Bursa Ticaret ve Sanayi Odası
(BTSO) başkanlık yarışı için kıyasıya mücadele veren İbrahim Burkay, Bursa için hazırladığı projeleri açıkladı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın mayıs ayında yapılacak genel kurulunda başkanlığa aday olan İbrahim Burkay, Bursa'nın gelecek vizyonunu şekillendirecek 16 makro projeyi görücüye çıkardı. Sosyal ve siyasi sistemler gibi dünya ekonomisi de köklü bir değişim içinde olduğunu ifade eden Burkay, "Dünya e-ticaret hacmi 2012'de 680 milyar dolara ulaştı. Dünya köklü bir dönüşüm yaşarken, maalesef Bursa'nın ne sanayi ne de ticaret alanında uzun vadeli stratejilerinin olmadığını görüyoruz. Bazı çalışmalar yapılmışsa da kağıt üzerinde kalmış ya da gerekli koordinasyon ve iş birliği sağlanamadığı için cılız girişimlerden öteye geçilememiş. Bursa'nın otomotiv hariç, hiçbir sektörde öncelikli ilan edildiği bir alan yok. Bizler, yatırım yapan, üreten ve istihdam sağlayan iş dünyasının girişimcileri olarak ülkemize ve şehrimize büyük bir sevda ile bağlıyız ve bunun bize yüklediği sorumluluğun farkındayız. Hepimiz bizleri bağrında büyüten ve bize güç veren Bursa'nın itibarıyla var olageldik. Şimdi Bursa'nın bize sunduklarına teşekkür etme zamanı. Şehrimizin değerini yüceltme yolunda yeni bir vizyona ihtiyacımız var" dedi.
"Kriz sonrası dönüşen dünya bizlere bir fırsat penceresi sunarken, bu fırsatı önünü keserek yakalayamazsak, ardından koşmakla nereye varabiliriz?" diyen Burkay, eğer yarını biz inşa etmez isek bunu bizim yerimize başkalarının yapmayacağını söyledi. Burkay, "Cumhuriyetimizin 100. yılında 75 milyar dolar ihracat yapan bir il düşlüyoruz. 3 bin 500'e yaklaşan ihracatçı firma sayımızın 7 bin 500'e çıktığını, Türkiye'nin en büyük ilk 500 ticaret ve sanayi kuruluşu (FORTUNE 500 - 2011) arasındaki 26 olan Bursalı firma sayımızı 75'e yükselttiğimizi, Bursalılar olarak kişi başı milli gelirde 30 bin doları aştığımızı, Uludağ'ı dünyanın kış sporları, Bursa'yı geriatri merkezi yaptığımızı, 50 Ar-Ge merkezi kurmuş Bursa'nın Türkiye'nin Ar-Ge üssü olduğunu düşlüyoruz. Bizler, şehrin geleceğine inanmış insanlar olarak Bursa 2023 Platformu'nun gerektiğine inandık ve bu düşüncemizi şehir dinamikleriyle paylaşarak hayata geçirdik. Bursa, son yıllarda eşine ender rastlanan örnek beraber hareket etme kültürünü ortaya koydu. Bursa'nın ticaret ve sanayi hayatındaki tüm dinamikleri, bekledikleri ve gönülden istedikleri değişime dahil oldu. BTSO'da değişimi gerçekleştirmek ve Bursa olarak geleceği fethetmek için yola çıktık" diye konuştu.
PAYİTAHT ÇARŞI VE BTSO VEFA PROJESİ
"Ben başaramam. Biz başarabiliriz" diyen Burkay, "Artık kısır çekişmelerden, popülist politikalardan kurtulup 2023 Bursa'sının vizyonunu oluşturacak projeleri konuşmamız gerekiyor. Bursa'nın gelecek vizyonunu inşa edecek 16 makro projeyi ortak akılla şekillendirdik. Projelerimizin ilki olan Payitaht Çarşısı Projesi ile Tarihi Çarşılar ve Hanlar Bölgesi'nin turistik ve ekonomik potansiyelini yeniden ortaya çıkaracak bir vizyon ortaya koyduk. BTSO Vefa Projesi ile ise üyelerimizin acil transfer gerektiren sağlık şartlarından yararlanabilecekleri kara ve hava ambulansı, emeklilik dönemlerinde yaşlılarımıza ihtiyaç duydukları imkanlar sağlayacak geriatrik bakım hizmeti, BTSO üyelerinin uygun fiyata kaliteli hizmet alabileceği çok amaçlı tesis, tüm üyelerimizin emeklilik dönemlerinde, sağlık problemleri ve kronik hastalıklarında kendi odalarını yanlarında hissetmeleri ve evde bakım hizmetini devreye sokmak istiyoruz" diye kaydetti.
İş dünyası kuruluşlarının tek çatı altında toplanacağı Bursa Finans ve Ticaret Merkezi'ni kuracaklarını anlatan Burkay, "Yönetim kuruluna ve meclis üyelerine karşı sorumlu olacak konseyler, proje bazlı bir yönetim anlayışını takip edecektir. Yüzde 70'i BTSO meclisi içinden, yüzde 30'u da meclis dışı uzman gruplardan oluşacak sektörel konseyler, sektörlerin sağlıklı işleyişini ve ortak politikalarını belirleyecek. Sanayi ve ticaretimizi geliştirirken verimlilik ve çevre faktörlerini ön planda tutacağımız Yeşil Büyüme Projesi ile yeşil teknoloji gelişimini teşvik edip dönüşümü destekleyeceğiz" diye konuştu.
Burkay, Bursa'nın gelecek vizyonunda artık farklı ve yeni bir ufku olduğunu söyledi. Ülkemizin uzay ve havacılık üssü Bursa'sından Türkiye'nin Gökmen'inin yükseldiğini ifade eden Burkay, "Bursa'nın savunma sanayii yatırımlarında öncelikli teşvik bölgesi kapsamına alınması için yapılacak lobi faaliyetlerinden, insan kaynağı yetiştirilmesine ve toplumsal bilinç oluşturulmasına kadar kapsamlı birçok çalışmayı Gökmen Projesi başlığında topladık" dedi.
Yüksek ekonomik potansiyeli olan sektörlerin verimliliğini arttırmanın yanı sıra, dağınıklığa son vermek ve yaşanan kentsel sorunlara bir çözüm üretmek için Organize Ticaret Bölgeleri kuracaklarının altını çizen Burkay, diğer projelerini şöyle sıraladı:
"BTSO Akademi Projesi, üyelerimizin ve firmalarımızın gelişimine katkı sağlamak, yeni ufuklar kazandırarak büyümelerine rehberlik etmek için hayata geçirilecek. Bursa'mızın 2023 hedefi olan ihracatta yüksek teknolojinin payını yüzde 20'ye, orta ve yüksek teknolojinin payını yüzde 95'e çıkarmak için OSB Teknokent Projesi'ni geliştirdik.
Bir diğer makro projemiz ise Bursa'ya Sağlık Serbest Bölgesi kazandırmak. Ülkemize ve dünyaya kapılarımızı açarak; herhangi bir vergi ödemeden kendi ülkemizdeki yatırımcıları ve yabancı yatırımcıları bu bölgeye çekebiliriz. Sağlık Serbest Bölgesi, özel sektörün beklentilerini sağlık turizminde Bursa adına bir dünya modeli çıkaracak ölçüde bir proje olacaktır.
Küresel Fuar Acentesi hizmetimizle ise BTSO olarak üyelerimizi dünyaya taşıyacağız. Üyelerimizin yurtdışındaki gelişmeleri takip edebilmesini, yabancı şirketlerle işbirliklerine gidebilmesini, ihracata yönlendirilmesini ve yeni pazarlarla tanışmasını sağlayacağız.
Yurtdışı pazarlardaki önemli alıcı gruplarını düzenleyeceğimiz Ticari Safari programlarımız ile Bursa'ya getirerek, şehrimizin dış ticaretini geliştireceğiz.
Bursa'da 30 bin doları aşan kişi başı geliri yakalamak için üniversite sayımız 2023'te 15 olmalıdır. Bursa'yı 2023 hedeflerine taşımak adına BTSO olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Üniversitesi'ni kuracağız. Üniversitemiz; Ticari Bilimler Fakültesi'nin yanı sıra, Uzay ve Savunma Sanayi bölümünün de yer alacağı Mühendislik ve Tasarım Fakültesindeki 4 yıllık bölümleri ile kitle eğitimine hizmet verirken, Sosyal ve Teknik Meslek Yüksek Okulları ile sektörlerin kalifiye ara eleman ihtiyacını karşılayacaktır. İhtisas Enstitüleri ile de OSB Teknokent şirketlerine AR-GE elemanları yetiştirecektir.
BTSO Değişim Programı ile dünyanın gelişmiş ekonomilerini yakından tanıyıp, güncel gelişmeleri gözlemleyerek yararlanılması gereken örnek çalışma ve projeleri Bursa'ya taşıyacağız. Nitelikli ve gelecek vadeden insan kaynakları potansiyelimizi belirli sürelerle yurt dışına eğitim, araştırma ve deneyim için göndereceğiz.
BTSOBİZ adını verdiğimiz projeyle de BTSO üyesi olmayı artık daha özel ve ayrıcalıklı bir kimlik haline getireceğiz.
Küreselleşmenin dönüştürdüğü dünyada var olma mücadelesi kadar var kalma becerisi de farklılaştı. Biz buna rekabet diyoruz. İsteğimiz; Bursa'yı yalnızca Türkiye ve bölgede değil, kürede farklı kılacak ortak bir gelecek projesidir." - BURSA
Son Dakika › Yerel › Burkay'dan 16 Çılgın Proje - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?