Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.AKDENİZ Üniversitesi Senatosu Manavgat'taki Lake&River Otel'de toplandı.

13.10.2012 17:33

Foto: Törenden foto

===

Senato 'Turizm Fakültesi'ni onadı

AKDENİZ Üniversitesi Senatosu Manavgat'taki Lake&River Otel'de toplandı. Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin rahatsız nedeniyle katılmadığı senato toplantısı, Rektör Yardımcısı ve Vekili Prof. Dr. Ömer Geçici başkanlığında yapıldı. Toplantıda, inşaatı Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından yapılmak şartıyla ilçeye 'Turizm Fakültesi' açılması kararı oybirliğiyle alındı.

Toplantıda konuşan MATSO Başkanı Şükrü Vural, Manavgat'ın 200 bine yaklaşan nüfusu, 9 beldesi, 78 köyü, 64 kilometrelik sahil şeridine sahip olduğunu kaydetti. İlçenin dinamik, sürekli büyüyen bir sosyo-ekonomik yapısı bulunduğunu anlatan Vural, "Manavgat, en fazla yatak kapasitesine sahip, Antalya'ya gelen yabancı turistin ise yüzde 30 ile 33'ünü ağırlayan, ülke turizm gelirinin yaklaşık 13'ünü karşılayan bir turizm şehri. Turizm fakültesi kentinde gelişmesine, büyümesine katkı koyacak" dedi.

Toplantının ardından açıklama yapan Prof. Dr. Geçici, Manavgat Turizm Fakültesi kararın oybirliğiyle alındığını belirterek müjde verdi. Prof. Dr. Geçici, "Bu kararın ardından hem senato hem de üniversite olarak elimizden gelen en üst düzeyde iradeyi göstereceğiz. YÖK'teki çalışmalarda da, bakanlık nezdinde ki çalışmalardan da elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Bu anlamda Manavgatlılardan maddi ve manevi desteklerini bekliyoruz" diye konuştu.

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise alınan kararın kendilerini mutlu ettiğini söyledi. A.Ü. Genel Sekreteri Bahadır Kerimoğlu ise izlenecek yol haritası hakkında bilgi verdi. Alınan kararı YÖK'e bildireceklerini anlatan Kerimoğlu, "YÖK'te eğitim komisyonundan geçtikten sonra Bakanlar Kurulu'na gidecek. Burada hem Milli Eğitim, hem Maliye hem de Kalkınma Bakanlığı tarafından ayrı ayrı değerlendirilecek" dedi. Toplantının ardından katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirildi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Toplantıdan foto

===

Isparta'ya adanmış hayatlar

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Isparta Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu(TBMYO) Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü tarafından hazırlanan 'Isparta'ya Adanmış Hayatlar' adlı belgesel'in 3'üncü bölümü gösterime sunuldu. Isparta'da iz bırakan isimler için hazırlanan belgesel serisinin üçüncüsünde, iş adamları Bahattin Şenol ve Hasan Köse'nin yaşam hikayelerine yer verildi.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'ndeki gösterime SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt, TBMYO Müdürü Doç. Dr. Ramazan Kayacan, proje sorumlusu ve ITBMYO Öğretim Görevlisi Zafer Çağlar, iş adamları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, yaptığı konuşmada, hayatlarındaki birçok hayal kırıklığına rağmen yılmadan çalışarak başarıya ulaşan insanların tanıtılmasının gençlere örnek teşkil edeceğini söyledi.

TBMYO Müdürü Doç. Dr. Ramazan Kayacan da Isparta için yapılan her yatırımın aynı zamanda üniversiteye de fayda sağladığını kaydetti. Proje Sorumlusu ve TBMYO Öğretim Görevlisi Zafer Çağlar ise Isparta'daki örnek şahsiyetleri, bir vefa örneği olarak, sağlıklarında, hem kamuoyuna hem de gelecekteki kuşaklara tanıtmak amacıyla hazırlanan projenin ilk iki bölümünü önceki yıllarda gerçekleştirdiklerini anlattı.

Çağlar, gösterime sunulacak üçüncü bölümde ise iş adamları Bahattin Şenol ve Hasan Köse'nin hayatlarının ele alındığını kaydetti. Proje sorumluğunu kendisiyle Yrd. Doç. Dr. Nedret Çağlar ve Öğretim Görevlisi Şakir Aksöz'ün üstlendiğini dile getiren Çağlar, "Bu projeyle geleceğe kalıcı kayıtlar bırakmak düşüncesindeyiz" dedi. Konuşmaların ardından "Isparta'ya Adanmış Hayatlar" belgeselinin 3'üncü bölümü gösterime sunuldu.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Gösterimden foto

===

Avusturya'dan yardım eli

ANTALYA ve ilçelerinde yardıma muhtaç ailelere okul, yiyecek, sağlık ve sosyal yardım sağlanması amacıyla merkezi Alanya'da bulunan Sosyal Faaliyetler Koordinasyon Birliği Derneği (SOFKOR) ile Avusturya'nın 'Vinzi Oase' adlı yardım derneği arasında 'Uluslararası Toplum ve Birey Birleşimi Projesi' adı altında 2 yıllık işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle yasal prosedürler tamamladıktan sonra Antalya genelinde tespit edilecek yardıma muhtaç ailelere 1,8 milyon Euro yardım yapılacak.

