Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Ünal Çolak'ın yürütücüsü olduğu "Sosyal Ağ Analizi Araştırmalarının Yapılması ve Sosyal Ağ Analizi Araştırmalarına Dönük Becerilerin Kazandırılması" konulu bilimsel araştırma projesi kapsamında "Sosyal Ağ Analizi Konferansı" düzenlendi.
Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ebru Baranseli ve İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Gökçe Göksel'in de araştırmacı olarak yer aldığı projeye, İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencileri, öğretim elemanları ve Sosyal Medya Kulübü yönetim kurulu üyeleri dinleyici olarak katıldı. İletişim Bilimleri Fakültesi İzleme Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte projenin çalıştay eğitmeni ve yazar Dağhan Irak, katılımcılara sosyal ağlar hakkında bilgiler verdi.
SOSYAL AĞ ANALİZİNİN KAYNAKLARININ AZ OLUŞUNA DİKKAT ÇEKİLECEK
Sosyal Ağ Analizine ilişkin yürütülen Anadolu Üniversitesi destekli bilimsel araştırma projesinin amacını, "Sosyal ağ analizi araştırmalarına genel bir bakış yaptıktan sonra konuya ilişkin bilgi ve becerilerin geliştirilmesi için açık ders malzemeleri üretmek, lisansüstü öğrenimlerini sürdüren öğretim elemanı kadrosunu hedef alan bir dizi çalıştay düzenlemek ve bu süreçte araştırma verileri ortaya koymak" şeklinde açıklayan Doç. Dr. Figen Ünal Çolak, sosyal ağ sitelerinde milyonlarca bilgi paylaşıldığını belirtti. İlki gerçekleştirilen çalıştayların 8 hafta süreceğini bildiren Doç. Dr. Ünal Çolak, çalıştaylar ve açık ders malzemeleri yardımıyla araştırma yapmaya yönelik becerilerin kazandırılması ve yayın yapılmasıyla akademik ve bilimsel katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Çolak, "Bu verileri sosyal ağ analizi ile analiz etmek mümkündür. Sosyal ağ analizi, mühendislik alanında ya da sayısal alanlarda kullanılıyor olmasına rağmen sosyal bilimlerde özellikle iletişim alanında önemi son yıllarda anlaşılmaya başlamıştır ve bu konuda yapılan çalışmalar sınırlıdır. Projenin gerçekleştirilmesiyle sosyal ağ analizi konusunun bugüne dek nasıl ele alındığının değerlendirilmesi, iletişim bilimleri alanında konuya ilişkin araştırma ve Türkçe kaynak sayısının yetersiz oluşuna dikkat çekilmesi ve yayın sayısının artması umulmaktadır" dedi.
Sosyal ağların toplumsal yapılar ve aktörler arasındaki etkileşimlerden kaynaklanan ilişkiler bütünü olduğunu ifade eden Dağhan Irak ise, bu kavramın çok eskilere dayandığını ifade ederek, nasıl çevrimiçi hale geldiği konusunda konuşmasını gerçekleştirdi. Okul ve iş arkadaşlıklarının en temel ve yaygın sosyal ağlara örnek olduğunu aktaran Irak, bu nedenle sosyal ağ analizinin bir yöntemden çok bir toplumsal algılama biçimi olduğunu kaydetti.
Konferans, Dağhan Irak'ın Eskişehir'de bulunan temel kurumlar arasındaki çevrimiçi sosyal ağ etkileşimlerinin analizi, konuşulmasıyla sona erdi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › Anadolu Üniversitesi'nde Sosyal Ağ Analizi Projesi Yürütülüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?