Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli'nin, Türkiye'nin leblebi tüketiminin yüzde 70'ini karşıladığını söyledi.
Tefenlili, Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürlüğünce DTB'de düzenlenen "Cumartesi Buluşmaları" toplantısında yaptığı konuşmada, Denizli'de yıllık 30 bin ton leblebinin üretildiğini belirtti.
Leblebi denince akla Çorum'un geldiğine dikkati çeken Tefenlili,
"Türkiye'nin leblebi tüketiminin yüzde 70'ini Denizli karşılıyor. İlimizde 30 bin ton leblebi üretilirken Çorum'da üretilen ve satılan leblebi 2 bin tonu bile bulmaz. Ama leblebi denilince akla Çorum geliyor" dedi.
Okul kantinlerinde çeşitli gıda maddelerinin satışının yasaklanmasına ilişkin kampanyalar düzenlendiğini, ancak serbest ticarette yasaklamayla bir yere varılamayacağını dile getiren Tefenlili, "Önce biz çocuklarımızın yiyeceği şeyler üretmeliyiz. Bundan dolayı 50-60 gramlık, içinde üzüm, leblebi ve kesilmiş incir olan paketler hazırlıyoruz. Bunu okulda öğrencilerimize kantinlerde sunacağız" diye konuştu.
Denizli'nin, rakımı 250 ile bin 440 metre arasında değişen verimli topraklara sahip olduğunu, ancak gen kaynaklarının korunup ıslah edilmesi gerektiğini anlatan Tefenlili, şunları kaydetti:
"Gen kaynaklarımızın yüzde 50'si kayboldu. Son yıllarda ceviz, badem yetiştirilmesi için bahçeler kuruluyor. Bize ceviz olarak 'Chandler' cinsi öneriliyor. Çok kötü olmamakla birlikte bu cevizin içi ABD'deki gibi dolmuyor. Borsa olarak Çal'da büyük bir arazinin tohum ve gen üzerinde araştırmalar yapılması için üniversitemize devir edilmesini sağladık. Kendi genlerimiz ile kendi ürünlerimizi yetiştireceğiz. Tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde ithal hiçbir ara madde kullanılmadığı için ülkemizin ekonomisine de büyük katkısı var."
-"Denizli'de üretilen süt için firmalar yarış halinde"
Tefenlili, Denizli'de son yıllarda tarım, hayvancılık ve gıda sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını, 2000'li yıllarda 50-60 bin olan büyük baş hayvan sayısı bugün 210 bini aştığını bildirdi.
Kent ikliminin, süt sığırcılığı yapmaya çok elverişli olduğunu ifade eden Tefenlili, "Büyükbaş hayvancılığa yöneliş, desteklerin de etkisiyle 2005'ten sonra hızlandı. Süt üretiminin yapıldığı tüm bölgelerde soğuk zincir kuruldu. Sütü alan firmalar, bu yerleşmiş altyapı sayesinde kaliteli sütü, 'sabah ve akşam sütü' diye ikiye ayırarak üreticiden satın alıyor. Denizli'de üretilen kaliteli sütü satın almak için firmalar adeta birbiriyle yarışıyor. Büyük baş hayvan sayımızın daha da artacak. Bilinçli üreticilerimiz sayesinde Denizli, damızlık büyük baş hayvan üssü bile olabilir" diye konuştu.
- DENİZLİ
Son Dakika › Yerel › Dtb Başkanı Tefenlili: 'Türkiye'nin Leblebi Tüketiminin Yüzde 70'ini Denizli Karşılıyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?