Boyabat Çevre Platformu'ndan Bakır Madeni ve İşleme Tesisine Karşı İmza Kampanyası - Son Dakika
Son Dakika Logo
Yerel

Boyabat Çevre Platformu'ndan Bakır Madeni ve İşleme Tesisine Karşı İmza Kampanyası

18.12.2025 16:44  Güncelleme: 17:46

Sinop'un Boyabat ilçesinde, planlanan bakır madeni ve işleme tesisine karşı Boyabat Çevre Platformu imza kampanyası başlattı. Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, doğanın korunması gerektiğini vurgulayarak, maden projelerinin zararlı etkilerine dikkat çekti.

Haber: Mustafa USTA

(SİNOP) - Boyabat Çevre Platformu, Sinop'un Boyabat ilçesine bağlı Kovaçayır köyüne yapılması planlanan bakır madeni ve işleme tesisine karşı başlatılan imza kampanyasında toplanan dilekçeleri Sinop Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne sundu. Platform, tesise karşı açıklama yaptı. Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, "Doğanın en güzel yaşandığı yerlerde, insanların en güzel yaşadığı yerlerde bunların yapılması çok yanlış. Bu ülkede para uğruna bir takım şeyler yapılması çok yanlış" diye konuştu.

Sinop'un Boyabat ilçesine bağlı Kovaçayır köyüne yapılması planlanan bakır madeni ve işleme tesisine karşı Boyabat Çevre Platformu, dilekçe kampanyası düzenleyerek basın açıklaması yaptı. Sinop Öğretmenevi'nde bir araya gelen vatandaşlar, imzalı dilekçelerle birlikte pankartlar eşliğinde Sinop Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne yürüdü.

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, maden ve işletme tesisine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Artık Türkiye'nin her tarafında bu madenler yüzünden doğamız yok oluyor. Ekolojik denge bozuluyor. Hayvanlarımız, doğamızdaki yaban yaşam, insanlar her şey yok oluyor. Bunlara artık dur demek lazım. ÇED'ler yapılırken oradaki köylüye sorulmuyor. Onlar yaşıyor orada. Tabii ki madenlere, metale ihtiyacımız var. Teknolojik anlamda bunların çıkarılması lazım. Ama doğanın en güzel yaşandığı yerlerde, insanların en güzel yaşadığı yerlerde bunların yapılması çok yanlış. Bakın Türkiye'de Akbelen'de olsun, diğer yerlerde olsun insanlar mücadele ediyor. Boşuna etmiyor. İnsanlar iyi yaşamak istiyor. Hayat bugündür diyoruz. Yarın hayat yok. Yarın ne olacağımız belli değil. Bu ülkede para uğruna birtakım şeyler yapılması çok yanlış. Doğaya zarar vermeden yapılsın. Hayvanlara zarar vermeden, insanlara zarar vermeden yapılsın. Bunların artık önlenmesi lazım bu ülkede. Artık bunlar son bulsun istiyoruz."

"Bizi bir rahat bıraksınlar"

Boyabat Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Bilal Tığlı ise şöyle konuştu.

"Boyabat Çevre Derneği Platformu ve bileşenleri olarak ÇED raporunun, başvuru raporunun ikinci aşaması ile ilgili karşı dilekçilerimizi sunmak üzere geldik. Toplam dilekçe sayısı 376. Çevre ve Şehircilik Müdür İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptık ve akabinde dilekçelerimizi müdürlüğe teslim ettik. Bizi bir rahat bıraksınlar. Bölge halkı geçim kaynağı olarak tarım, hayvancılık ve orman ürünleriyle ilgili gerekli altyapıları zaten mevcut. Dolayısıyla bir işsizlik sorunu söz konusu değil. Burada gelecek madenin bölge halkına hatta Boyabat ve çevresine yarardan ziyade bir tam bir zararı var. Boyabat'ın pirinci, tarımsal ürünleri, hayvancılığı var. Ne istihdam alanında ne ekonomi anlamında bu maden projesinin bir yararı olmayacak. Derhal durdurulması ve bölgenin kendi öz kaynaklarıyla yaşamasına izin verilmesini talep ediyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Boyabat Çevre Platformu'ndan Bakır Madeni ve İşleme Tesisine Karşı İmza Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement