Bu Sistemle 60 İnek 12 Dakikada Sağılıyor - Son Dakika
Yerel

Bu Sistemle 60 İnek 12 Dakikada Sağılıyor

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) Karacabey ilçesindeki tesislerinde, dünyanın en gelişmiş sistemlerinden biri kullanılarak inekler altmışarlı gruplar halinde on ikişer dakikada sağılıyor.

21.03.2015 11:50

DOĞUKAN ALTINAY - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) Karacabey ilçesindeki tesislerinde, dünyanın en gelişmiş sistemlerinden biri kullanılarak inekler altmışarlı gruplar halinde on ikişer dakikada sağılıyor.

TİGEM Karacabey İşletmesi Hayvancılık Şube Şefi Nuri Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesislerinde 200 ana kadroya sahip irili ufaklı 4 bin 500 baş sığırın bulunduğunu söyledi.

Bu hayvanlardan yılda 9 bin ton süt elde ettiklerini belirten Bayraktar, bunun yaklaşık 8 bin tonunu ihaleyle firmalara verdiklerini anlattı.

Yılda bin 800 dolayında buzağı dünyaya geldiğini ifade eden Bayraktar, "500 baş damızlık dişi ve erkek materyalin dağıtımını çiftçilere gerçekleştirmekteyiz" dedi.

Bayraktar, alanında dünyanın en gelişmiş teknolojilerinden biri olan "rotary sağım sistemi"ni kullandıklarını aktardı.

Bu sistemi 2011 yılında başlattıklarını dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu:

"Sistem Türkiye'de ilk kez burada kuruldu. 60 başlık olan bu sistem, dönen bir platform üzerinde hayvanların sürekli olarak sağıma girmesini sağlıyor. Burada hayvanlar 12 dakika süren tur esnasında sağımın tamamlanmasının ardından platformdan çıkıyor. El değmeden sağılan sütlerimiz soğutucu tanklara alınarak ilgili firmanın tankerleriyle imalathanelerine ulaştırılıyor. Bu sağım sisteminin diğerlerine göre başlı avantajları var. Özellikle 2 bin ve daha fazla büyükbaş hayvana sahip işletmelerde hızlı sağım yapabilme özelliğinden dolayı tercih ediliyor. Bu sistemin en büyük avantajı, sağım süresini diğer sistemlere göre yarı yarıya azaltması ve işçilikten yüzde 50 tasarruf sağlamasıdır."

Özel tasmalarla modern veri toplama sistemi

Nuri Bayraktar, sistemde hayvanların kayıtlarının, boyunlarındaki özel tasmalar yardımıyla giriş kapısındaki optik algılayıcı tarafından tutulduğu bilgisini verdi. Bu optik algılayıcının çok önemli bir işlevi bulunduğuna değinen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Hangi hayvanın hangi durakta sağıldığının anlık takibi, verim miktarları ve hayvanların sağım aşamaları anlık olarak bilgisayarımızdan görülebiliyor. Hayvanlarımız sisteme gruplar halinde verim düzeylerine göre alınıyor. Süt verimleri ve ırklarına göre gruplandırma yapılıyor. Aynı verim düzeyindeki hayvanlar farklı gruplarda barındırılıp sağıma da belli bir sıra takip edilerek alınıyor. Sağımı tamamlanan hayvanlar sistemden çıkarken otomatik ayırıcı kapılardan geçiyor ve bu kapılarda kızgın olanlar, hasta olanlar başka bir bölmeye ayrılıyor."

Bayraktar, elde ettikleri günlük süt ortalamasının hayvan başına 25 kilogram olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bu Sistemle 60 İnek 12 Dakikada Sağılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement