27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi OMÜ'de Başladı - Son Dakika
Yerel

27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi OMÜ'de Başladı

27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde başladı.

05.09.2012 16:40  Güncelleme: 16:43

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, " Türkiye'de birçok ziraat fakültesi olmasına rağmen bu fakültelerde yapılan araştırmaların sahaya aktarılması, üretime dönüştürülmesi bu araştırma geliştirmelerin sahaya uyarlanması safhasında henüz arzulanan noktada değiliz" dedi.

27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde başladı.

Kongreye Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Kütahya Milletvekili Alim Işık, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, rektör yardımcıları, dekanlar, daire müdürleri ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Arif Beyhan, Samsun'un 2. kez kongreye ev sahipliği yaptığını belirterek,

"Bilindiği gibi, insanların beslenmesine yetecek düzeyde gıda maddeleri üretimi, tarım sektörünün ana görevidir. Bu konuda ortaya konulan çabalar, insanlık için yapılan çalışmaların önde gelenlerindendir" dedi.

Günümüz dünyasında, tarımsal üretim yöntemleri ve teknolojilerinde önemli gelişmeler olmasına rağmen, bazı ülkelerin yiyecek maddeleri üretiminde önemli açıkları olduğuna işaret eden Beyhan, şöyle devam etti:

"Her ne kadar küreselleşmeye bağlı olarak, ülkeler arasında bir dayanışma olgusu yaratılmaya çalışılıyor ise de her türlü üretimde ve pazarlamada acımasız bir rekabetin yaşanmakta olduğu da ortadadır. Tarım sektörü küresel rekabetin en yoğun yaşandığı sektörlerin başında gelmektedir. Tarımsal üretim için verimlilik artışı kaçınılmazdır. Tarım sektörümüzün güçlenmesi sürecine önemli katkılar sağlayacağına inandığımız 27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresinde ele alınacak başlıca konular; Türkiye'nin genel mekanizasyon durumu, tarım makineleri işletme tekniği, temel tarımsal işlerde mekanizasyon uygulamaları, hasat sonu teknolojisi, tarım makineleri tasarımı, tarımda enerji kullanımı ve alternatif enerji kaynakları, tarımsal otomasyon, tarım makineleri ergonomi ve iş güvenliği, tarımsal atık yönetimi, tarım makineleri eğitimi konularının sunulması ve tartışılması için kongre sürecince 8 teknik oturum düzenlenmiştir."

Kütahya Milletvekili Alim Işık kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle çok değerli topraklara sahip olduğuna işaret ederek, "Topraklarımızı tarımsal alanda en iyi şekilde değerlendirmek için böyle toplantılar çok önemlidir" diyerek, organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Vali Hüseyin Aksoy ise, tarım sektörünün en önemli sektörlerin başında geldiğini, Samsun'un da tarımsal alanda Türkiye'nin önde gelen kentlerinden biri olduğunu vurguladı.

Samsun'un Bafra ve Çarşamba ovaları gibi önemli ekilebilir alanlara sahip olduğunu belirten Aksoy, Samsun tarımı hakkında davetlilere bilgi verdi.

-"Üniversitede üretilen bilgiler kitap ve dergilerde sınırlı kalmamalı"-

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, bilimsel tarım uygulamalarının ilk örneklerinin yaşadığımız coğrafyada başladığını belirterek, "Dünya gıda ihtiyacının her geçen gün hızla artmasına paralel olarak gıda üretiminin de arttırılması gerekmektedir. Bu da ancak; büyük miktarlardaki toprakları verimli bir şekilde işlemekle mümkündür. Örnek verecek olursak, 40 yıl önce dünya nüfusu 3 milyar iken, şimdi ise bu rakam yaklaşık olarak 6,5 milyar kişi civarındadır. Kırk yıl önceki nüfus rakamlarına baktığımızda mekanizasyonun önemi ortaya çıkmaktadır" dedi.

Mekanizasyonla beraber kaçınılmaz olarak tarım sektöründe işsizlik probleminin ortaya çıktığını vurgulayan Akan, şöyle devam etti:

"Türkiye'de birçok ziraat fakültesi olmasına rağmen bu fakültelerde yapılan araştırmaların sahaya aktarılması, üretime dönüştürülmesi bu araştırma geliştirmelerin sahaya uyarlanması safhasında henüz arzulanan noktada değiliz. Üniversitelerde üretilen bilginin iş dünyasıyla paylaşılması gerektiğini düşünüyorum. Üniversitede üretilen bilgilerin kitap ve dergilerde sınırlı kalmayıp üretim sahasına aktarılması gerekir. Ben bu tür kongrelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum."

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, ise tarımsal mekanizasyonun tarımsal üretimin vazgeçilmez bir parçası olduğunun altını çizdi.

Toplumu beslemek için yapılan tarımsal üretimin bugünkü miktar ve verimlilik düzeyine ulaşmasında, insan gücü ile yapılabilecek iş yükünün ve insan eliyle yapılabilecek hassasiyetin çok ötesinde bir seviyede gerçekleştirilmesini mekanizasyonun sağladığına işaret eden Kuran, sözlerine şöyle devam etti:

"Günümüzde sıkça konuşulan, dünyanın belli bölgelerinde yaşanan ve gelecekte diğer bölgelerde de yaşanabileceği öngörülen gıda maddesi yetersizliği ile mücadele edebilmek için, tarımsal mekanizasyondan yararlanmaksızın başarılı olmak mümkün değildir. Bu nedenle gelecekte özellikle bilişim teknolojilerinin ve robot teknolojisinin tarımda kullanılmasını sağlayacak yenilikler beklenmektedir. Bu kapsamda Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümlerinin bu gelişmelere uyumunu sağlayacak tedbirlerin alınması da gereklidir."

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da konuşmasında, "Bu toplantıda siz bilim insanlarının tarım politikalarını masaya yatırıp güzel sentezler çıkaracağınızı umuyorum. Köklü bir üniversite olan OMÜ'de böyle bir toplantının olması gurur verici. Türkiye son dönemlerde tarım üretiminde kendine yeter bir seviyededir. Ancak bu yeterli değildir. Dünyada da pazar sahibi olmamız gerekiyor. Kongrenin başarılı geçmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kongrenin açılış konuşmalarının ardından Samsun valisi Hüseyin Aksoy, kongre sürecine verdiği desteklerden dolayı Büyükşehir belediye başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a plaket takdim etti.

Yayıncı: Dilek Sezen - SAMSUN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi OMÜ'de Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement