Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bu millet, Kur'an hizmetini 70-80 yıl camilerin yanı başındaki abdest mekanlarının altında sığıntı odalarda yerine getirirdi. Kur'an hizmetinin oralardan kurtulup artık çok daha güzel mekanlarda verilmeye başlanması bizleri sevindiriyor" dedi.
Görmez, Hacı Perihan Kıymık Camisi'nin temel atma töreninde, Gaziantep'te çok sayıda cami ve Kur'an kursu açtıkları için çok mutlu olduğunu söyledi.
Temel atma töreninin ardından il müftülük binasının açılışına katılacağını belirten Görmez, "İmam hatip lisesi yıllarımda müftülük hizmetleri Gaziler Caddesi'nde kiralanan küçücük bir dairede verilirdi. Sonra hayırsever hemşehrilerimiz, Kurtuluş Mahallesi'nde o günün şartlarında çok güzel denilebilecek bir bina yaptırdı. Allah'a hamd olsun bugün gazi şehrimize yakışan, estetik ve fonksiyonel açıdan gayet güzel bir mekanda, hocalarımız şehrimizin manevi, dini, ilmi ve kültürel hayatına hizmet edecek. Onlar için de artık hiçbir mazeret kalmadı" diye konuştu.
Görmez, dünyadaki Müslümanlara ulaşmaya çalışan bir müessesenin çalışanı olmaktan büyük iftihar duyduğunu vurguladı.
Nezahet ve zarafeti emreden bir dinin mensupları olduklarına işaret eden Görmez, şunları kaydetti:
"Bu hizmetleri verirken elbette mütevazi olacağız. Bu millet, Kur'an hizmetini 70-80 yıl camilerin yanı başındaki abdest mekanlarının altında sığıntı odalarda yerine getirirdi. Kur'an hizmetinin oralardan kurtulup artık çok daha güzel mekanlarda verilmeye başlanması bizleri sevindiriyor. Elbette müftülük binaları sıradan devlet daireleri olmamalı, millet mekanları olmalı. Devletin bütün mekanları milletindir elbette ama nasıl ki camiye gittiğimizde rengimiz, dinimiz, makamımız, mevkimiz sorulmuyorsa, müftülüğe girerken de hiçbir ayrım olmamalı, herkes evine girer gibi girmeli."
Cami tanımının değişmesi gerektiğini dile getiren Görmez, buraların sadece namaz kılınan mekanlar olmaması gerektiğini söyledi.
"Peygamber efendimiz, sadece namaz kılınsın diye camiler inşa etmedi" diyen Görmez, "Camiler bilgi mekanı, bütün sosyal hizmetlerin görüldüğü yerler olmalı. Camiler aileyi kuşatmalı. Onun için cami ile çocuk ve gençlerin buluşmasını çok önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.
Görmez, "Cami ve imamın tanımı değişmeli. İmam sadece namaz kıldırıp, görevi sona eren insan değildir. İmam, mahallenin, köyün, kasabanın dini ve manevi hayatını ayakta tutan insandır. İmamı sadece kendisine gelenlere namaz kıldıran değil, gelmeyenlere de giden, şehrin bütün problemleriyle ilgilenen bir insan olarak görmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
Görmez, cami ve Kur'an kurslarını Cumhuriyet tarihi boyunca milletin yaptırdığına işaret etti.
Müftülük binalarının yanında mutlaka cami ya da mescit olması gerektiğini belirten Görmez, şunları kaydetti:
"Diyanet İşleri olarak spor salonunda namaz kılıyorduk. Allah nasip etti, şu anda 6 bin kişiyle aynı anda namaz kılabilecek camimiz var. Gaziantep'te de müftülüğün yanında bir cami yoktu. Müjdeyi de Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin verdi. Bizzat kendisi yapımını üstlenerek, annesinin adını verdiği cami için burayı tahsis ettiler. Böylece iki sevinci birlikte yaşadık."
Temel atma törenin ardından Görmez ile beraberindekiler, Gaziantep Müftülüğü hizmet binası ve içindeki KADEM Şubesinin açılışını gerçekleştirdi.
Daha sonra Görmez, Vali Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hacı Perihan Kıymık Camisi'nin yapımı için hazırlanan protokolü imzaladı.
Son Dakika › Yerel › Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?