Derleme - Son Dakika
Yerel

Derleme

Derleme

Gün içinde, "Nevruz kutlaması" başlıklı haberimizi derleyerek yeniden yayımlıyoruz.

21.03.2014 18:31

Diyarbakır'da düzenlenen ve gün boyu süren nevruz etkinliğine katılanlar çeşitli grupların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekerek doyasıya eğlendi.

BDP'nin de yer aldığı tertip komitesince Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'nda gerçekleştirilen nevruz kutlamasına katılmak isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinde kentin farklı noktalarından belediyeye ait otobüslerle ücretsiz, bazıları kendi araçlarıyla, bazıları ise yaya olarak geldi.

Vatandaşların büyük bölümü tertip komitesinin çağrısı doğrultusunda yöresel kıyafetlerle kutlamalara katıldı. Kürtçe ve Türkçe, "Nevruz kutlu olsun" yazılı flamaların asıldığı alanda koordinasyon, tertip komitesinin görevlendirdiği 10 bin kişi tarafından sağlandı.

Zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yerlere yerleştirilen ve alanı dolduran kalabalığa gün boyunca yemek, tatlı, su, simit, ciğer kebabı ve yöresel kıyafet satan çok sayıda seyyar satıcı da bayram sevinci yaşadı.

10 dilde nevruz kutlandı

Platformda aralarında Kürtçe, Türkçe, Arapça, Süryanice'nin de yer aldığı 10 dilde, "Nevruz kutlu olsun" pankartı yer aldı.

Etkinliği 350'yi aşkın gazeteci izlerken, çok sayıda televizyon kanalı da kutlamaları canlı olarak yayınladı.

Alanda toplanan vatandaşlar gün boyu seslendirilen şarkılar ve müzik yayını eşliğinde halay çekerek nevruz coşkusunu yaşadı. Güzel havanın tadını çıkaran çocuklar alanın yakınındaki parkta oyun oynadı, uçurtma uçurttu. Bazıları atla gezinti yaptı. Kimi aileler çimlere serdikleri kilimlerin üzerinde piknik yaparak, sahne alan müzik gruplarını izledi. Çözüm sürecinin etkisiyle nevruz karnaval havasında kutlandı.

Cuma namazı kılındı

Cuma gününe denk gelen nevruz etkinliğinde platformda, Cuma namazı için 25 dakika ara verileceği anonsu yapıldı. Alanın 500 metre ilerisindeki boş alanda toplanan vatandaşlar, namaz için hazırlık yaptı. Kimi vatandaşlar pet şişelerdeki su ile abdest aldı. Namaz öncesinde Kürtçe hutbe okundu. Bir süre sonra yeniden müzik yayınına başlandı. Yayının durdurulması için yapılan çağrılar tertip komitesine ulaşmayınca topluluk alanda namazını kılmayı sürdürdü.

Alanda çok sayıda ambulans ve itfaiye aracı hazır bulunduruldu. Gün boyu süren etkinliklerde yapılan konuşmaların ardından müzik gruplarınca Kürtçe, Türkçe, Lazca, şarkılar seslendirildi.

15 ton odun ve 400 litre mazot kullanılarak oluşturulan nevruz ateşi, bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk tarafından yakıldı.

100'ü aşkın çocuk kayboldu

Etkinliğe katılan bazı aileler alanın kalabalık olması nedeniyle çocuklarını kaybetti. Kaybolan 2-14 yaş arası çocuk sayısı gün boyunca 100'e ulaştı. Platformdan anons yapılarak, alanda oluşturulan bir çadırda çocuklar aileleriyle buluşturuldu.

600'ü aşkın davetli katıldı

Kutlamaya, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanı Kerim Şengali, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) politbüro üyesi Mele Bahtiyar, Güney Amerika, İspanya, İzlanda, Almanya'dan heyetler, Belçika, Hollanda, Danimarka, Fransa, İtalya, İsviçre ve ABD'nin Ankara'daki diplomatik temsilcilerinden oluşan 600'ü aşkın davetlinin yanı sıra, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, BDP'li Milletvekilleri Altan Tan, Nursel Aydoğan, İbrahim Ayhan, Hasip Kaplan, Bağımsız Milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Leyla Zana, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Şanlıurfa Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, Abdullah Öcalan'ın kardeşleri Mehmet ve Fatma Öcalan ile BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt katıldı.

İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın mesajını HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Türkçe, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da Kürtçe okudu.

Etkinlikte, BDP Eş Genel Başkanı Kışanak, HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü, PYD Eş Başkanı Abdullah, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Bağımsız Milletvekili Türk ve BDP İl Başkanı Zümrüt birer konuşma yaptı.

Etkinlik yaklaşık 8 saat sürdü. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement