Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Sistemin dizaynı yeni anayasa. Ben bu yeni anayasadan umutluyum" dedi.
Doğu Marmara Bölgesi'ndeki başarılı sanayi kuruluşlarını ödüllendirmek amacıyla, Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde gerçekleştirilen "Çizgi Üstü Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu" ödül töreni Sapanca Güral Otel'de yapıldı.
Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Doğu Marmara'nın Türkiye'nin dinamosu olduğunu belirterek, bölgenin üretim ve vergide büyük pay sahibi olduğunu söyledi.
Son 10 yılda bölgenin çok hızlı bir gelişim gösterdiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin en ulaşılabilir bölgesi. Sanayi onun için burada gelişmiş durumda. Ticaret, onun için gelişmiş durumda. Bu bölgeyi ve ticaret sanayi odalarını en fazla etkileyecek ve artı getirecek unsurlardan bir tanesi inşallah Körfez geçişi ile ihalesi yapılan İzmir ile İstanbul'un birbirine bağlanması. Bundan da en fazla istifade edecek olan biz olacağız. Bu bölgede kalkınma ajansının yapamayacağı şey yok. Sanayi, ticaret ve kültür açısından herşey var bu bölgede. Bu bölgenin geleceği daha parlak" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, sektörü doğrudan etkileyen unsurların başında enerjinin geldiğini vurgulayarak, "Enerjide maalesef çok iç açıcı bir tablomuz yok. Özellikle sanayinin iki arzusu var. Birincisi elektrik enerjisi, diğeri ulaşımdaki ödediğimiz bedeller. Ulaşımı özellikle söylüyorum. Şu anda Avrupa'nın neredeyse en pahalı akaryakıtını biz kullanıyoruz. Bunu muhakkak, özellikle ihracatta ÖTV'siz akaryakıtı bizim sanayicimizin kullanması lazım. Bizim istediğimiz, rakiplerimizle eşit şartlarda mücadele edelim" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin ekonomik anlamda önemli atılımlar yaptığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla tarihimizde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Dünyada en hızlı büyüyen ekonomiler içerisinde dünya şampiyonu olduk. Bu, müthiş bir başarı hikayesi. İlk defa yapıyoruz bunu. Yüzde 9,6 ile dünya birincisi olduk, Çin'i geçtik. Peki, bu başarı hikayesinin arkasında kim var- Bu 9,6'lık büyüme nereden kaynaklanıyor- Özel kesimin tüketim ve yatırım payı 11,5 puan, kamunun payı 1,2 puan, maalesef ithalatla ihracat arasındaki fark bizim ayağımızı aşağı 3,1 puan çekmiş. Çekmese, biz tam 12,7 puan büyüyecektik. Buna rağmen 9,6 büyüdük."
Hisarcıklıoğlu, dünyadaki ekonomik sıkıntılara da değinerek, geçmişte Türkiye'ye ekonomi konusunda akıl verenlerin, o akla kendilerinin uymaması nedeniyle sıkıntıya düştüğüne işaret etti.
Batıdaki krize karşı temkinli olmak gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
"(Batıdaki kriz) Bize sıkıntısı olur mu- İhracatımızın yüzde 50'sini AB'ye yapıyoruz, Avrupa pazarına yapıyoruz. Burada ekonomik düşünürsen, tüketim azalırsa bizim ihracatımız da düşebilir. Turistlerin yüzde 60'ı bu bölgeden geliyor ve Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin yüzde 70'i bu bölgeden geliyor. Onun için bu bölgeye dikkat etmek lazım."
-"Yeni anayasadan umutluyum"-
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin şu anda dünyanın en büyük 17. ekonomisi durumunda olduğunu anımsatarak, önümüzdeki dönemde sıralamada 10. sıraya yükselmenin hedeflendiğini bildirdi.
Ekonominin büyüklüğüne rağmen iş yapma kolaylığı endeksinde Türkiye'nin dünyada 65. sırada olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Sistemi yeniden dizayn etmemiz lazım. Sistemin dizaynı yeni anayasa. Ben bu yeni anayasadan umutluyum. Niye umutluyum- İlk defa mecliste bulunan gruplar itibarıyla baktığınız zaman, halkın yüzde 95'i mecliste temsil ediliyor. ve bu 4 siyasi parti de yeni anayasa noktasında söz verdiler bize" dedi. şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından büyük ölçekli kuruluşlar ve KOBİ'lere ödülleri, Rifat Hisarcıklıoğlu, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Yalova Valisi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Esengül Civelek, ticaret ve sanayi odaları başkanları ile üyeleri tarafından verildi.
- SAKARYA
Son Dakika › Yerel › 'Çizgi Üstü Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?