Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yönetim kurulu ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) yönetim kurulu üyeleri bölgesel sorunları ve işbirliği olanaklarını ele almak üzere ATSO'da bir araya geldi.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak toplantıda yaptığı konuşmada Antalya, Isparta ve Burdur'un coğrafya, ekonomi ve kültürel açıdan tek ve birleşmiş bir bölge olduğunu belirtti. Odalar arasında işbirliğinin ileri düzeyde olduğunu vurgulan Budak, bu birlikteliğin sonucunda Antalya, Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar il ve ilçeleriyle bölgesel kalkınma hedefiyle kurulan Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile kurumsal bir yapı altında yürütülmeye başlanan bölgesel çalışmaların, Kalkınma Ajansı'nın kurulması ile daha da güç kazandığını ifade etti.
Bu ilerlemeye rağmen, dünya, Türkiye ve bölge ekonomisindeki gelişmeler ve sorunların çok daha fazla birlikte çalışmayı gerektirdiğini kaydeden Budak, bölgere illerin ekonomileri arasında tamamlayıcılık ilişkilerini ve işbirliği potansiyelini en iyi biçimde değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen de Antalya, Isparta ve Burdur'un birlikte ortak çalışmalar yaparak önemli bir güç oluşturabileceğini vurguladı. Bölgesel ulaşım altyapısının bu güç birliğindeki önemine vurgu yapan Başdeğirmen, Isparta ile Antalya'yı birbirine bağlayan Dereboğazı Yolu'nun duble yol olması için girişimlere başlanması gerektiğini kaydetti.
OSB'LER BÖLGESEL PLANLANMALI
Bölgesel planlamanın önemine vurgu yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, özellikle Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarının bütüncül bakış açısı ile hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Üç şehir arasında Ortak İhtisas Sanayi Bölgesi kurulması gerektiğini dile getiren Budak, "Yapılacak bu tip çalışmalar, bölgeyi kalkındıracak önemli adımlar olacaktır" dedi. Budak, Korkuteli'nde yapılacak olan Mermer İhtisas OSB ile ilgili görüşmelerin olumlu yönde ilerlediğini de kaydetti.
"ANTALYA TURİSTİNİ ISPARTA'YA DA ÇEKELİM"
ATSO ve ITSO arasında gerçekleştirilen toplantıda öne çıkan bir diğer madde de 'Turizm' oldu. ATSO Başkanı Budak ve ITSO Başkanı Başdeğirmen'in bölge turizmi için ortak adım atılması yönünde fikir birliğine vardığı görüşmede, iki bölgenin ortak tanıtım yapması görüşü üzerinde duruldu. Bölgenin turistik yönden kalkınması için ortak tanıtım planının önemine vurgu yapan Budak, "Isparta son derece değerli cazibe alanları barındırıyor. Bu alanların gerekli altyapı yatırımları ile desteklenmesi gerekiyor. İç bölgelerdeki doğal güzelliklerin görülebileceği yürüyüş yolları, turistin hizmet alacağı yaşam alanları planlanmalı. Bu tür çalışmalar Antalya'ya gelen turisti Isparta'ya da çekecektir" dedi.
"ISPARTA KENDİSİNİ EXPO'YA ENTEGRE ETMELİ"
Kültür ve sanatın önemine vurgu yapan Budak, Antalya'ya gelen turistin bölgeye çekilmesi için kültür organizasyonlarının hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Budak "Bir gül seyahati ya da benzer bir organizasyon düzenlenebilir. Isparta çok sayıda Antik Kent ve tarihi miras barındıran bir hazine. Bu hazineyi ortaya çıkarmalı, dünyaya açmalıyız" dedi.
EXPO'YU ANLATTI
2016 yılında Antalya'nın ev sahipliği yapacağı 'Çiçek ve Çocuk' temalı Botanik EXPO hakkında ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve ITSO Yönetim Kurulu Üyelerine bilgi veren Budak, EXPO'ya Isparta'nın da entegre olması gerektiğini belirtti. Isparta'nın EXPO 2016 alanında bir gül bahçesi oluşturması gerektiğini belirten Budak, "Isparta gülü bu organizasyon sayesinde dünyanın beğenisine sunulmuş olur" dedi.
BÖLGESEL BÜTÜNLÜK SAĞLANMALI
Antalya ve Isparta'nın yanı sıra Burdur'un da bölge için önemine vurgu yapılan toplantıda, bölgede tarımsal bütünlüğün sağlanması gerektiğini ifade edildi. Tarım fuarlarına birlikte katılarak bu konudaki ilk adımların atılabileceğini dile getiren Budak, "Antalya, Isparta ve Burdur'u bir bütün olarak düşünmek lazım. Bu bütünleşmeyi bütün sektörlere taşımalıyız. ATSO tarafından uygulamaya konan gıda ve inşaat alanındaki kümelenme ve firmaları yurt dışına açma projelerindeki tecrübelerimizi Isparta ile de paylaşabiliriz" dedi.
ISPARTA'DA GÜL VADİSİ
ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, toplantı sırasında gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili ATSO Başkanı Budak ve Yönetim Kurulu Üyelerine detaylı bilgi verdi. 13 milyon değerinde bir 'Gül Vadisi' projesi üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirten Başdeğirmen, "Gülün toplanma süresi 45 gün olduğu için biz bu konuda çok kısa bir süre turizmden yararlanabiliyoruz" dedi. İki yıl içerisinde bir 'Gül Müzesi' yapmak istediklerini de belirten Başdeğirmen, "Sadece gül değil. Isparta olarak kiraz ve elma üretiminde de önemli bir noktadayız. Şehrimizde Halı Etnografya Müzesi var. Bu sene bin Japon turist ağırladık. Güney Korelilerin Isparta'ya ilgisi artıyor" dedi.
Şehrin halen eksiklerinin bulunduğunu ifade eden Başdeğirmen, ATSO'nun turizm ve sanayi tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirtti.
Antalya'nın desteğinin önemini vurgulayan ITSO Başkanı, en kısa zamanda ATSO heyetini Isparta'da görmek istediklerini dile getirdi. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Antalya ve Isparta Tso'larında Gündem Bölgesel Kalkınma - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?