1150 rakımda gömülen karlar özenle tezgahlara getiriliyor - Son Dakika
Yaşam

1150 rakımda gömülen karlar özenle tezgahlara getiriliyor

Denizli'nin Buldan ilçesinde 4 kuşaktır sürdürülen karlama geleneği, 1150 rakımda gömülen karların özenle hazırlanıp tezgahlarda satışa sunulmasıyla devam ediyor. Karlama, yaz aylarında da büyük ilgi görüyor. Dördüncü kuşak karlamacı Ali Rıza Karacaoğlu, mesleğini sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti.

01.07.2023 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1150 rakımda gömülen karlar özenle tezgahlara getiriliyor

Karlama geleneği 4 kuşaktır sürüyor

DENİZLİ - Denizli'nin Buldan ilçesinde karlama geleneği 4 kuşaktır babadan oğula sürdürülürken, 1150 rakımda gömüldükleri kuyulardan çıkarılan karlar, özenle hazırlanıp tezgahlarda yerini aldı.

Buldan'da yaz aylarının vazgeçilmezi olan karlama pazara geldi. Buldan Yayla Gölünün 1150 metre rakımlı civarında yağan karların toplanarak kuyulara gömülmesiyle yığınlar halinde elde edilen kar, üzerine örtülen meşe, çalı yaprakları ve ağaç dallarının kaldırılmasıyla gün yüzüne çıktı. Ardından özenle kesilen kar, yapılan hazırlıklarla birlikte tezgahlara getirildi. Şerbetleme yapılarak satılan karlama, vatandaş tarafından da büyük ilgi görüyor.

"Babamdan bu işi öğrendim ve devraldım"

Dördüncü kuşak olarak mesleğini sürdüren Ali Rıza Karacaoğlu, kışın en soğuk günlerinde kar gömme çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, "Sıcakların başlaması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte, gömdüğümüz karları keserek pazara getiriyoruz. Daha sonra üzerine kendimizin doğal yollarla ürettiği vişne, portakal, karadut ve limon sularıyla karın üzerine dökerek müşterilerimize sunuyoruz. Yazın işyerimizde sattığımız gibi istek üzerine mevlüt ve düğünlerde dağıtımını yapıyoruz. Karlama mesleği yüz yıllardır süren bir mesleğimizdir. Babamın dedeleri karlamacılık yaparlarmış, onlardan dedeme ve sonra babama geçmiş. Ben de babamdan bu işi öğrendim ve devraldım. Karlamacılık mesleğini sürdürmeye kararlıyım" dedi.

1150 rakımda gömülen karlar özenle tezgahlara getiriliyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam 1150 rakımda gömülen karlar özenle tezgahlara getiriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement