Aıds'ten Korunmanın En Etkili Yolu Tek Eşlilik - Son Dakika
Yaşam

Aıds'ten Korunmanın En Etkili Yolu Tek Eşlilik

Aıds\'ten Korunmanın En Etkili Yolu Tek Eşlilik

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr.

02.12.2013 14:03

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, 1985'den 2013 yılı Kasım ayına kadar ülkemizde 7 bin 50 kişinin AIDS'li olduğu bildirimi yapıldığını ve bu vakaların yüzde 73'ünü erkeklerin oluşturduğunu söyledi. HIV virüsünden korunmanın çok basit olduğunu anlatan Erdoğan, hastalıktan korunmanın en etkili yolunun tek eşlilik olduğunu belirtti.

2012 yılı Kasım ayı itibariyle 5 bin 820 kişi de tespit edilen AIDS vakasında Türkiye'de bir yılda bin 230 kişi de daha HIV (+) virüsü tespit edildi. AIDS'in hızla yayılmasına rağmen Türkiye hala AIDS'in az sıklıkla görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor.

AIDS olarak bilinen HIV Enfeksiyonu 1980'li yıllardan beri tüm dünyada görülmekte olan önemli bir hastalık. En sık bulaşma yolunun korunmasız cinsel temas. İkinci olarak ise damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile insandan insana bulaşabilen AIDS veya HIV Enfeksiyonu, tüm yaş gruplarında görülebiliyor.

Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümlerin azaltılabildiğine dikkat çeken Dr. Erdoğan, şunları söyledi: "Bununla birlikte uygulanan ilaç tedavisi bulaşıcılığı da engellemekte, HIV(+) anne ve babadan, HIV(-) bebek doğabilmektedir. Hastalığın aşısı bulunmamaktadır. Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu tek eşliliktir. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temastan kaçınmak hastalıktan korunmak için yeterlidir. Riskli cinsel temas durumunda doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı alınabilecek en güvenli ve en basit korunma yoludur."

Birleşmiş Milletlerin HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2013 yılı raporuna göre; dünyada 2012 yılı içinde yaklaşık 2,3 milyon kişinin HIV'e yakalandığı, 35,3 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1,6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin ediliyor.

Türkiye'de HIV/AIDS hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkanlarının artması ile birlikte, tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülüyor. Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilirken, Sağlık Bakanlığına 1985'den 2013 yılı Kasım ayına kadar toplam 7 bin 50 kişinin HIV(+) olduğu bildirimi yapıldı. 2012 yılı kasım ayında bu rakam 5 bin 820 iken son bir yılda bin 230 kişi daha amansız hastalığa yakalandı.

Vakaların yüzde 73'ünü erkeklerin oluşturduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 40-49 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HIV(+) vakalarının yaklaşık yüzde 17'si yabancı uyrukludur. Ülkemizde bulaşma en sık cinsel yolla olmaktadır. Bireylerin ayırımcılık ve damgalanmaya uğramalarına engel olmak amacıyla, AIDS hastaları ile ilgili bildirimler kodlu bir şekilde yapılmaktadır. Kişilerin bilgileri üçüncü kişiler ile kesinlikle paylaşılmamaktadır. Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavileri, sosyal güvence kapsamında ücretsiz karşılanmaktadır." - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Aıds'ten Korunmanın En Etkili Yolu Tek Eşlilik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement