Açıkgöz: "Muğla'da 250 Sarnıç Var" - Son Dakika
Yerel

Açıkgöz: "Muğla'da 250 Sarnıç Var"

Açıkgöz: "Muğla\'da 250 Sarnıç Var"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜÇEMER), Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (CBS&UZAL) ile Almanya’daki Karlsruher Institute für Technologie’nin (KIT) ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası Geçmişten Geleceğe Su Depolama Sistemleri" semineri, Atatürk Kültür Merkezi C Salonunda yapıldı.

21.02.2014 12:41

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜÇEMER), Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (CBS&UZAL) ile Almanya'daki Karlsruher Institute für Technologie'nin (KIT) ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası Geçmişten Geleceğe Su Depolama Sistemleri" semineri, Atatürk Kültür Merkezi C Salonunda yapıldı. Seminere, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, üniversite akademik personeli, çevre ilçe ve illerin Su İşleri Müdürlükleri katıldı.

MÜÇEMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Demirak, kültürel alan ve teknik alan üzerinde dururken, seminerin Muğla için çok önemli olduğunu ifade etti. Demirak, "Birinci konu; asırlara meydan okuyan sarnıçların kültür mirası olarak değerlendirilmesi, Muğla ilinin önemli bir simge olarak kullanılması ve bu mirasın geleceğe aktarımının öneminin belirtilmesidir. İkinci alan ise; Muğla ili için de son derece önemli olan; kentsel su yönetimindeki Su Depolama Sistemleridir. Bu konuda teknik çalışmalar yapılıyor" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Namık açıkgöz ise, su sarnıçlarının geçmiş ve işlevi konusunda bilgi aktardı. Açıkgöz, su sarnıçlarının geçmişinin Kanunu Sultan Süleyman'ın 1522'deki Rodos seferine dayandığı açıkladı. Açıkgöz, "Kanuni Sultan Süleyman Rodos seferi esnasında Muğla'nın yağışlı bir bölge olması nedeniyle ordunun ve atların su içebilmeleri için havuzlar kazdırmış. Fakat yaz aylarında suyun hava sıcaklığı ile buharlaşmasını önlemek için Mimar Sinan tarafından havuzların üstünü kapatacak şekilde sarnıç planı çizer. Sarnıç inşaatlarına başlanır ve Kubbeler 'ters eğilim' tekniği ile örülür. Kubbe eteklerine açılan dolgu delikleri ile yağmur suları sarnıçta birikir. Sarnıçta kubbelerden akan sular biriktirilir, akan su ile doldurulmaz. Sarnıcın bölümleri arasında istinat duvarı, kubbe/tonoz, kilit taşı, su dolgu delikleri, kapı/alınlık, kitabe, engel duvarı, kaplık, iç merdiven, hazne ve yalak bulunur. Sarnıçların yapımında kum ve kireç karışımı harç, dere taşı veya kırma taş, kesme taş veya mermer, yağlı çamur bulunur. Muğla Türkiye'de sarnıçların yoğun olduğu bölgelerden birisidir. Sarnıçlar kubbeli, bazıları da tonozlu veya konik şekillidir. Bafa Gölünden Fethiye'ye, Tavas'tan Bodrum'a kadar yaklaşık 250 adet sarnıç vardır. Sarnıcın en yoğun olduğu kırsal kesim Milas ve Bodrum civarıdır" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Açıkgöz: 'Muğla'da 250 Sarnıç Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement