Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 99. yıl dönümü kutlandı - Son Dakika
Yerel

Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 99. yıl dönümü kutlandı

Atatürk\'ün Mersin\'e gelişinin 99. yıl dönümü kutlandı

Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 99'uncu yıl dönümü, coşkuyla kutlandı.

17.03.2022 11:49  Güncelleme: 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 99'uncu yıl dönümü, coşkuyla kutlandı. Vali Ali İhsan Su, tren garında Atatürk'ün Mersin'e gelişini temsilen gazileri taşıyan treni karşılayıp, Türk bayrağını öperek teslim aldı.

17 Mart 1923'te Atatürk'ün Mersin'e gelişinin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ilk tören tren garında gerçekleştirildi. Mersin Valisi Ali İhsan Su, tren garında Atatürk'ün Mersin'e gelişini temsilen gazileri taşıyan treni karşıladı ve Türk bayrağını teslim aldı. Buradaki törene Vali Su'nun yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile protokol üyeleri, gaziler ve öğrenciler katıldı. Törende, Atatürk'ün Mersin'e geldiği temsili treni karşılayan Vali Su, trenden inen muharip gazinin öperek uzattığı Türk bayrağını öperek teslim aldı. Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin sunduğu gösterinin ardından katılımcılar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarı'nı takiben Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Şiirlerin okunduğu törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 17 Mart'ın Mersin için onur ve gurur günlerinden biri olduğunu söyledi. Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 99 yıl önce Mersin'e yaptığı ilk resmi ziyareti andıklarını belirten Seçer, "Daha önce Mustafa Kemal, Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan hemen sonra Bölge Komutanı olarak Mersin'e gelmişti. 5 Kasım 1918 günü Mersin'e gelen Mustafa Kemal, Milli Mücadele'nin ilk hazırlıklarını burada yapmıştı. O günlerde 'asıl savaş şimdi başlıyor' diyen Gazi, Mersinlilerden aldığı güçle Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinin ilk adımını buradan attı. Atatürk'ün 17 Mart 1923 tarihinde Mersin'e ve Tarsus'a yaptığı ziyaret son derece anlamlıdır. Ulu Önder Atatürk'ün Mersin'e ilk gelişinin anlamını Kurtuluş Savaşı açısından bugün nasıl daha doğru okuyabiliyorsak, 17 Mart ziyaretinin kodlarını da Cumhuriyet açısından okuyabiliriz. Atatürk aldığı her önemli karar öncesi, halkın görüşlerine başvurmaya, onların desteğini almaya çok önem verirdi. Cumhuriyet devrimlerine yönelen Atatürk, düşüncelerinin geniş bir taban tarafından benimsenmesi için sık sık yurt gezilerine çıkardı. 17 Mart 1923 günü Atatürk, Ordu Başkomutanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak şehrimiz Mersin'deydi. Yeni Türkiye'nin temel nitelik ve değerlerini anlatmak ve halktan destek almak istiyordu. Mersin, Milli Mücadele'de ona nasıl canla başla destek verdiyse Cumhuriyet'e de büyük bir coşku ile gönülden destek verdi. Atatürk Mersin'e eşi Latife Hanım'la birlikte geldi. Bunun özel bir anlamı vardır. Artık kadının yeri eşinin yanıydı. Mersin onları bağrına bastı. Kadın erkek eşitliği açısından en önemli mesaj yine bu topraklardan verildi" dedi.

"Mersin, Akdeniz'in pırıl pırıl parlayan bir yıldızıdır"

Atatürk'ün 99 yıl önce bugünün Mersin'ini görerek konuştuğunu vurgulayan Seçer, "Şehrimizin jeo stratejik konumuna daha o gün dikkat çeken Atatürk, Mersin'in gelişmesinin ticaret sahasında olacağını söyledi. Atatürk artık askeri zaferlerden çok ekonomik zaferlere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, Mersinlilerin çok çalışması gerektiğini, aksi halde Mersin'in gerçek sahibi olamayacaklarını ifade etti. Bugün yaşadıklarımıza bakınca Atatürk'ün Mersin'de verdiği bu mesajların derin anlamını çok daha iyi anlıyoruz. O eşitlikçi, özgürlükçü, düşüncesini korkusuzca ifade eden, akla ve bilime inanan, çalışan, üreten, dayanışan bir Türkiye'nin temellerini burada, Mersin'de attı. Mersinliler olarak bize düşen görev de onun açtığı bu aydınlık yoldan korkusuzca yürümekti. Biz de tam bunu yapıyoruz. Mersin'de hepimiz, tüm renkler bir arada, kardeşçe yaşıyoruz. Mersin bir huzur kentidir. Mersin birlik, beraberlik, eşitlik, barışın kentidir. Ayrımcılığa burada yer yoktur. İnsana baktığımız zaman gözümüz onun mezhebini, meşrebini, siyasi düşüncesini görmez. Çiftçisiyle, işçisiyle, sanayicisiyle, memuruyla, ticaret erbabıyla, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla Mersin çalışıyor. Mersin bereket şehridir. Mersin üretiyor, Mersin gecesini gündüzüne katıyor. Mersin'de herkes çalışıyor ve çalışmaya devam edecek. Onun için herkes Mersin'e gıptayla bakıyor. Gidin Ankara'ya, gidin İstanbul'a Mersin'i sorun. Herkes, 'Mersin güzel bir şehir. Mersin huzur içinde çalışıyor' diyecektir. Çünkü Mersin, Akdeniz'in pırıl pırıl parlayan bir yıldızıdır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 99. yıl dönümü kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement