Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kayseri'de ısı yalıtım sistemleri fabrikasını hizmete açtı.

28.04.2012 13:26

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kayseri'de ısı yalıtım sistemleri fabrikasını hizmete açtı.

Bakan Yıldız, BETEK firmasına ait İncesu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikanın açılışında yaptığı konuşmada, 2007 yılında enerjinin verimli kullanımıyla ilgili kanun çıkartıldığını anımsatarak, her işin kanunla bitmediğini, yönetmelik ve mevzuatlarla bunun desteklendiğini, ancak bunun kültür şeklinde topluma yerleşmesi gerektiğini söyledi.

Dünya genelinde kullanılan enerjinin eşit dağılmadığını vurgulayan Yıldız,

"Hükümetler dünyada politikalarına bu şekilde devam ederse, çevreyle, iklim değişikliği ile alakalı müdahalede bulunmazlarsa, 2050 yılına kadar dünyanın ısısı 6,5 derece artacak. Dünyada uluslararası enerji örgütlerinin hep beraber yaptığı analiz ve çalışmalar sonucunda eğer bu politikalara müdahale edilirse, 2 derecede sabit tutulur. Bizim yaptığımız politikalar, stratejiler, dünyaya olan borcumuzu, çevre hassasiyetiyle, kalkınmamızla beraber yürütülecek çalışmaların 2 derecelik senaryona uygun olduğunu gösteriyor" dedi.

Türkiye'nin yüzde 20 tasarruf kabiliyeti ve kapasitesine sahip olduğunu belirten Yıldız, "Bunu çok iyi olduğu için söylemiyorum. Bu, aynı zamanda bir itiraftır. Biz, 1000 dolarlık bir gayri safi yurt içi hasıla oluşturmak için 290 litre eş değer petrol enerji harcıyoruz. Fransa ve Almanya'da bu, 200 litrenin altında, Japonya'da 100 litre civarında. Tasarruftan, israfı önlemekten, yeni kaynaklar oluşturmaktan başka çaremiz yok" diye konuştu.

-"İlerleyen Türkiye'nin ilerlemeyen bir yalıtım sektörü olmaz"-

Sanayideki uygulamalarda amortisman sürelerine bakıldığında, 2 yılın üzerinde amortisman süresi olan yatırım aracı bulunmadığını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bir boruyu izole etmeyi hepimiz biliriz ama vanalar izole edilmez. Vanalara bir eldiven giydirilir. Yaklaşık 5 metre boruya karşılık geldiğini bilmemiz lazım. Oraya giydirdiğimiz eldivenin, kendini 2 ayda amorti ettiğini çoğumuz bilmiyoruz. İş adamları olarak önümüze bir fizibilite getirilir. Patron,

'Bu kendini kaç yılda amorti ediyor-' diye sorar. 5-6 yılda, hatta 8 yılda amorti ediyorsa işletmeler tercih ederler. Ama burada 2 ayda, 1-1,5 yılda kendini amorti eden bir işletmecilikten bahsediyoruz. Enerji verimliliği ile alakalı kanunları, beyaz eşyadan tutun da ev hanımlarımıza varıncaya kadar toplumun her katmanına hitap edecek şekilde 35 temel başlıkta strateji belgemizi yayınladık. 2023 yılına kadar bunları mutlaka uyguluyor olabilmemiz lazım. Hükümetlerimizle beraber büyüyen, gelişen ve ilerleyen Türkiye'nin, büyümeyen, gelişmeyen ve ilerlemeyen bir yalıtım sektörü olmaz. Çünkü Türkiye, beyniyle, zihniyle, kalbiyle ve bütün vücuduyla beraber büyüyor. Obez bir büyüme içinde değil. Dolayısıyla toplumun da sektörün de kayıtsız kalması söz konusu olamaz."

Geçen yıl, yarısından daha fazlası ulaşım sektöründe kullanılan 54 milyar dolarlık doğalgaz ve primer enerji ithalatı yapıldığını anımsatan Yıldız, "Bu çok ciddi ve büyük bir rakam. Bunun yerine yerli kaynaklarımızı ve yenilenebilir kaynaklarımızı ikame etmeye çalışıyoruz ama en önemli kaynağımızın, ister ithal, ister yerli, bu kaynaklardan elde ettiğimiz enerjinin tasarruflu kullanılması gerektiğini biliyoruz. En büyük yerli kaynağımız, tasarruf edeceğimiz kaynağımızdır. Yüzde 20'lik rakamın, çok ciddi, büyük bir rakam olduğunu ve 7-8 milyar dolarlık bir enerji portföy yatırımında yine önemli bir yer işgal ettiğini hep beraber biliyoruz."

-Bakan Bayraktar'ın konuşması-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da Bakanlık olarak enerji tasarrufuna önem verdiklerini, yeni binalara enerji tasarrufuna, ısı yalıtımına uygun inşa edilmeden enerji tasarruf vesikası, yapı kullanma ruhsatı vermediklerini anımsattı.

Türkiye'de 16 milyon eski konutun 2017 yılına kadar ısı yalıtımını yapması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Çok zor bir olay. Biz bunu inşallah başaracağız ama yeni binalarda çok ince eleyip, sık dokuyoruz. Bundan sonra çok daha dikkat edeceğiz. Belki, bu yönetmelikleri biraz daha geliştireceğiz. Bugüne kadar 15-16 bin binaya bu vesikayı verdik. Eski binaları siz de teşvik ediyorsunuz. Yalıtım yapılıyor, pencereler değişiyor, çatısını yapıyorlar, bu güzel bir şey" dedi.

Yeni teknoloji uygulayan firmaların 5. bölge teşvikinden yararlanabildiğine değinen Bayraktar, "Biz, vilayet bazında teşvik sistemini yeni getirdik. Ufak tefek aksamalar olursa, uygulama yaparken aksaklıklar ortaya çıkarsa onları da düzelteceğiz ama yeni bir teknoloji getiren, Türkiye'nin ihtiyacı olan yatırımları yapanlara, 5. ve 6. bölgede yatırım yapıyor gibi teşvikleri uygulayacağız. Bir ülkenin, bir vatanın esas zenginliği, binalarıdır. Paranız, başka zenginlikleriniz olabilir ama bunun göstergesi ve zenginliğin alameti, binalardır. Eğer sizin bina stokunuz kaliteli değilse, yaşam konforu sunmuyorsa, enerjiyi savuruyorsa, o zaman siz, varlıklı bir ülke değilsiniz. Sadece salt parayla olmaz bu iş. Parayı alıyorsunuz, enerjiyi kullanıyorsunuz, havayı ısıtıyorsunuz."

-"Afet riskine karşı dönüşüm seferberliği başlatacağız"-

Türkiye'de büyük bir kentsel dönüşüm sistemi başlatıldığını ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:

"Devlet olarak, hükümet olarak 166 noktada kentsel dönüşüm yapıyoruz. Sadece gecekondu, deprem riski olan binalar değil, bina stokumuzu da belli bir sürede yenilememiz lazım. Bugünden yarına olmazsa olmazımız nedir- Türkiye'deki 20 milyon konut stokundan 5 milyonunu son 9 yılda yaptık. Geriye kalıyor 15 milyon konut. Bu konutlar göreceli olarak ciddi manada mühendislik hizmeti almamış, yalıtım sistemi olmayan konutlar. Bu binaların da yarısından biraz azı, dayanıksız, salaş, kaçak, ruhsata aykırı yapılmış, hiç ruhsatı olmayan, kat irtifakını kuramamış binalar. İnsanları rahat ettiren, insanın çoluğuna çocuğuna miras olarak bırakabileceği, satarak paraya çevirebileceği, ipotek edip kredi alabileceği şekilde değil bu binalar. 15 milyonun yarısı sıkıntılı olan binaların da yaklaşık 6 milyonu, gerçekten sıkıntılı. Büyük bir bölümü, deprem aksı üzerinde bulunuyor. Şimdi yasamız var. İddialı, güçlü bir yasa. Diğer yasalardan 2 adım önde, yapım ve yaptırım gücü kuvvetli olan bir yasa. Kaynaklarını da inşallah temin edeceğiz. Türkiye'de bir büyük yenileme, afet riskine karşı dönüşüm seferberliği başlatacağız. Bu inşallah bu sektöre çok daha büyük ivme getirecek."

Bakanlar Yıldız ve Bayraktar, BETEK Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Akpınar, Genel Müdür Tayfun Küçükoğlu ve şirketin diğer yöneticileriyle birlikte kurdele keserek, fabrikayı işletmeye açtı.

- KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement