Büyükşehir Belediyesinden Hüsn-i Hat Semineri - Son Dakika
Yerel

Büyükşehir Belediyesinden Hüsn-i Hat Semineri

Büyükşehir Belediyesinden Hüsn-i Hat Semineri

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Geleneksel Türk Sanatı: Hüsn-i Hat konulu seminer gerçekleştirdi.

03.04.2015 10:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Geleneksel Türk Sanatı: Hüsn-i Hat konulu seminer gerçekleştirdi.

Hattat Mahmut Şahin'in konuk edildiği seminerde hat sanatının tarihi, özellikleri, incelikleri gibi konular üzerinde duruldu. Hattat Mahmut Şahin camilerde, mezar taşlarında ve çeşmelerde karşılaşılan hat yazılarının özellikleri ve hattatları hakkında bilgiler verdi.

Hattat Mahmut Şahin hat sanatına son yıllarda ilginin arttığını belirtti. Şahin, "Hat sanatı geleneksel yöntemlerle yapılır. Yazı cinsinin şekillendirildiği hat sanatında, kamış kalemler, hokka takımları, divitler, kuburlar ve kalem tıraşlar kullanılır. Hat sanatında yazının en saf halini gösteren karalamalardır. Pek çok usta hattatın değerli karalamaları vardır. Hatların çeşitleri ve manaları da vardır. Kuran-ı Kerim'den ayetler, hadisler hat sanatıyla nakşedilir" dedi.

Her hattatın, hattat olmak için hocasından icazet alması gerektiğini belirten Şahin, "Hat sanatındaki yazı çeşitleri Hutut-u Mütenevviya olarak bilinir. Hat sanatında her yazının bir ölçüsü; kalınlığı uzunluğu vardır. Şefik Efendi'nin Vav'lardan sakının hattı ünlü hatlardandır. Edirne Ulu Camii'de işlediği Vav'lar vardır. İstanbul Üniversitesi kapısı üzerinde bulunan hatlar da Hattat Şefik Bey'e aittir. Hatta 'Daire-i Umür-ı Askeriye' yazısı ile bunun sağ ve solunda yer alan daha küçük ebedda iki ayet-i kerime yer alır" şeklinde konuştu.

Hattat Mahmut Şahin 14 Nisan 1973'te Almanya'nın Duisburg şehrinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı.1991-1993 yılları arasında Caferağa Medresesi'nde Hattat Aydın Ergün'den rik'a dersleri aldı. 1993-2002 yılları arasında Hekimoğlu Ali Paşa Camii'nde Hattat Hüseyin Kutlu'dan sülüs ve nesih meşk etti ve 2002'de sülüs-nesih yazı türlerinden icazet aldı. 2000-2004 yılları arasında Süleymaniye Kütüphanesi'nde Hattat Prof. Dr. Ali Alparslan'dan talik yazısını meşk etti ve 2004'te icazet aldı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Büyükşehir Belediyesinden Hüsn-i Hat Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement