Tatarcık Sineğini Hafife Almayın! - Son Dakika
Yaşam

Tatarcık Sineğini Hafife Almayın!

Tatarcık Sineğini Hafife Almayın!

Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr.

13.07.2013 16:53

Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, halk arasında yakağan olarak bilinen Tatarcık sineğinin, ısırdığı kişiye birçok hastalığı bulaştırabildiğine dikkat çekerek, "Tedbiri elden bırakmayın ve tatarcık sineğini hafife almayın" tavsiyesinde bulundu.

Tatarcıkların küçük sinek türlerinden olan bir haşere olduğunu belirten Boz, "Yapı olarak küçük bir sivrisineği andırır. Tatarcıkların üzerinde iki çift kanatları vardır. Tatarcıkların toplamda 6 ayağı vardır. Ağız kısmında iğneye benzeyen kan emen hortumları vardır. Tatarcığı diğer sineklerden ayıran en belirgin özelliği, vücutları üzerinde ufak tüyler vardır. Fakat diğer sivrisinek türlerinde buna rastlanmaz. Tatarcık, yaşam alanı olarak pis kokulu ortamlar, mağaralar, kanatlı hayvan kümesleri, hayvan ağılları, gübrelikler, çamurlu alanlar, pis lağım sularının aktığı yerlerde, su birikintilerinde, ağaç kovuklarında, evlerde duvar yarıklarında, bina bodrumları, çay yatağındaki otlak alanlar, çöp bidonları ve mezbaha çevresinde yaşar" dedi.

Tatarcığın birçok hastalığı insanlara bulaştırdığına dikkat çeken Boz, şunları söyledi:

"Tatarcıklar, insanları ve hayvanları sokarak kanlarından beslendiği için konakçıdan aldığı mikrobu soktuğu insana bulaştırır. Kendisi küçük olan bu haşere, hastalığı yaymada büyük rol oynar. Ateşli hastalıkların baş mimarlarıdır. Bazen ateş o kadar çok çıkar ki, 40 dereceyi bile bulur. En çok Şark Çıbanı ve Kala-azar, Tatarcık Humması, Tavuk Hastalığı, bağırsak parazitleri, bağırsak kurtları gibi hastalıkları bulaştırırlar. Tatarcık Humması (Tatarcık Ateşi) insandan insana bulaşmaz. Bir vektör olan Tatarcık Sineği'nin sokması ile bulaşır. Tatarcık sokmasında insanda ısırılan yerde kabarcıklar, şişme ve kaşıntı olur. Yüksek ateş, halsizlik, genel vücut kırgınlığı, bulantı, kabızlık yada ishal, baş, eklem ve kas ağrıları ile iştahsızlık, hastalığın belirtileridir. Bu belirtilerin görülmesi halinde mutlaka doktora başvurulmalıdır."

Tatarcık'tan korunma ve mücadele yöntemleri ile ilgili bilgi de veren Dr.Boz, "Çöplerin nehir, akarsu kenarlarına atılmaması, çöplerin poşetlenerek ağzı kapalı şekilde çöp konteynerlerine atılması gerekir. Gübrelik, kümes ve ahırların badana edilmesi, ahırların şehir içinden çıkarılması, ayrıca insan ve hayvan barınaklarına kalıcı insektisitlerle uygulama yapılması lazım. Evlerde cibinlik ve perde kullanılması gibi yöntemler de Tatarcık Sineği ile savaşta önem arz etmektedir" şeklinde konuştu. - OSMANİYE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Tatarcık Sineğini Hafife Almayın! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement