Bursa Özel İdaresi, Kirlenen Su Yüzünden Muhtar ve Azaların İstifa Ettiği Köye El Attı - Son Dakika
Yerel

Bursa Özel İdaresi, Kirlenen Su Yüzünden Muhtar ve Azaların İstifa Ettiği Köye El Attı

Bursa Özel İdaresi, Kirlenen Su Yüzünden Muhtar ve Azaların İstifa Ettiği Köye El Attı

Bursa İl Özel İdaresi yöneticileri, maden ocaklarının su kaynaklarını kirlettiği Orhaneli Başköy'de incelemelerde bulundu.

13.04.2012 17:48

Bursa İl Özel İdaresi yöneticileri, maden ocaklarının su kaynaklarını kirlettiği Orhaneli Başköy'de incelemelerde bulundu. Köyde ve şehir merkezindeki renkli protestolarıyla gündeme gelen, son olarak da muhtar ve azalarının istifa ettiği Başköy'de bundan sonraki tedbirler Ankara'dan gelen bilirkişi ekibinin vereceği rapora göre şekillenecek. Eğer madenin su kaynağına olumsuz etkisi kesinlik kazanırsa, koruma havzası oluşturulacak.

Su kaynaklarının mermer ocaklarından dolayı kirlenmesi iddialarıyla ülke ve kent gündemine gelen Orhaneli ilçesi Başköy'e giden Bursa İl Özel İdaresi yetkilileri, vatandaşlarla bir araya gelerek kirlenen su kaynağında ve mermer ocağı çalışma sahasında incelemelerde bulundular.

Kendileri için insan hayatının herşeyden önemli olduğunun altını çizen Özel İdare Genel Sekreteri Bilal Çelik,

"Devletin tüm organlarıyla birlikte buradayız, sürekli numune alıp ölçümler yapıp sizlerle bu bilgileri paylaşıyoruz. Siz de bunları biliyorsunuz. Bu aşamada tabi sizlerin çektiği bir takım sıkıntılar oldu, hepsinin farkındayız. Konuyla ilgili olarak tüm personelimiz aralıksız çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Maden ruhsatlarının Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verildiğini hatırlatarak, "Gerekli incelemeler ve araştırmalar yapıldıktan sonra konu bizlere geliyor. Ancak biz İl Özel İdaresi olarak sağlıklı alt yapı ve diğer bütün hizmetlerin yanında sağlıklı içme suyu da sağlamak durumundayız. Bizim su kaynaklarımız bu tip bir ruhsatlandırmayla sıkıntıya girebiliyor. Geçen hafta Devlet Su İşlerinden buraya dört tane mühendis getirdik. Onlar gerekli araştırmayı, incelemeyi, yaptılar. Buradaki maden çalışmasının su kaynağına olan etkisini araştırdılar. Olumlu ya da olumsuz, mermer ocağının herhangi bir şekilde kirletip kirletmediği konusunda araştırmalarını tamamladılar. Dolayısıyla eğer madenin su kaynağına herhangi bir olumsuz etkisi varsa, koruma havzası oluşturacaklar. Su kaynağının sağlıklı olarak devam edebilmesi, çalışabilmesi için bu su kaynağına belli mesafelerle kota koyacaklar. Maden ocağının çalışması bu tedbir kapsamında devam edecek. Onun için biz

yapılan araştırmanın raporu bekliyoruz" diye konuştu.

Raporun önümüzdeki hafta çıkacağını kaydeden Çelik, "Rapor sonucunda eğer bu madenin suya ciddi anlamda etkisi varsa, en azından önce bir sınırlama getirilecek. Bu durum maden şirketine bildirilecek. Bizim için insan hayatı herşeyden önemlidir. Dolayısıyla sizin içme suyunuza herhangi bir şekilde zarar gelmesini sizler istemediğiniz kadar biz de istemeyiz,

onun için biz bu konuda her türlü çalışmayı yapıyoruz.

Biz de buradan haftada bir gün numune alıyoruz. Kirlenmeyi yakından takip ediyoruz. Bu kirlenmenin sebebi de bilirkişi raporundan sonra anlaşılacak" şeklinde konuştu.

İl Özel İdaresi tarafından yapılan toplantıya Genel Sekreter Bilal Çelik, Orhaneli Kaymakamı M. Serdar Bakır, İl Genel Meclisi Su Kaynakları ve Kum Çakıl Ocaklarını Araştırma Komisyonu Başkanı H. Ali Arslan ve komisyon üyeleri, Orhaneli İl Genel Meclisi Üyeleri Mehmet Alp, Nafiz Kaya, Çevre Sağlık Daire Başkanı Haluk Bilgesay, Tarım ve Köy İşleri Daire Başkanı İsmail Aksoy ve ilgili kurum yetkilileri katıldılar.

(BD-İHS

13.04.2012 17: 27: 56

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bursa Özel İdaresi, Kirlenen Su Yüzünden Muhtar ve Azaların İstifa Ettiği Köye El Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement