Diyarbakır'daki Tarihi Ulu Camii'nde Korkutan Yangın - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'daki Tarihi Ulu Camii'nde Korkutan Yangın

Diyarbakır\'daki Tarihi Ulu Camii\'nde Korkutan Yangın

Diyarbakır'da restorasyon çalışmalarının sürdürdüğü tarihi Ulu Camii'nde çıkan küçüp çaplı yangın korkuttu

02.05.2011 17:40

Diyarbakır'da restorasyon çalışmalarının sürdürdüğü tarihi Ulu Camii'nde çıkan küçüp çaplı yangın korkuttu. Ahşap ilacının bulunduğu kutunun alev alması sonucu, çıkan yangın kısa sürede söndürüldü. Yangının diğer kutulara sıçramadan söndürülmesi, olası faciayı önledi.

Diyarbakır'da, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan tarihi Ulu Camii'inin kapatılan avlu kısmında, elektrik kontağından sıçradığı sanılan kıvılcımlar, "ahşap ilacı" olarak bilinen üzeri açık enfey kutusuna sıçradı. Yanıcı maddenin bir anda alev almasıyla, cami avlusundan dumanlar yükselmeye başladı. Küçük çaplı yangına, restorasyon çalışmasında görevli işçiler müdahale etti. Yangın, çağrılan itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Diyarbakır Bölge Müdürü Yakup Aktürk, yangının elektrik kontağından kaynaklandığını tahmin ettiklerini söyledi. Yangının diğer enfey kutularına sıçramadan söndürüldüğünü, tarihi yapıda zarar meydana gelmediğini söyledi.

İslam dünyasında 5'inci Harem-i Şerif olarak bilinen tarihi yapı, 639 yılında Diyarbakır'a egemen olan müslüman Araplar tarafından, şehrin merkezindeki en büyük mabed olan Martoma Kilisesi'nin camiye çevrilmesiyle oluşturuldu. 1091 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah'ın buyruğu ile büyük bir onarım gördüğü, değişik dönemlerde birçok kez onarım ve eklentilerle bugünkü şeklini aldığı, kitabelerinde yer almaktadır. Ayrıca Camide sibernetiğin babası olarak kabul edilen El Cezeri'nin yaptığı güneş saati bulunuyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Diyarbakır'daki Tarihi Ulu Camii'nde Korkutan Yangın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement