Konya'nın Beyşehir ilçesinde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman yangını tatbikatı düzenlendi.
Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü'nün Beyşehir- Seydişehir karayolu üzerindeki Genek Deposu'nda gerçekleştirilen yangın tatbikatına Konya Orman Bölge Müdürü Necati Alıç, Beyşehir Orman İşletme Müdürü Şambaz Arık, şube müdürü ve işletme şefleri ile yangın söndürme personeli katıldı.
Gerçeğini aratmayan yangın tatbikatında, yangın söndürme işçilerinin muhtemel bir yangına reaksiyon süresi ve hareket kabiliyeti ölçüldü. Senaryoya göre, 177 telefon hattına gelen bir orman yangın ihbarını değerlendiren yangın işçileri arazözlere binerek kısa sürede yangın mahalline ulaştı. Çalılıklar yakılarak oluşturulan alevler, tazyikli su püskürtülerek kısa süre içerisinde büyümeden kontrol altına alındı. Tatbikat kapsamında, yağmurlama yöntemi ile yangının başka bölgeye atlamaması sistemi ve köpükle yangına müdahale de gösterildi.
"ORMAN YANGINLARINDA ŞEHİT SAYISI 100'E YAKLAŞTI"
Konya Orman Bölge Müdürü Necati Alıç, tatbikatı izleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, hali hazırdaki devrenin Türkiye'nin yangın dönemi olduğunu söyledi. Bu dönemde teşkilat bünyesinde yer alan personelin hayatları pahasına bile olsa orman yangınlarıyla mücadele ettiğine vurgu yapan Alıç, ülke genelinde bugüne kadar orman yangınlarında verilen şehit sayısının 100'e yaklaştığını belirterek, "Arkadaşlar canlarıyla, kanlarıyla orman yangınlarıyla mücadele ediyorlar. Hep birlikte amacımız; inşallah yangınsız güzel bir sezon geçirmek" ifadelerini kullandı.
Türk halkının da bilinçlenmesiyle hali hazırda orman yangını sayısının çok fazla olmadığını, bu hususta elden gelen tüm gayret ve çabanın gösterildiğini ifade eden Alıç, çıkan yangınlara müdahale etmek ve onları kısa sürede fazla geniş alanlara yayılmadan durdurmak için üstün gayretin söz konusu olduğunu dile getirdi.
"ANIZ YANGINLARI ÇOK ÖNEMLİ"
Son yıllarda orman varlığı için büyük tehlike oluşturan anız yangınlarına da değinen Alıç, hayat enerjisinin kaynağının orman ve yeşil bitkiler olduğunu ifade ederek, "Teşkilat olarak tüm güçleriyle bütün insanlığa bahşedilmiş bu nimeti korumak amacıyla devletin tüm gücünü kullanıp seferber ediyoruz. Şu anda sadece ormanlarda değil, tüm yeşille, tüm ortam yangınlarıyla ilgili ve tüm yangın söndürme kuruluşlarıyla ortaklaşa çalışıyoruz. Artık orman yangınları kadar önemli olan yangınlar var. Bunlardan bir tanesini özellikle vurgulamak istiyorum. Şu anda anız yangınları benim inancıma göre, bilgi birikimime göre, Türkiye'de orman yangınları kadar önem arz etmeye başladı. Çünkü, ormanların daha doğrusu toprağın canlı kısmı, hayatın esas nevşunuma bulduğu ve bitkilerin geliştiği en önemli kısım, ana materyal, ana katman bu 2-3 santimetrelik katmandır. Eğer buradaki hayatsal faaliyetler durursa, toprağın içerisindeki bitkinin gerçekten istifade ettiği mineral maddelerin suya geçmesi mümkün olmaz. Yani eğer bu bakteriler, mantarlar çıkardıkları elzemlerle toprak içerinde inorganik maddeleri eritip suya katmazlarsa, bitkiler bu inorganik maddeleri topraktan alamazlar. İşte bu hayatsal faaliyetleri, belki birkaç kilo mazot fazla yakmak adına, birkaç kuruş kar etmek adına yakarsanız, belki gerçekten tarlanızı kolay sürersiniz ama bütün bu hayatsal faaliyeti mahvedersiniz ve sonuçta her sene toprakta birikmesi ve gelecek nesillere aktarmak mecburiyetinde olduğumuz o önemli organik madde, toprak oluşmaz. Şu anda Konya'da bu son derece tehlikeli boyutlar arz etmekte. Şu anda daha anız yangınları başlamadı ama biz bunu geçen senelerden biliyoruz. Biz basınımız sayesinde bu bilgileri halkımızla paylaşarak, eğitim faaliyetleri ile anız yangınlarını da minimum seviyeye düşürmeye çalışacağız. Bu konuda, tarımdaki arkadaşlarımızla da birlikte gayret ediyoruz" diye konuştu.
"YANGINLARIN YÜZDE 95'İ İNSAN KAYNAKLI"
Yeşil bitkilerin düşmanı olan yangınlarla savaşırken dünya üzerindeki yangınların çıkış sebebi ile Türkiye'deki orman yangınlarının karşılaştırıldığında, korkunç bir gerçekle karşı karşıya olduklarını belirten Alıç, "Bunu dünyadaki diğer milletler karşısındaki eziklik olarak nitelendiriyorum. Şu anda bütün dünyada orman yangınlarının çıkış sebebi yüzde 90-95 civarında yıldırım kaynaklıdır. Ama biz de bu tam tersi. Çıkan yangınların buna anız yangınları da dahil kırsal kesimde ot, anız, mera adına ne derseniz deyin, orman yangınlarının çıkışlarının ana kaynağı insan. İstatistiklerimize göre, yüzde 95'i insan kaynaklı. Biz insanlarımızı bilinçlendirebilirsek ve diğer kuruluşlarımızın da katkısıyla bir kamuoyu oluşturabilirsek, işte orman yangınlarıyla yapılan mücadeledeki masrafların önüne de geçmiş olacağız. Bu konuda basın kuruluşlarımızın da bilinçlendirme çalışmalarında bize yardımı gerekiyor" şeklinde konuştu.
İnsanları yangınlara karşı bilinçlendirme konusunda yürüttükleri faaliyetleri yaz döneminde de devam ettireceklerini kaydeden Alıç, özellikle anızların yakılmaması hususunda tarım ve ilçe müftülüğü teşkilatlarından da destek alınarak bilinçlendirme faaliyetlerini sürdüreceklerini söyledi.
Teşkilatın orman yangınlarıyla mücadeledeki durumu hakkında da bilgi veren Alıç, 26 yangın söndürme arazözü, 11-12 ton su kapasitesi olan tanker araçları, 14 adet 300 kilo üzerinde su taşıyan tankerleri olan Rencır araçlar, 25 motosiklet, 2 dozer ve 4 greyderin yanı sıra, köylere dağıttıkları 2,5 ton kapasitesi olan sayısı 94'e ulaşan ve traktöre bağlanarak kullanılabilen su tankerleri ile orman yangını sezonuna hazır olduklarını ifade etti. Yangınlarla mücadele konusunda ekiplerinin tamam olduğunu aktaran Alıç, şu anda hiçbir mazeretlerinin olmadığını ve bütün güçleriyle orman yangınlarına hazır olduklarını sözlerine ekledi. - KONYA
Son Dakika › Yerel › Beyşehir'de Orman Yangını Tatbikatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?