Klima 110 Yaşında - Son Dakika
Teknoloji

Klima 110 Yaşında

Klima 110 Yaşında

Sıcak havalarda rahat bir nefes almamızı sağlayan klimanın icadının üzerinden tam 110 yıl geçti.

18.07.2012 15:00

Dünyayı değiştiren icatlardan birisi olarak kabul edilen klima 1902 yılında Willis Carrier tarafından icat edildi.

Özellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde kullanılan klima olmasaydı bugün kalabalık şehirlerde yaşamak tam anlamıyla bir kabus olurdu.

Havayı soğutması dışında havadaki nemi de alıp havanın kalitesini artıran klima, modern hayatın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Klimanın mucidi Willis Carrier, genç bir mühendis olarak Cornell Üniversitesi'nde yürüttüğü çalışmalarını 17 Temmuz 1902 tarihinde sonlandırıp insanlık için önemli bir icadı gerçekleştirmiş oldu.

Carrier'ın geliştirdiği ilk klima neredeyse bir oda büyüklüğündeydi. İlk klima New York'un Brooklyn bölgesindeki bir matbaada kullanıldı. Matbaada nemden dolayı baskıda yaşanılan sorunlar Carrrier'ın geliştirdiği klima ile çözüldü.

Willis Carrier'dan önce de klima geliştirmek için çalışan bilim adamları oldu. Amerikalı fizikçi Dr. John Gorrie, geliştirdiği buz makinesindeki buzların soğukluğunu üfleyerek ortama serinlik veren bir makine geliştirilmişti. Bu cihaz hastanelerde hastaları serinletmek için kullanıldı. Ancak buzların donma süresinin uzunluğu, erime sürelerinin kısalığı ve buz oluşturmak için harcanan elektriğin maliyeti yüzünden seri üretime geçilemedi.

Günümüzde kullandığımız klimaların çalışma prensiplerini belirleyen ve seri üretimi yapılan ilk klima Willis Carrier'ın geliştirdiği klima olarak tarihe geçti.

Geride kalan 110 yılda klimaların ölçüleri küçülürken, kullanım alanları ve yaygınlığı tüm dünyada arttı.

Daha fazla bilgi almak için klimanın icadının 110. yılında mucidi Willis Carrier anısına hazırlanan web sitesini ziyaret edebilirsiniz. http://www.williscarrier.com/

Tekno Kulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Klima 110 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement