Bulgaristan'a Geçişlerde Vize Kolaylığı - Son Dakika
Yerel

Bulgaristan'a Geçişlerde Vize Kolaylığı

Rahmi Cinokur - Trakyalı sanayiciler, Bulgaristan'ın Schengen vizesi uygulaması ve Mart ayı itibariyle yeşil pasaportlulara vizesiz geçiş hakkı tanıyacak olmasını olumlu karşılarken, Bulgaristan'ın vize politikasını daha da yumuşatması...

16.02.2012 11:20

Rahmi Cinokur - Trakyalı sanayiciler, Bulgaristan'ın Schengen vizesi uygulaması ve Mart ayı itibariyle yeşil pasaportlulara vizesiz geçiş hakkı tanıyacak olmasını olumlu karşılarken, Bulgaristan'ın vize politikasını daha da yumuşatması gerektiğini belirttiler.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeşil pasaport sahibi Türk Vatandaşlarının 2 Mart itibariyle Bulgaristan'a girişlerinde vize aranmayacağını anımsattı.

Helvacıoğlu, özellikle Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan ve Yunanistan'a komşu Trakya illerinde yaşayan sanayici ve ticaret yapan kişilere de kolaylıklar sağlanmasını beklediklerini ifade ederek, "Bulgaristan ve Yunanistan, yıllarca ülkemize vizesiz geldi. Ama bize vize uyguladılar. Dostluklar ticaretle başlar. 600 yıl Bulgaristan'la birlikte yaşadık. Bulgaristan sadece yeşil pasaporta vizeyi kaldırdı. Schengen'e uygulanan vizenin kaldırılmasıyla sadece geçici bir çözüm yaratıldı. Sanayicilere bir aylık, iki aylık değil, uzun vadeli vizeler versinler. Yeşil pasaporta sağlanan imkanlar bize de tanınsın" diye konuştu.

-"Olumlu karşılandı"-

Kırklareli Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş da, Bulgaristan'ın yeşil pasaporta uyguladığı vizesiz girişin yanında, Schengen vizesi olanlardan da vize istemeyecek olmasını iyi bir gelişme olarak değerlendirdi.

Bulgaristan'ın almış olduğu bu kararın Trakya bölgesinde faaliyet gösteren sanayici ve iş adamlarınca olumlu karşılandığını ifade eden Çetintaş, şunları kaydetti:

"Sanayici, iş adamlarımız ve turistik gezi yapmak isteyen vatandaşlarımızda Schengen vizesi olmasına rağmen, Bulgaristan vize uygulaması yapıyordu. Bulgaristan'da şirketi ve iş yeri olan vatandaşlara bile 1 veya 2 girişlik vize veriliyordu. Bu uygulamanın kalkması olumlu bir gelişme. Mart ayından itibaren Schengen vizesine sahip iş adamlarımız, sanayicilerimiz ve vatandaşlarımız artık vize problemi ile karşılaşmayacak. Öte yandan, yeşil pasaport bize bir kolaylık sağlamayacak."

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay ise Bulgaristan'ın almış olduğu bu karardan büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Güleroğlu da Bulgaristan'ın vize uygulamasını kaldırmasının her iki ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Bulgaristan'la yaşanan vize sorununu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Yardımcı'nın başkanlığında yapılan toplantıda ilk kez kendilerinin dile getirdiğini anlatan Güleroğlu, bu toplantı sonunda vize uygulaması yapan Bulgaristan'a karşı boykot kararı alındığını anımsattı.

Bu konuyu Eylül ayından itibaren takip ettiklerini vurgulayan Güleroğlu,

"Vize uygulaması bizim kabul etmeyeceğimiz bir uygulamaydı. Geldiğimiz noktada büyük bir problem ortadan kalkmış oldu. Bundan sonraki süreç her iki ülke için olumlu olacaktır. Ekonomik ve sosyal ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacaktır' diye konuştu.

- EDİRNE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bulgaristan'a Geçişlerde Vize Kolaylığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement