Özel Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Dal Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, "Baş dönmesi sırasında gözlerin kapatılması vertigonun şiddetini arttırdığı gibi süresini de uzatabilir. Bu nedenle vertigo esnasında gözlerin açık tutulup bir noktaya bakması vertigo süresini kısaltacaktır" dedi.
Vertigonun, baş dönmesi ve hareket duygusunun yitirilmesi anlamına gelen bir terim olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, "Vertigo bir hastalık değil, altta yatan hastalığın belirtisidir. Hastalık hafif bir dengesizlik hissinden çok şiddetli olup hastayı yataktan kaldıramaz hale getirebilecek kadar geniş yelpazede olabilir. Denge; iç kulak denge organı, gözlerden ve kas- iskelet sisteminden gelen sinyallerin beyincik ve beyin tarafından değerlendirilmesiyle sağlanır. Bu sistemlerin herhangi birisindeki bozukluk kendisini baş dönmesi ve dengesizlik şeklinde gösterecektir. Vertigoya sebep olan bozukluk, iç kulak, görme sistemi yada kas- iskelet sisteminden kaynaklanıyorsa buna periferik vertigo; beyincik, beyinsapı ve beyinden kaynaklanıyorsa bunada santral vertigo adı verilir" diye konuştu.
Vertigoların büyük bir çoğunluğunun kulak kaynaklı olan vertigolar olduğunu belirten Dr. Metin Güzelcik şu bilgileri verdi: "Özellikle iç kulak denge organındaki kireçlenme (otolit) sonucu oluşan vertigo en sık olanıdır. Bu vertigonun özelliği, ani baş hereketleriyle, özellikle yatıyorken başını sağa-sola çevirme esnasında ortaya çıkmasıdır. Oldukça şiddetli olan bu vertigo şekli saniyeler bazen de dakikalar içerisinde düzelir. Dönme hissine bulantı ve kusmada eşlik edebilir. Genelde nedensiz olarak ortaya çıkan bu durum bazen, kafa travması ve gribal enfeksiyon sonrasında da oluşabilir. Baş dönmesi sırasında gözlerin kapatılması olayın şiddetini arttırdığı gibi süresini de uzatabilir; çünkü gözlerden gelen sinyallerin vertigoyu baskılayıcı etkisi vardır. Bundan dolayı vertigo esnasında gözlerin açık tutulup bir noktaya bakılması vertigo süresini kısaltır. Bu tip vertigonun tedavisinde ilaçların yeri yoktur. İlaç yerine iç kulaktaki kristallerin düşürülmesini sağlayan özel manevralardan faydalanılır. Manevra sonrası vertigonun düzelme oranı yüzde 90-95' tir. Santral vertigolar, daha seyrek görülen vertigolardır. Genelde yavaş başlar, daha az şiddetlidirler ancak uzun sürerler, altta yatan neden tümör, kanama, damar tıkanıklığı ya da dolaşım bozukluğu olabilir. Bu tip vertigolarda manevra işe yaramayacağı gibi, manevra hastaya zararda verebilir. Nörolojik muayene bulguları santral vertigoyu düşündürüyorsa beyin görüntülemesi (MR) yapılmalıdır. Eğer nörolojik muayene normalse beyin filmine gerek yoktur." - SAMSUN
Son Dakika › Yaşam › Vertigo Hastalığı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?