Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünden Uz. Dr. Şirin Elmi, AIDS hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu.
Elmi, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yüzlerce AIDS vakası bulunduğunu belirtti.
Hastalığın grip belirtileri ile başlayabildiğini anlatan Elmi, HIV enfeksiyonu bulaştıktan 2 ile 4 hafta sonra yıllar süren sessiz döneme girildiğini kaydetti.
Bu uzun dönemde virüsün vücudu mikroplardan koruyan hücrelerde çoğalıp varlığını sürdürdüğünü bildiren Elmi, şöyle devam etti:
"10 yılı aşabilen bir süre sonunda bağışıklık sisteminde yetersizlik ortaya çıkmaya başlar, kandaki virüs miktarı artar, CD4 hücreleri azalır ve bağışıklık sistemi çöker. Bunun sonucunda normalde seyrek görülen bazı enfeksiyon hastalıkları ve bazı kanser türleri bu hastalarda daha sık görülür. HIV enfeksiyonunun en sık bulaşma yolu, korunmasız cinsel ilişki ve uyuşturucu kullanımıdır. Enfeksiyonun ikinci en sık bulaşma şekli de damar içi uyuşturucu madde kullananların ortak paylaştıkları iğnelerdir."
Elmi, virüsün hastalığı taşıyan anneden bebeğe, doğum öncesinde, doğum sırasında veya sonrasında bulaşabildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Anne sütü de virüsün bulaşmasına neden olabilir. Doğurganlık çağındaki tüm kadınların AIDS konusunda bilgilendirilmesi ve gerekiyorsa test yaptırması önerilmektedir. Eğer gebe HIV taşıyorsa gebeye ve doğum sonrasında bebeğe koruyucu ilaç tedavisi verilerek virüs önemli oranda önlenebilir. 'Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu' adıyla da bilinen AIDS, erken yaşta aktif cinsel yaşama geçiş, bilinçsizlik ve uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle sessiz bir yayılım gösterir. İlaç tedavisi ile HIV enfeksiyonunun tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün değil. Bu ilaçların ömür boyu kullanılması gerekir." - Antalya
Son Dakika › Yerel › Aıds Tehlikesine Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?