Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Göktepe, doğası ve tarihi mekanları barındırmasıyla dikkat çekiyor.
İlçe merkezinde bulunan ve yamacının Bodrum'a bakan kısmında antik çağlardan günümüze gelen 13 bin kişi kapasiteli Antik Tiyatro'yu da barındıran Göktepe'de, bir çok tarihi mezar, mezar odaları, Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen duvar resimleri, antik çağa ait taş ocakları, antik Halikarnassos şehrinin sur duvar kalıntıları bulunuyor. Özellikle bahar ayları yaklaştıkça Göktepe'nin 4 bir yamacında rengarenk baharın müjdesi çiçekler açıyor. Bodrum manzarasının farklı bir şekilde izlendiği Göktepe'de ayrıca Ebegümeci, Hardalotu, Hindiba, Labada, Isırgan, Tilkişen gibi bir çok yemeklik yaban otunun da yetiştiği bilinirken, özellikle yerli halk bu otlardan toplamak için Göktepe'ye çıkıyor. Öte yandan Göktepe, bazı kuş türleriyle birlikte bir çok canlıya da ev sahipliği yapıyor.
TÜRBE MEZARDA BULUNUYOR
Göktepe'nin Kuzey kısmında da halk arasında tarihi türbe mezar olarak bilinen bir mezarda bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Bodrum Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen, eski dönemlerden kalma olduğu tahmin edilen tarihi kalıntıların bulunduğu türbe mezar, Mezarlıklar Müdürlüğü ekiplerince korunarak tarih ve kültür turizmine kazandırılmak amacıyla bakım altına alındı. Kime ait olduğu konusunda kesin bilginin olmadığı, yanında da eski bir pınarın bulunduğu türbe mezar ile ilgili yetkililer, mezarın bir kadına ait olabileceği görüşünü paylaşıyor.
NEKROPOL ALANI OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR
Geçtiğimiz yıl bölgede başlayan lüks villaların yapımına başlanan inşaatta çalışan bir kepçenin büyük zarar vermesiyle ortaya çıkan tarihi mezarlar, Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi ekipleri tarafından kurtarma kazıları gerçekleştirilerek gerekli incelemelerde bulunulmuştu. İlk yapılan çalışmalarda 10 adet bulunan tarihi mezar sayısı, yapılan kurtarma kazıları sonucunda 60'a kadar yükselmişti. Göktepe'nin batı kısmında yapılan bu çalışmalar neticesinde bölgenin antik Halikarnasson şehrinin nekropol alanı olduğu tahmin ediliyor. Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi ekipleri bölgede yaptıkları kurtarma kazılarını bitirirken, yazılan raporların Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna teslim edildiği, bu raporlar doğrultusunda da savcılık tarafından bölgede soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
Öte yandan bölgede devam eden inşaattan uçuşan çöplerin doğaya yayıldığı dikkatlerden kaçmazken, yapılan lüks villaların dört bir tarafında da tarihi mezarlar bulunuyor. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Bodrum'da Doğa ve Tarihi Buluşturan Tepe - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?