SOFKOR Yönetim Kurulu Başkanı Sosyolog Bilal Özünal ile 'Vinzi Oase' derneğinin yönetim kurulu üyesi Renate Deinhofer ve Monika Girtler, Kaymakam Erhan Özdemir'i ziyaret ederek protokolün içeriği hakkında bilgi verdi. Sosyolog Özünal, ekonomik durumu geçim sınırının altında olan 1500 kişiye okul, yiyecek, sağlık ve sosyal yardım verilmesinin sağlanacağını söyledi. Özünal, yardımların doğru adreslere ulaşabilmesi için diğer sosyal yardımlardan faydalananların listesinden yararlanacaklarını belirtti.

Kaymakamlıktan alınan kayıtlarda yer almayanlar için yardım heyeti değerlendirmesi şartı aranacağını ve uygun bulunanların yardım alabilecekler listesine ekleneceğini anlatan Özünal, "Uluslararası Toplum ve Birey Birleşimi Projesi'nde planlanan yardımlar, 2 yıl içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Diğer derneklerle yapılacak işbirliği protokolleri ile kapsamı genişletilerek daha çok yardıma muhtaç bireylere ulaşılacak" diye konuştu.

Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir ise "Sosyal güvencesi olan ancak gelir seviyesi düşük aileler var. Yasal sıkıntılar nedeniyle bu ailelere ulaşmakta zorlanıyoruz. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın 2 çocuğunu üniversitede okutmasının ne demek olduğunu hepiniz tahmin edersiniz. Bu nedenle kimlik ve gelir tespiti anlamında titiz bir çalışma yaparak elde edeceğimiz verileri sağlıklı bir şekilde sizlerle paylaşacağız" dedi.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Kaymakam ziyareti ve Bilal Özünal

===

Zabıtadan pazarcılara meydan dayağı

SERİK Belediyesi, Kökez Mahallesi'nde kurulan cuma pazarını yerine 4 katlı kapalı pazar yapmak için 15 gün önce yıktı. Belediye, esnafa pazarın Üründü yolu üzerindeki kapalı pazar alanına kurulması yönünde bilgi verdi. Kapalı alana sebze meyve tezgahlarının kurulmasını, açık alana ise tekstil ürünleri satan esnafın tezgah açması istendi. Ancak pazarcılar, Serik Belediye Zabıtası'nın gösterdiği yeri beğenmeyerek geçen hafta cuma günü tepki olarak pazarı açmadı.

ZABITA AMİRİ BELEDİYE BAŞKANININ AĞABEYİ

Geçen cuma günü zabıtanın yine pazarcılara aynı yeri göstermesi üzerine taraflar arasında tartışma çıktı. Vatandaşın gösterilen yere alışveriş yapmak için gelmeyeceğini belirten pazarcılar, kendilerine daha uygun bir tahsis edilmesini istedi. Tartışmanın büyümesi üzerine Serik Belediyesi Zabıta Amiri ve aynı zamanda Belediye Başkanı Mehmet Habalı'nın ağabeyi olan Bekir Habalı ve yanındaki 6 zabıta görevlisi Serik Pazarcılar Odası Başkanı Erdal Çam'ı darp etti.

BALKAN YARALANDI

Kavga sırasında Çam'ın ağabeyi Cengiz Çam ve pazarcı esnafından Nazmi Aslan çeşitli yerlerinden yaralandı. Çevredekilerin kavgayı ayırmasının ardından yaralanan Başkan Çam, ağabeyi Cengiz Çam ve Nazmi Aslan, Serik Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. Başkan Çam ve beraberindekiler daha sonra Serik İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giderek Zabıta Amiri Bekir Habalı ve zabıta görevlisi Kemal Eser'den şikayetçi oldu.

'ÇIBAN BASI SENSİN'

Pazarcılar Odası Başkanı Erdal Çam, Zabıta Amiri Bekir Habalı'nın 'Bunların çıbanbaşı sensin. Bunları sen ayaklandırıyorsun' diyerek kendilerini saldırdığını söyledi. Pazarcılar olarak kendilerine daha iyi bir yer tahsis edilmesini istediklerini anlatan Çam, "170 tuhafiyeciye ilk Yazır yolu üzerinde yer gösterdi. Esnafın burada iş yapamayacağını söyleyerek yeni bir yer istedik. Zabıta Amiri Habalı konuyu halledeceğini söyledi. Ancak yine aynı yere gösterince biz de pazarı kurmak istemedik" dedi.

PAZARCILAR DAVA AÇACAK

İki hafta üste üste kendilerine aynı yerin gösterilmesi nedeniyle tepki gösterdiklerini vurgulayan başkan Çam, "İki haftadır sergi açmıyoruz. Son görüşmemizin ardından Bekir Habalı ve bir grup zabıta pazar yerine gelerek bana 'Bunların çıbanbaşı sensin' diyerek tepki gösterdi. Ardından yanında bulanan zabıta memuru Kemal Eser bana ve diğer arkadaşlarıma vurmaya başladı. Kendilerinden davacıyız. Pazartesi günü de tüm pazarcılarla birlikte maddi-manevi davacı olacağız" dedi.

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)

Foto: Nazmi Aslan (Kulağı kanlı), Erdal Çam (Atleti yırtık)

===

Başkan Sözen: Bölgenin yükünü kaldırırız

MANAVGAT Belediye Başkanı Şükrü Sözen, TBMM başkanlığına sunulan yeni Büyükşehir Yasa Tasarı'nın yasalaşması halinde ilçedeki 9 belde ve 78 köyün belediyeye bağlanacağını söyledi. Manavgat Belediyesi'nin şu andaki durumunun bu süreci rahatlıkla kaldırabileceğini kaydeden Başkan Sözen, "Manavgat Belediyesi 94-95 bin ölçekli bir belediye. Belediyelerde nüfuslara göre bir takım haklar elde edilir. 100 bin ölçekli olduğunuz takdirde bütün statünüz değişiyor. Kaldı ki 200 bin ölçeğe oturduğunuz zaman size sunulan imkan bölgesel olarak tamamen değişiyor" dedi.

BÖLGENİN YÜKÜNÜ KALDIRACAK GÜÇTEYİZ

Manavgat Belediyesi'nin mevcut teknik yapılanması, kadrosu, deneyimi, makine aksamıyla, çalışma anlayışıyla şu anda bu yükü çekebilecek konumda olduğunu vurgulayan Başkan Sözen "Bunda benim asla kuşkum yok, belde ve ve köylerimizin kuşkusu olmasın. Bu yasa netleşerek yürürlülüğe girdiği takdirde Manavgat Belediyesi 200 bin ölçekli bir belediye trendine çıkıyor. İller bankası gelirleriniz yükselecek. Bütün belde ve köylerimize hizmet götüreceğiz" diye konuştu.

BELEDİYELERİN ÇALIŞANLARI İSTİHDAM EDİLECEK

Yeni yasayla birlikte kapanacak belediyelerin personelinin istihdam edileceğini anlatan Başkan Sözen,

"Manavgat Belediyesi merkez olmak kaydı ile, aynı kadrolar, aynı çalışma temposu devam edecek. Oraya teknik adam desteği olur, oraya bir belediye başkan yardımcısı istihdam edilir ve her şey devam eder. Ne belediye çalışanları ne oradaki emekçi insanlar gözlemleye bildiğim kadarıyla hiç kaygı duymadan çalışmalarına devam edebilmeliler" dedi.

MANAVGAT, (DHA)

Foto: Başkan Sözen

===

Başkan'dan sitem dolu mektup

SİDE Belde Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar, Side'nin ilçe olmayı beklerken yeni Büyükşehir Yasası ile kapanacağı söyledi. AK Parti Antalya milletvekillerine mektup yazarak çağrı yapan Başkan Uçar, "Side'nin belde konumunun iptal edilmesi ve mahalle statüsüne düşürülmesi söz konusu. İlçe olmayı beklerken karşılaştığımız durum içler acısıdır" dedi. Side'nin kaderini Manavgat'ta yaptırılan bir ankete bağlanmasının yanlış olduğunu savunan Başkan Uçar, "Ciğerin kaderi, kediye sorulmaz" diye tepki gösterdi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşması durumunda Side'nin geleceğine ve ülke turizmine büyük darbe vurulacağını savunan Başkan Uçar, AK Parti Antalya milletvekillerine sitem ederek, vekilleri göreve çağırdı. Diğer illerin milletvekillerinin beldelerinin ilçe olması konusunda önergeler verdiğini vurgulayan Uçar, Antalya milletvekillerinin sessiz kaldığını söyledi.

Antalya AK Parti milletvekilleri Menderes Türel, Mevlüt Çavuşoğlu, Vecdi Gönül, Hüseyin Samani, Sadık Badak ve Gökçen Enç'e ayrı ayrı mektup yazan Başkan Uçar, Side'ye sahip çıkmalarını ve tasarı TBMM'de yasalaşırken Side'nin ilçe yapılması için çaba harcamalarını istedi.

Başkan Uçar, milletvekillerine gönderdiği sitem dolu mektupta, "Side'yi bir dünya markası yapmak için, yapılan çabaların bir yasa ile heba olmasını Sideli kabul edememektedir. Dünyada 180 bin yatak Side adıyla pazarlanmaktadır. Side'yi mahalle yapmak, ülkemizin turizm gelirinin yüzde 13'ünü sağlayan bir bölgenin ayırt edilmeden, diğer bölgelerde kendine yetmeyen beldeler gibi algılanması, akıl almaz bir durumdur" dedi.

MANAVGAT, (DHA)

Foto: Başkan Uçar - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement