Antakya Yıldız-Salahattin Mıstıkoğlu Kız Meslek Lisesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ortaklığında, Avrupa Birliği (AB) Hibe Programı kapsamında hazırlanan "Çeşitliliğimiz Zenginliğimiz" adlı projenin sempozyumu yapıldı.
AB ile Türkiye tarafından finanse edilen "Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitim Programı" kapsamında yürütülen projenin, 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Okul Müdürü ve Proje Yetkilisi Hatice Soydan Sarcan, MKÜ Atatürk Konferans Salonu'nda yaptığı konuşmada, ilin sosyal kültüre dokusunu oluşturan dini etnik farklılıkların ve kültürel çeşitliliğin barış ve hoşgörü içerisinde yaşama düşüncesinin pekiştirilmesine olanak sağladığını söyledi.
Genel hedeflerinin okul öncesi eğitim çağındaki öğrencilerin insan hakları ve temel özgürlükler konusunda bilgi, beceri ve anlayış kazanmalarını sağlamak ve davranışlarını geliştirmek olduğunu belirten Sarcan, şöyle devam etti:
"Okul öncesi eğitim çağındaki çocukların yaş ve gelişim seviyelerine göre oluşturulacak modülle, materyal oluşacak ve bu konudaki materyal ve kaynak yetersizliği giderilecek. Oluşturulan modül ve materyal sayesinde, insan hakları, birlikte yaşama kültürü, çeşitliliğe saygı ve demokratik değerler okul öncesi eğitim çağındaki çocuklara planlı ve bilinçli olarak öğretilmesi sağlanacak."
MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder de insanın değerli bir varlık olduğunu ve bu değerleri yaşama geçirme olanağının kendisinde bulunduğunu belirtti.
İnsan haklarının evrensel olduğunu ifade eden Güder, "İnsan haklarının temel alındığı ortamlarda demokrasiden bahsetmek mümkün olmaktadır. Demokrasinin toplumun tüm kesimlerinde görülebilmesi için demokratik davranışlara sahip bireylerin yetiştirilmesine gereksinim duyulmaktadır. Eğitim ve demokrasi arasındaki karşılıklı ilişki göz önüne alındığında toplumun genelinde demokratik bir yaşam kültürü oluşturmada okulların oldukça önemli bir rol taşıdıkları açıktır" diye konuştu.
Toplantıda, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kasım Karataş "Çocuk Hakları", Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülkü Doğanay "Demokrasi Kültürü ve Farklılıklarla Bir Arada Yaşamak" konulu sunumlar yaptı.
Sempozyuma, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Ortadoks Kilisesi Ruhani Lideri Dimitri Dogum, Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, Ermeni Cemaati Vakfı Başkanı Cem Çapar, Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Domenico Bertogli ve Alevi Cemaat Temsilcisi Nasreddin Eskiocak, barış ve hoşgörü kültürünün devam etmesine katkı amaçlı sunum gerçekleştirdi. - Hatay
Son Dakika › Yerel › Çeşitliliğimiz Zenginliğimiz Projesi' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?