Cüneyt Ülsever, Antalya'da Söyleşine Katıldı - Son Dakika
Yerel

Cüneyt Ülsever, Antalya'da Söyleşine Katıldı

Gazeteci-yazar Cüneyt Ülsever, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği söyleşiye katıldı.

24.02.2013 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazeteci-yazar Cüneyt Ülsever, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği söyleşiye katıldı.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen, " Türkiye'nin Bilinmeyen Sosyolojisi" başlıklı söyleşi Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'nda yapıldı.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya'ya gelerek söyleşiye katılan Cüneyt Ülsever'e teşekkür etti. Daha sonra sunumuna başlayan Ülsever, yeni anayasa hazırlık çalışmalarına değindi.

AK Parti'nin son üç seçimde oylarını artırarak kazandığını hatırlatan Ülsever, "Tarihimizde üç kez üst üste seçim kazanmayı AK Parti dışında bir de Demokrat Parti (DP) başarmıştı. Ancak onun oyu giderek azalmıştı. AK Parti'nin oy oranını arttırması sadece Türkiye'de değil, dünyada da eşine az rastlanır bir olay" dedi.

Son yıllarda herkesin kafasında bir seçmen tipolojisi oluşmaya başladığını ifade eden Cüneyt Ülsever, şöyle devam etti:

"Örneğin AK Parti'ye oy vermeyenlerin kafasında AK Parti seçmeninin şöyle bir tipolojisi oluştuğunu düşünüyorum; Muhafazakarlıkları bir yana, Cumhuriyetin ilkeleriyle barışık olmayan. AK Parti'ye oy verenler ise diğerlerini şöyle görüyor; Milletin iradesine duyarsız, askerin siyasete karışmasını isteyen, inançlara saygısız. 3 ay önce yeni anayasadan beklentiler üzerine yapılmış bir ankete gözüm takıldı. Benim kafamda tarif ettiğimden farklı bir sosyolojik durum olduğunu fark ettim. Ankette sormuş, 'Anayasa'da Atatürk ilkeleri ve milliyetçiliği korunsun mu' diye. 'Evet' diyenlerin oranı yüzde 82,3. Aynı anketteki 'İdeolojik olarak kendinizi nasıl tarif ediyorsunuz' sorusuna ise

'Atatürkçüyüm' diyenler yüzde 28,2, 'İslamcıyım' diyenler ise yüzde 18,9. Bu benim düşündüğüm seçmen tipolojisine ters düşen bir şey."

Anayasadaki laiklik ilkesi ilgili bir soruda da "Olduğu gibi korunsun" diyenlerin oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu anlatan Ülsever, "Yüzde 40'lık bir kesim 'Tüm inançları kapsayacak şekilde düzenlensin' demiş. Laiklik kaldırılsın diyenler ise sadece yüzde 9,4. Yani anketten şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor; Seçmenlerin yaklaşık yüzde 30'u 'İslamcı değilim, ama AK Parti'ye oy verdim' diyor. Halkın yüzde 90 küsuru laiklik ilkesinin korunmasından yana. Yani bu insanlar oy verirken pragmatik davranmamışlar, öyleyse başka partilere de oy verebilirler."

Ülsever, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.

Muhabir: Yunus İçen

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Cüneyt Ülsever, Antalya'da Söyleşine Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement