Diyarbakır Karacadağ Pirinci Hediyelikler Arasına Girdi - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır Karacadağ Pirinci Hediyelikler Arasına Girdi

Diyarbakır Karacadağ Pirinci Hediyelikler Arasına Girdi

Diyarbakır denince akla ilk gelen ürün Karpuz olsa da, kente özgü ürünlerin arasında bulunan Karacadağ Pirinci de geliyor.

27.11.2013 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakırlı Gazeteci Yazar Mehmet Mercan, kente özgü ürünlerden olan Karacadağ Pirinci hakkında bilgi verdi. Mercan, Diyarbakırlıların, Karacadağ Pirincini, Örgülü Peynir ve Karpuz gibi hediyelik olarak batıdaki eş dost ve akrabalarına gönderdiklerini söyledi.

Diyarbakır Karacadağ Pirinci ile ilgili bilgi veren Diyarbakırlı gazeteci-yazar Mehmet Mercan, pirincin özellikle Diyarbakırlının vazgeçilmezi olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Karacadağ Pirinci'nin kaynağından gelen soğuk sularla yetiştirilmiş olması yanında, çeltik ekilmeden çok önce küçükbaş hayvan sürülerinin sağım alanı, çeltiğin yapılacağı toprak üzerindedir. Haftalarca süren sağım ve sürülerin dinlenme noktaları, çeltiğin ekileceği alanlar olduğu için, hayvan gübresinin toprağa karışması kolaylaşmaktadır. Bilerek yapılan süt sağımı ve hayvanın dinlenme alanı olarak çeltiğin ekileceği toprak alanları, bu sebeple kendiliğinden gübrelenmiş olur. Hayvancılıkla geçinen Karacadağ Yöresi'nde hayvanın bolluğu, ekim zamanında tohumun toprağa karışmasını kolaylaştırmaktadır. İyice su verilen araziden hayvan sürülerinin geçirilmesi, hem suyla gübrenin iyi biçimde kaynaşmasını, hem tohumun ilk aşamada ekiminde önemlidir"

"BİR ÂİLE NE KADAR YOKSUL OLSA DA, SON BAHARLA BİRLİKTE ÜRETİMİ BAŞLAYAN KARACADAĞ PİRİNCİ'NDEN MUTLAKA ALIR"

Diyarbakır'da düğün yemekleri yapıldığı zaman, yemeklerde vazgeçilmez olan pirincin Karacadağ pirinci olduğunu kaydeden Mercan, "Diğer pirinçlerin Karacadağ Pirinci'ne oranla az su çekmesi, artırımının çok olmayışı, ilk bakışta Karacadağ Pirinci'nin fiyatını fazla gösterse de Karacadağ Pirinci, genelde ağırlığının en az üç kadarı su çekmektedir. Artırımı diğer pirinçlerden fazla olduğu için, lezzetçe farklılığı, sadece düğün, nişan değil, bayram, barış, kutlama, şenlik, şölen, sünnet gibi etkinliklerde şaşılmaz olandır. Bir âile ne kadar yoksul olsa da, son baharla birlikte üretimi başlayan Karacadağ Pirinci'nden mutlaka alır. Bu âilelerin ekonomik varlıklarına göre bir çuvaldan başlar, birkaç çuvala kadar çıkar" dedi.

SİPARİŞLER ÇOK ÖNCE VERİLİYOR

Birçok ailenin Karacadağ Pirincinin üretiminden çok önce sipariş verdiğini kaydeden Mehmet Mercan, "Karacadağ pirincinin özellikle sonbaharda temini, şehirdeki çeltik fabrikalarından toplu karşılanabildiği gibi alımı, sadece sınırlı sayıda olan üreticiye üretimden çok önce sipariş vermekle mümkündür. Kimi aileler, üreticilere her yıl sipariş verdiği için Karacadağ Çeltiği'nin fabrikalara verilişi ve çıkışı arasındaki zaman sonrası, kısa olduğu için Karacadağ pirincini fabrika çıkışında teslim almaktadır. Karacadağ pirincinin birçok otelde ve turistik tesislerde aranan ürün olduğu da bilinmektedir" diye konuştu.

KARPUZ GİBİ PİRİNÇTE HEDİYELİK GİDİYOR

Son beş yılda şehir merkezli kimi firmaların Karacadağ Pirincini alışveriş merkezleri ve marketlerde satışa özel ambalajlarla sunduğunu ifade eden Mercan, "Karacadağ Pirinci'nin şehrin Örüklü Peyniri, Dicle Karpuzu gibi, diğer şehirlere hediyelik götürülüyor. İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere metropol şehirlere yerleşmiş Diyarbakırlılarca her yıl ihtiyaca göre toplu olarak alındığını, bu alımın üretimin yüzde 50 oranını aştığını söylemek mümkündür" şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Diyarbakır Karacadağ Pirinci Hediyelikler Arasına Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement