6. Malatya Uluslararası Film Festivali Başladı - Son Dakika
Yerel

6. Malatya Uluslararası Film Festivali Başladı

6. Uluslararası Malatya Film Festivali, açılış töreniyle başladı.

06.11.2015 22:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

6. Uluslararası Malatya Film Festivali, açılış töreniyle başladı.

Hilton Otel'deki tören öncesi sanatçılar ve davetliler, son dönemlerde yaşanan terör olayları nedeniyle kırmızı yerine siyah halıdan geçiş yaptı. Davetliler daha sonra festivalin açılış programının düzenlendiği salona geçti. Sanatçıların ve bazı davetlilerin de kıyafetlerinde siyahı tercih ettiği festivalin sunuculuğunu, Yekta Kopan üstlendi.

Törende, yıl içerisinde hayatını kaybeden sanatçıların fotoğrafları ekrana yansıtıldı. Duygulu anların yaşandığı sırada, sanatçı Selda Alkor'un gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı, törende yaptığı konuşmada, sinemanın işlediği temayı izleyenlere birebir hissettirebilme özelliğiyle önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Sinemanın dili, dini, fikri ve rengini gözetmeksizin bütün insanlara aynı temelde birleştiren, insanlığın ortak dili olabilen büyülü bir dünyanın adı olduğunu aktaran Kamçı, "Sinema, ülkelerin, toplumların ve kültürlerin kendilerini ifade etme imkanı bulabildikleri kıymetli bir mecradır. Bu açıdan bakıldığında sinemanın bölgesel ve küresel barışa önemli katkılar sağlayacağı bir potansiyeli olduğu şüphe götürmez bir gerçektir" dedi.

Kamçı, insanlar arasındaki görünmez duvarları ortadan kaldırmanın ve uluslararası barış ve hoşgörüyü sağlamanın en kestirme yolunun sinema olduğunu bildirerek, sanata, sanatçıya ve gençlere sanat eğitimlerine gereken önemin verilmesinin çağdaş bir toplum olmanın ön şartları arasında yer aldığını ifade etti.

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık da şehrin, ülkenin, milletin gelişimi, değişimi ve dönüşümünün ekonomi ve eğitim kadar sanatla da doğru orantılı olduğunu söyledi.

Kentte sanat ve kültürün gelişmesi için ellerinden gelen tüm çabayı sarf ettiklerini anlatan Çalık  "Festivalde bu yıl ilk kez halımız kırmızıdan siyaha döndü. Bunun en büyük nedeni vermiş olduğumuz şehitler ve gazilerimiz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Halımızı, salonumuzu festivalimizi siyaha bürüyen bu acıyı inşallah yeniden hep beraber renklendiririz" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sinemaya verdiği desteklerin ülkenin gelişmesi açısından önemli olduğunu aktaran Çalık, film üretimi ve yerli film seyirci sayılarında son dönemlerde bir artışın yaşandığını kaydetti.

Geçen yıl vizyondaki filmlerin gelirinin 655 milyon lira, sektörün büyüklüğü ise 2 milyar liraya ulaştığını belirten Çalık, 2014'te vizyona giren 108 yerli filmin 34'ünün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklendiğini ifade etti.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Sanatçıları kentte ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını vurgulayan Çakır, terörü lanetleyerek, Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Beytullah Tercan'a Allah'tan rahmet ailesine sabır diledi.

Onur ve emek ödülleri

Konuşmaların ardından Türk Sineması oyuncuları Perihan Savaş ve Serdar Gökhan ile yönetmen Eldar Shengelaia onur, sinema yazarı ve tarihçisi Agah Özgüç ile makyaj uzmanı, ses sanatçısı ve oyuncu Suzan Kardeş'e emek ödülleri verildi.

Sinema yazarı ve tarihçisi Agah Özgüç, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, ödülü kendisine layık görenlere teşekkür ederek, aslında sinema yazarı olduğunu "Tarihçilik aslında kolay bir şey değil. Ben bir kalem emekçisiyim. 60 yıldır yazıyorum ve sinema yazdığıma göre sinema yazarıyım. Ben bu ödülü kıyıda köşede unutulmuş gerçek denilen Türk sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo için alıyorum" diye konuştu.

Ödülünü AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık'tan alan Suzan Kardeş ise sanatçıların kendisine kattığı her şeyin hayatını renklendirdiğini söyledi.

Sanatçılardan çok şey öğrendiğini anlatan Kardeş, ödülü kendisine layık görenlere teşekkür ederek, ödülünü kendi gibi emek veren tüm arkadaşlarına ve evde bekleyen kızına armağan ettiğini ifade etti.

Onur ödülünü sanatçı Selda Alkor'dan alan Gürcü yönetmen Eldar Shengelaia ise konuşmasına "Bir Türk askerinin öldürülmesinden dolayı çok üzgünüm" diyerek başladı.

Şehit ailesine başsağlığı dileyen ve şehidin ismini sonsuza kadar yaşatılacağına inandığını bildiren Shengelaia, ödülün kendisine layık görülmesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Türk halkını çok sevdiğini belirten Shengelaia, "Biz kardeş halkız. Gürcü halkının selamlarını ve sevgilerini sizlere sunuyorum. Ülkelerimiz arasında ekonomik, sosyal ve siyasi yönden çok iyi ilişkilerin olduğunu biliyorum ve bunun devam etmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Onur ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın elinden alan Türk sinema sanatçısı Serdar Gökhan da festivale ilk defa geldiğini anlatarak, kendisine bu ödülü layık gören yetkililere teşekkür etti.

Ödülünü Vali Süleyman Kamçı'dan alan Türk sinema sanatçısı Perihan Savaş ise çok güzel ve sıcak bir ortam yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Keşke yüreklerimizde hüzün yerine, sevinçleri, kardeşliği paylaşsaydık. Keşke annelerimiz ağlamasaydı, keşke evlatlarımız yok olmasaydı. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Beni bu güzel ödülle onurlandırdıkları için çok teşekkür ediyorum. Burada Sayın Valim ve Belediye Başkanım ve milletvekilimizden bir söz almak istiyorum. Bugün şehit İbrahim Tanrıverdi'nin annesini ziyaret ettik. Kente bir sanat sokağa açılıyormuş, orada oğlunun isminin yazılmasını rica etti ve bana 'bunun sözünü al' dedi. Sanat sokağının tabelasının altına 'şehit İbrahim Tanrıverdi' yazılacak değil mi? (evet cevabı verilmesi üzerine) O zaman o anneyi çok mutlu ettiniz, çok teşekkür ediyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 6. Malatya Uluslararası Film Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement