Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Tüney köyünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, doğa dostu zirai mücadele yöntemlerini uygulamaya devam ettiklerini belirtti.
Bir çift süneden, yılda yaklaşık 150 süne meydana geldiğini dile getiren Doğan, şöyle konuştu:
"Süne ve kımılın doğada çoğalmasını engelleyen yararlı böcekler var. Faydalı böcekler dediğimiz yumurta parazitoidi (Trissolcus spp) en önemlilerindendir. Süne ve kımılın bırakmış olduğu yumurta paketlerine bu faydalı böcek, kendi yumurtalarını teker teker bırakır ve buradan süne ve kımıl yerine faydalı böcek çıkar. Dolayısıyla sünenin popülasyonu düşer ve doğal denge sağlanmış olur."
Doğan, zararlılara karşı aktif bir mücadele yürüttüklerini vurgulayarak, "Zararlılara karşı biyolojik mücadeleyi ön planda tutuyoruz. Kimyasal ilaç hem pahalı hem de çevre ve insan sağlığına zararlı olduğundan kullanılması ikinci planda olmalıdır. Bu yöntem ile ilaç ve alet masrafı olmadan, kaliteli ve en önemlisi kimyasal kalıntı taşımayan dane elde edilerek, ülke ekonomisine de katkı sağlanmış olacaktır." ifadesini kullandı.
Daha sonra 20 bin yumurta parazitoidi doğaya bırakıldı. - Çankırı
Son Dakika › Yerel › Hububat Tarlalarına Faydalı 20 Bin Böcek Bırakıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?