Esnafın Tarihten Gelen Resmi Tatili; "Esnaf Sahreleri" - Son Dakika
Yerel

Esnafın Tarihten Gelen Resmi Tatili; "Esnaf Sahreleri"

Geçmişte çeşitli eğlencelerin organize edilmesi, birlikteliğin güçlenmesi, iş erbabının tatil yapması ve mesleki eğitimlerin düzenlenmesi amacıyla hayata geçirilen esnaf sahresi, artık sadece tatil olarak değerlendiriliyor Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Özdinç: "Her ne kadar içeriği değişmiş olsa.

17.06.2014 12:20

KEREM KOCALAR - Küçük esnaf, Ahilik kültürünün önemli geleneklerinden "esnaf sahresi" sayesinde yılın belirli döneminde tatil yapma imkanı buluyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, günümüzde unutulmaya yüz tutan geleneklerden olan ve ve ahilik kültürünün bir parçası olan "esnaf sahresi"nin geçmişi, yıllar öncesine dayanıyor. Her yıl organize edilen "esnaf sahresi"yle meslek grupları arasında birlikteliğin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Şarkı ve türküler eşliğinde oyunların oynandığı, yemeklerin hazırlandığı, dargınların barıştırıldığı bu gelenek sayesinde ihtiyacı olanlar için yardım toplanırken, Hacivat-Karagöz gösterileri gibi çeşitli organizasyonlar da düzenleniyor.

Halen insanların tebessümle andığı, artık neredeyse unutulmak üzere olan bu gelenek günümüzde esnaflığa yeni başlayanların bilmediği bir unsur haline geldi. Başta Gaziantep olmak üzere bazı Anadolu kentlerinde değişime uğrasa bile halen yaşatılan bu gelenekle esnaf, belirlenen tarihlerde meslektaşlarıyla biraraya gelmek yerine farklı zaman dilimlerinde tatil yapıyor.

Önceden sadece organizasyonlardan arta kalan zamanda dinlenme fırsatı bulunan esnaf sahreleri, günümüzde adeta resmi tatil haline geldi. Esnaf sahresi geleneğini sürdüren kentlerdeki esnafın tamamının bu uygulamaya dahil edilebilmesi için iş yerlerini açanlar, meslek örgütleri tarafından cezai işlemlere tabi tutuluyor.

Esnaf memnun

Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, esnaf sahresi kültürünün Gaziantep'te onlarca yıldır dikkatle takip edildiğini söyledi.

Kentte kuyumcular başta olmak üzere berber, sanayi esnafı ve tesisatçıların bu kültürü yaşatan başlıca meslek gruplarından olduğunu belirten Özdinç, bu kültürün yaşatılmasından memnun olduklarını dile getirdi.

Kuyumculuk mesleğini babadan devralıp sürdürdüklerine işaret eden Özdinç, şöyle konuştu:

"Babamızın döneminde esnaf sahresinde tüm meslek temsilcileri, pikniğe gidip kaynaşırdı. Burada mesleğe yeni başlayanlar, büyüklerinin tecrübelerini dinlerdi. Ama günümüzde durum daha farklı. Herkes tatil yapmayı tercih ediyor. Her ne kadar içeriği değişmiş olsa da Ahi Evran kültürünü yaşatan nadir kentlerden birisi olduğumuz için mutluyuz. Bu kültür, aslında esnafa iyi geliyor. Çünkü bizler fazla tatil yapabilen meslek gruplarından değiliz. Neredeyse yılın hemen her günü iş yerlerini açmak zorundayız. Ama esnaf sahresinde herkes tatil yapma fırsatı buluyor, psikolojik olarak motive olma imkanı yakalıyor."

Bu yıl 21-22 Haziran'ın kuyumcular için "esnaf sahresi" olarak kutlanacağını vurgulayan Özdinç, belirtilen günlerde iş yerlerini açan meslektaşlarına oda olarak cezai işlem uygulandığını kaydetti.

Kuyumcuların iş yerlerine hatırlatma yazısı astığını anlatan Özdinç, "Esnaf iş yerine belirlenen tarihlerde kapalı olduklarını bildiren yazılar yapıştırarak, halkı bilgilendiriyor. Bu sayede de halkın mağdur olma ihtimali ortadan kaldırılıyor" diye konuştu. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Esnafın Tarihten Gelen Resmi Tatili; 'Esnaf Sahreleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement