25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü - Son Dakika
Yerel

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları, Danışma ve Uygulama Merkezi  Koordinatörü Şanlı:  "Resmi verilere göre 2013 yılında 28 bin kadın şiddete maruz kalmış  ve 95 kadın hayatını kaybetmiştir"

25.11.2013 15:19

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları, Danışma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Halime Şanlı, "Resmi verilere göre 2013 yılında 28 bin kadın şiddete maruz kalmış ve 95 kadın hayatını kaybetmiştir" dedi.

Şanlı, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" nedeniyle yaptığı basın açıklamasında  dünyanın farklı coğrafyalarında renkleri, dilleri, kimlikleri farklı olsa da kadınların uğradığı şiddet, tecavüz ve sömürünün renginin aynı olduğunu söyledi.

25 Kasım tarihi her yıl "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" olarak anıldığını hatırlatan Şanlı, "25 Kasım, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa ve kadınları, kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı kadınların eylem günüdür. Resmi verilere göre 2013 yılında 28 bin kadın şiddete maruz kalmış ve 95 kadın hayatını kaybetmiştir. Resmi olmayan rakamlara göre ise Türkiye'de kadın cinayetleri son 10 yılda yüzde bin 400 artış göstermiştir. 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2013'ün sadece ilk 9 ayında bu rakam 842'ye ulaşmıştır." diye konuştu.

Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete ilişkin veriler kadın cinayetlerinin arttığını gösterdiğini kaydeden Şanlı, cinsiyeti ayırıcı politikalar, yasalar ve uygulamaların kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Kadına karşı her türlü şiddet davalarında uygulanan 'haksız tahrik indirimlerinin' kaldırılmasının gerektiğine dikkate çeken Şanlı, şöyle konuştu:

"Şiddet davalarında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 29. maddesi uygulanmamalıdır. Kadına yönelik şiddetle, özellikle aile üyelerinden gelen şiddetle mücadele uzun soluklu, sistemli ve tavizsiz olarak gündemde yer almalıdır. Aile içi cinayetler mercek altına alınmalıdır. Bir yakınının şiddetine maruz kalma riski yüksek olan grupların erken devrede saptanması ve müdahale edilmesi sağlanmalıdır. Mağdurların kamusal sağlık ve sosyal destek sistemlerine ulaşmaları için kolaylaştırıcı yol ve yöntemler geliştirilmelidir. Sağlık çalışanları bu tür riskli durumlar saptandığında, risk altındaki kadının korunması için neler yapılabileceği ve işbirliği yapılacak yerler konusunda bilgilendirilmelidir. Kadına yönelik şiddet bir insanlık suçudur." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement