Ercan'dan Gemlik İçin Deprem Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Ercan'dan Gemlik İçin Deprem Uyarısı

Ercan\'dan Gemlik İçin Deprem Uyarısı

İTÜ Jeofizik ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bedeli ne olursa olsun Gemlik’in bir an önce yamaçlara çekilmesi gerektiğine işaret etti.

05.03.2015 18:05

İTÜ Jeofizik ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bedeli ne olursa olsun Gemlik'in bir an önce yamaçlara çekilmesi gerektiğine işaret etti.

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile birlikte Manastır bölgesinde zeytinlik vasfını yitirmiş alanlarda incelemelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, öğleden sonra da Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda "Kentsel Dönüşüm ve Gemlik'in Deprem Gerçeği" konulu konferansa katıldı. Siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra belediye meclisi üyeleri ve Gemliklilerin de ilgi gösterdiği konferansta Gemlik'in fay hatları ve deprem gerçeği üzerinde duran Ercan, kentsel dönüşüm konusunda bilgiler verdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, kentsel dönüşüm projelerinin rant değil, medeniyet projesi olduğunu vurguladı. "Gelecek kuşaklara sağlam miras bırakmalıyız" diye konuşan Yılmaz, bugünkü yapı stokunun gelecek kuşaklara iftiharla sunulacak bir tablo olmadığını savundu.

Ortak akıl, kolektif çalışma ile yürütülecek kentsel dönüşüm projesi için akademik odalara bir kez daha çağrıda bulunan Yılmaz, "Kuzey imar planlarında imara açılacak bölge 200 hektar. DOP, SİT, arazi eğimi sonrasında 100 hektar alan kalıyor. Ancak bize 600 hektar alan lazım" dedi.

86 bin 324 nüfusun 64 bin 442'sinin riskli bölgede yaşadığına dikkat çeken Yılmaz, 10 bin 442 binadan 8 bin 479'ununun da alüvyon zemin üzerinde yer aldığını hatırlattı. Yılmaz, 1999 Marmara depremi sonrasında yapılan binaların sadece yüzde 7'sinin deprem yönetmeliğine göre inşa edildiğini, Gemlik'teki iki aktif fay hattı üzerinde bulunan bina sayısının 259 olduğunu ve burada 4 bin 500 kişinin yaşadığını anlattı.

Jeoloji ve İnşaat Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Ercan da, Gemlik'te sağlanan mutabakatın önemine işaret ederek, "Deprem bahane edilerek kentsel dönüşüm yapılamaz. Tarım alanlarına, alüvyon, balçık ve jöle zemine çarpık yapılaşma gerçekleşmiş. Bugün bu zemine yaptığımız binaların altında kalırsak, suçlusu biziz" diye konuştu.

Ercan, bedeli ne olursa olsun Gemlik'in yamaçlara doğru gitmesinin şart olduğunu savundu. Gemlik'in günümüzde 105 bin nüfusu, gelecekte de 200 bin nüfusu asla taşımayacağını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Ercan, buna gerekçe olarak ilçenin genişleyecek alanlarının kalmamasını gösterdi. Cumhuriyet Mahallesi Manastır sırtlarında çok sağlam kireç taşları, kayalık zeminler bulunduğuna dikkat çeken Ercan, Gemlik'in çevresinde Samanlı ve Katırlı gibi dağlık sağlam zeminli bölgeler varken yapılaşmanın neden ısrarla jöle zeminli ova kesiminde yapıldığını sordu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ercan'dan Gemlik İçin Deprem Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement