Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.ANTALYA Rotary Kulübü tarafından Korkuteli'nde mantar üreticiliği semineri düzenlendi.

27.01.2013 10:24

Foto: Selçuk Dolu'nun itfaiye nöbet listesini göstermesi, iş makinesi kullanması, belediyeye işe giriş belgesi - Belediye Başkanı Abdullah Öztürk

====

Mantar üreticilerine seminer

ANTALYA Rotary Kulübü tarafından Korkuteli'nde mantar üreticiliği semineri düzenlendi. Yazır Köyü'nde Fevziye Polat İlköğretim Okulu'nda düzenlenen seminerde konuşan ziraat teknikeri Cabir Aydın, üretim alanları, mantar ve kompost üretimi hakkında bilgi verdi. Korkuteli'nin mantar üretimi alanında büyük bir üst olduğuna değinen Aydın, mantarın et kadar besleyici olduğunu söyledi.

Dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarın en çok üretilen ve tüketilen tür olduğuna dikkati çeken Aydın, en çok üretilen diğer türün ise kayın mantarı olduğunu kaydetti. Çok lezzetli olan bu mantar türüne Türkiye'de ilginin arttığına vurgu yapan Aydın, "Kayın mantarının yetiştirilmesi beyaz mantara nazaran kolay, yatırım maliyetleri ise daha az" dedi.

Mantar üretiminde hijyenin önemli olduğuna dikkati çeken Aydın, "Mantar üreticisi özellikle temizliğe dikkat etmelidir. Mantarın en büyük düşmanı sinektir. Bir sinek 170 yumurta bırakır. Mantarların başlıca hastalıkları sineklerden kaynaklanır" dedi. Kayın mantarı üretim ve tüketiminin önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde daha da artacağını anlatan Aydın, yeni başlayan üretim çalışmalarının ise birçok insana iş ve yatırım fırsatı sağlayacağını vurguladı.

Aydın, üretim yapmayı düşünenlerin mutlaka sağlıklı bilgi kaynağına ulaştıktan sonra yatırıma başlaması gerektiğine değindi. Seminerin sonunda Antalya Rotary Kulübü dönem Başkanı Zerrin Ertekin, katılımcılara sertifika verdi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Seminerden

===

Ağlasun'da hasta sayısı düştü

BURDUR'un Ağlasun İlçesi'nde 2012 yılında 42 bin 823 kişi sağlık hizmetlerinden faydalanmak için bir sağlık kuruşuna başvurdu. Ağlasun Entegre İlçe Devlet Hastanesi verilerine göre ilçede, 2010 yılında 48 bin 931 kişi sağlık hizmeti aldı. Bu rakam 2011 yılında 51 bin 336 olarak gerçekleşirken, 2012 yılında ise geriledi. Geçen yıl Ağlasun'da 42 bin 823 hastaya sağlık hizmeti verildi.

Acil Servis'e 2010 yılında 13 bin 202 hasta başvururken, 2011 yılında 18 bin 344, 2012 yılında ise bu rakam 11 bin 868'e geriledi. Ağlasun'da aile hekimine başvuran hasta sayısından da düşüş yaşandığı kaydedildi. 2010 yılında 3 aile hekimi toplam 35 bin 729 hasta kabul ederken, 2011 yılında aile hekimliği 26 bin 343 hasta muayene etti. 2012 yılında ise bu sayı 30 bin 955 olarak gerçekleşti.

Sadun KILIÇ/AĞLASUN, (DHA)

Foto: Hastane fotosu

===

'Kekeme Kalmasın' kursu

MANAVGAT Belediyesi, kekemelik ve benzeri konuşma bozukluğunun düzeltilmesi ile ilgili olarak eğitim veren Kekemantal Konuşma Merkezi'yle işbirliği yaparak, ilçede bu tür sıkıntı yaşayanlar için eğitim vermeye başladı. 'Manavgat'ta Kekeme Kalmasın' eğitim projesiyle ilçede yaşayan çocuk, genç ve yetişkinlere ücretsiz konuşma eğitimi verilmesi amaçlanıyor. Manavgat Belediyesi Gençlik Merkezi dersliklerindeki eğitimler, çocuk, genç ve yetişkin 28 öğrencinin katılımıyla başladı.

10 günlük konuşma eğitimi öncesinde katılımcı öğrenciler, tanılama ve test çalışmalarından geçirilerek derslere kabul edildi. Kekemantal Konuşma Merkezi'nin Konuşma Uzmanı Nezihe Erdoğan Demirer ve Özel Eğitim Uzmanı Gülçin Eraslan tarafından verilen eğitimlere katılan öğrenciler ilk derslerini eğlenceli geçirdi. Belediye Başkanı Şükrü Sözen de ilk derse katılan öğrencileri ve eğitimcileri ziyaret ederek başarılar diledi.

Konuşma uzmanı Nezihe Erdoğan Demirer, eğitimin kekemelik başta olmak üzere artikilasyon (harf eksikliği, 'r' harfini söyleyememe), takifemi (hızlı konuşma), aşırı yavaş konuşma, konuşma gecikmesi ve dudak tembelliği gibi konuşma bozukluklarının tedavisini kapsadığını söyledi. Hafta 2 gün eğitim vereceklerini anlatan Demirer, "Konuşma bozuklukları, kekemelik gibi rahatsızlıklar eğitimle düzeltilebilir" dedi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Kurstan

===

Pasta ustalarına kurs

KORKUTELİ Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü tarafından 'Yaş Pasta Yapımı' kursu açıldı. HEM Müdürlüğü'nde açılan kursta 12 kursiyer eğitim alıyor. 280 saat sürecek eğitimde kursiyerler, usta öğretici Alparslan Tekin'den pasta yapmanın püf noktalarını öğreniyor. Kursu başarıyla tamamlayanlar katılım belgesi ve başarı belgesi alacak.

HEM Müdürü M. Harun Topay yaptığı açıklamada, tüm mesleklerin artık sertifikalandırılması gerektiğini söyledi. Bu amaçla 'yaş pasta' kursu açtıklarını kaydeden Topay, "Kursu başarıyla tamamlayanlar sertifika da almış olacak. Böylelikle mesleklerini kolaylıkla diledikleri yerde yapacaklar. Amacımız sertifika verirken, kursiyerlerin eksik olan eğitimlerini de tamamlamak" dedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Kurstan

===

81'lik ninenin okuma azmi

KORKUTELİ'ne bağlı Avdan Köyü'nde 81 yaşındaki Emine Yavuz, Kur'an-ı Kerim öğrenme ve okuma azmiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Korkuteli Müftülüğü tarafından açılan Kuran kursuna katılan Emine Yavuz, diğer 29 kursiyerle birlikte Kuran okumayı öğreniyor. Kursun ninesi Emine Yavuz, gençliğinden beri Kuranı merak ettiğini ve okumak istediğini söyledi. Ancak hem çalışmaktan hem de çocuklarına bakmaktan zaman bulamadığını aktaran Yavuz, geçte olsa bu emeline ulaşmak için adım attığını söyledi.

Kuran kursu öğreticisi Dudu Kula, "Emine Nine kursa katılarak Kuranı öğrenmek için azim etti ve sonun da başardı. Onun azmini gören diğer kursiyerlerde kuranı öğrendi" dedi. Kursiyerlerden Emine Duman ise, "Öğrenmenin yaşı yok. Gençliğimden bu yana Kur'an-ı Kerim'i hep merak ediyor, okumayı başarmak istiyordum. Gençlerin de Kuranı okuyup anlaması gerekli" dedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Kurstan foto

===

Hayvan kesimi yasaklandı

AFYONKARAHİSAR'da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, gebe ve damızlık hayvanların kesimini önlemek için çalışma başlattı. İl Müdürü Hüseyin Arap, çalışmanın bu yönde şikayet ve ihbarların gelmesi üzerine başlattıklarını kaydetti. Arap, ülke genelinde gebe ve damızlık dişi büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kesimin yasak olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu'nun bu nedenle toplandığını açıklayan İl Müdürü Hüseyin Arap, "Afyonkarahisar'daki kesimhanelerinde gebe ve damızlık hayvanların kesimi yasaklandı. Kesime getirilen hayvanlar için sahipleri mutlaka veteriner hekimden damızlık ve gebe olmadığına dair rapor alacak. Bu rapor olmandan kesim yapılmayacak" dedi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Müdürün Hüseyin Arap

===

Çanakkale TIR'ı Kemer'de

KEMER Belediyesi tarafından davet edilen Çanakkale 1915 Gezici Müzesi, Aslanbucak Düğün Salonu'nda ziyarete açıldı. Müzeyi ilk gününde, Kaymakamı Murat Bulacak, Belediye Başkanı Mustafa Gül, İlçe Emniyet Müdürü Kadir Yıldız, Çamyuva Belediye Başkanı Ahmet Can, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar gezdi. Kaymakam Bulacak, müzenin Çanakkale ruhunu çok iyi ve çarpıcı bir şekilde yansıttığını vurguladı.

Çanakkale Savaşı'nı Türkiye genelinde anlatmak üzere hazırlanan gezici müzede, savaşı anlatan tablolar, mermiler, şarapnel parçaları ve silahların yanı sıra subay, astsubay ve erlerin özel eşyalarının da yer aldığı 4 bin parça sergileniyor. Müzede Türk ve düşman askerlerinin aynı anda attığı mermilerin havada çarpışarak iç içe geçen görüntüsü dikkat çekerken, ziyaretçileri salonda asker heykeller karşılıyor. Çanakkale Savaşları'nda şehit olan askerlerin anısına temsili mezar taşlarının da sergilendiği salonda, fon müziği olarak Çanakkale türküleri çalınıyor.

Çanakkale Müzesi Koordinatörü Cengiz Yörükaslan, amaçlarının Çanakkale'ye gidemeyen herkese Çanakkale ruhunu yaşatabilmek olduğunu belirtti. Türkiye'yi 4 yıldır dolaştıklarını anlatan Yörükaslan, Kemer'in 169'uncu uğrak yerleri olduğunu söyledi. Bu yıl Akdeniz Bölgesi'ndeki tüm il ve ilçeleri gezeceklerini kaydeden Yörükaslan, "Çanakkale'yi bu güne kadar 10 milyona yakın insana ulaştırdık. Gençler tarihimizi bilmiyor. Bunun için müzemizin üstlendiği vazife çok büyük" dedi.

Saffet YENİGÜN/KEMER, (DHA)

Foto: Cengiz Yörükaslan ve müzeden fotolar

===

Yaşlı adamın evi kül oldu

BURDUR'un Çeltikçi İlçesi'ne bağlı Güvenli Köyü'nde çıkan yangında bir ev tamamen yandı. Ahmet Yıldırım'a (84) ait evde önceki gün akşam saatlerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangına Burdur, Bucak, Çeltikçi ve Bağsaray belediyelerine ait itfaiye ekipleri müdahale etti. İtfaiye ekipleri yangının diğer evlere sıçramaması için yoğun gayret gösterdi. Eşi öldüğü için yalnız yaşadığı öğrenilen Ahmet Yıldırım yangın sebebiyle şoka girdi. Ambulansla Bucak Devlet Hastanesi'ne götürülen Yıldırım, tedaviye alındı. Yangın, itfaiye ekiplerinin yoğun çalışmaları sonucu diğer evlere sıçramadan söndürüldü.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Yangından

===

Polisten esrar operasyonu

AFYONKARAHİSAR'ın Sultandağı İlçesi'nde İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonda 10 kilogram esrar ele geçirildi. Sultandağı Emniyet Müdürlüğü ekipleri takibe aldıkları İlhami Erdemir(59) ve Seyfettin Bora'nın(54) içinde bulunduğu 67 NY 761 plakalı otomobili D-300 karayolu Sultandağı girişinde durdurdu. Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla mücadele şubesinin desteği ile araçta arama yapıldı.

Narkotik köpeklerinin araması sonrası araçta 10 kilogram esrar ele geçirildi. Polis ekiplerince gözaltına alınan İlhami Erdemir ve Seyfettin Bora Çay Adliyesi'ne sevk edildi. Polis ekiplerince yapılan aramada gözaltına alınan Seyfettin Bora'nın, Sebahattin Bora ismiyle sahte kimlik kullandığı ve 7 ayrı suçtan arandığı tespit edildi. Çay Adliyesi'ne sevk edilen şahıslar hakkında soruşturma devam ediyor.

Bünyamin AKIN/Sultandağı (DHA)

Fotosuz

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement