Erzincan'da Görme Engelli ve Az Gören Vatandaşlara Halk Kütüphanesinde Okuma Kolaylığı (Fotoğraflı - Son Dakika
Yerel

Erzincan'da Görme Engelli ve Az Gören Vatandaşlara Halk Kütüphanesinde Okuma Kolaylığı (Fotoğraflı

Erzincan İl Halk Kütüphanesi'nde "Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz Projesi" kapsamında görme engelli ve az gören vatandaşların kitap okumalarını kolaylaştırmak amacıyla gerekli donanım kuruldu.

04.01.2012 12:20

Erzincan İl Halk Kütüphanesi'nde "Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz Projesi" kapsamında görme engelli ve az gören vatandaşların kitap okumalarını kolaylaştırmak amacıyla gerekli donanım kuruldu.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, görme engelli veya az gören vatandaşların kütüphaneden yararlanabilmesi amacıyla getirilen cihazlar, görme engelliler tarafından kullanılmaya başlandı.

Alınan cihazlar sayesinde gazete sayfalarının büyütülerek okuma olanağı sağlanırken, görme engeli ileri seviyede bulunan bir engelli, bilgisayar yardımıyla aldığı ses komutları ile istediği kitaba ulaşarak, kitabı sesli olarak dinleyebiliyor.

Erzincan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ebru Yaldız, görme engelli vatandaşların mevcut teknolojik imkanları kullanarak, kütüphanelerden yararlanabilmesi için gerekli tüm makine ve teçhizatın kütüphanede hizmet verdiğini söyledi.

Bu kapsamda kütüphanede sesli ekran okuma programı, ekran büyütme programı, masaüstü büyüteç sistemi ve kitap okuma makinesi alınarak, kullanıcıların hizmetine sunulduğunu anlatan Yaldız, kurulan sistem hakkında bilgi verdi.

Yaldız, şunları kaydetti:

"Ekran okuma yazılımı ile ekrandaki görüntü sese dönüşmektedir. Ekran büyütme programıyla az gören kişiler istedikleri boyutta ve renkte materyali görüntüleyebilecek, arka plan ve ön plan renkleri kendilerine göre ayarlayabileceklerdir. Cihazların kullanımı ücretsizdir. Bilgiye erişimde engellerin kalktığı kütüphanemizde, bu teknolojiye ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımıza yararlı olmasını diliyoruz. Bu sayede görme özürlü vatandaşlarımızın evlerinde hapis olmaktan kurtarıp topluma sağlanmasını amaçlanmaktadır. Dilerim genel müdürlüğümüzün bu hizmetleri diğer engelli arkadaşlarımıza da ulaşır."

Görme engelli İlker Macit ise kütüphaneye alınan cihazlar yardımıyla gazete okuyabildiklerini belirterek, "Biz görme engellilerde artık kütüphanelerden istifade edeceğiz. Görme özürlü arkadaşlara burayı tavsiye ederim. Günlük hayatta okumak daha zor. Burada sitem yardımı ile okumak daha da kolaylaştırılıyor. Bu sistemde yazıları yakınlaştırma imkanı da verilmiş. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Kendisinin yüzde 71 oranında görme engelli olduğunu ifade eden Macit,

"Diğer gören insanlarla aynı ortamı paylaşmak, aynı erişim noktalarını ulaşmak benimde mutlu ediyor. Burada gazete okuyabiliyorum, kitap okuyabiliyorum. Engelsiz insanlar ile aynı ortamı paylaşmak bana mutluluk veriyor" dedi.

- ERZİNCAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erzincan'da Görme Engelli ve Az Gören Vatandaşlara Halk Kütüphanesinde Okuma Kolaylığı (Fotoğraflı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement