Curiosity, Mars yüzeyine gerçekleştirdiği iniş anından itibaren gezegende metan gazı arayışındaydı. Yıllardır bu konuda pek başarılı olamayan araç, yayınlanan yeni bir seri deney raporuna göre, son dönemde metan miktarlarında ciddi artışlar fark etti. Bilim adamları henüz bu artışın sebebini bilmiyorlar ancak bu durumun en ilgi çekici açıklaması, Mars'ta yaşamın bulunduğu olabilir.
Dünya üzerindeki metanın büyük bir kısmı, atmosfere gaz salınımı yapan mikroplardan kaynaklanmakta. Ancak NASA bilim adamları, bulunan metanın sebebinin biyolojik olmayabileceğini belirtiyorlar. Mor ötesi ışımalar gezegende kimyasal tepkimelere sebep olmuş olabilir veya buz örgülerinin arasında sıkışan metan açığa çıkıyor olabilir.
Metanı bulma arayışı, Curiosity ve bilim adamları için pek kolay geçen bir süreç olmadı. Araç, iki ay boyunca Mars'ın üzerinde dolaşırken, dört kez metan seviyesindeki artışlarla karşılaştı. Öyle ki bu noktalardaki metan seviyesi, arka plan seviyesinin yaklaşık on katına çıkmaktaydı. Bu ani artışlar, bir kaynağın varlığını göstermekte ancak bu kaynağın ne olduğu henüz bilinmemekte. Bu metan artışlarının kaynağının bulunması için ise, 2020'deki yeni Mars aracını beklememiz gerekebilir...
Son Dakika › Teknoloji › Mars'ta Yaşam Var Mı? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?