4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika
Yerel

4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir"

03.02.2014 17:01

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, en sık görülen kanserlerin en az üçte birinin önlenebileceğini bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanserin önemli sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Kanserde erken teşhisin önemli olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı ve kolon kanserlerinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur. Kanserden korunma, kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. En iyi yönü kanserlerin yüzde 30-40'ının potansiyel olarak önlenebilir olmasıdır. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserler için bu risk faktörlerinden kaçınılması yanında, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesiyle önemli ölçüde azaltılabilmektedir."

Hamzaoğlu, erkeklerde kanser ölümlerinin başında akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanserinin geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kanser yalnızca başlıca ölüm sebeplerinden biri değil, kişinin hayat kalitesini düşüren, iş gücü kaybına uğratan hastalıktır. Bunlara ek olarak, teşhis ve tedavi maliyeti yüksek hastalıktır. Ülkemizde, Kanser Daire Başkanlığımızın da üyesi olduğu Dünya Kanser Teşkilatı geçen yıl olduğu gibi 2014 Dünya Kanser Gününde de kanser hakkında yanlış bilinenler teması üzerinde durmaktadır. Ülkemizde de dünya genelinde kanser konusunda bazı yanlış bilinen doğruları vurgulamak gerekmektedir."

-"Pek çok kanser için uyarıcı belirti ve bulgular vardır"

Kanserin özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konu olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hastalıkla açık şekilde uğraşmak hem hasta kişinin hem de toplum ve politika seviyesinde sonuçları iyileştirir. Pek çok kanser için uyarıcı belirti ve bulgular vardır. Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir. Erken teşhisin faydaları, zaten tartışma konusu bile değildir. Hem kişi hem de toplum ve politika bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir. Bütün insanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir."

Hamzaoğlu, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi ile Trabzon Umut ve Savaşım Derneğince 4-7 Şubat tarihleri arasında Meydan Parkında, mobil mamografi aracı ile 40-69 yaş arası kadınlara erken teşhis amacıyla ücretsiz meme kanseri taraması yapılacağını vurguladı. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement