HALUK YÜKSEL - Dış pazarlardaki daralmayı dikkate alarak 2014 yılı ihracat hedefini 21,5 milyar dolarla sınırlandıran Türk otomotiv sektörü, Avrupa'da yılın ilk çeyreğinde gözlenen iyileşme sayesinde hedefini revize edeceğinin sinyalini verdi.
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'daki otomotiv pazarının geçen yıl ve öncesinde önemli ölçüde daraldığını ancak 2013'ün son ayları ve 2014'ün ilk çeyreğinde aydan aya değişmekle birlikte, yüzde 5-10'luk bir artıdan bahsedilebileceğini belirtti.
Sabuncu, bu gelişmenin Türk otomotiv sektörü açısından sevindirici bir gelişme olduğunu ifade ederek, "Biz ürettiğimizin yüzde 70'ini ihraç ediyoruz. Bu yüzde 70'in de ortalama olarak yüzde 70'i AB'ye gidiyor. Yani ihracatımızın yüzde 50'si direkt AB'ye gidiyor. Tabii oradaki gerileme ya da artış bizi direkt ilgilendiriyor. Son 4-5 ayda olan bu artış gerçekten, otomotiv sektörüne olumlu yansıdı. Özellikle mart ayında baktığımız zaman, AB'ye artışımız mart ayında yüzde 22, ama ilk 3 aya baktığımız zaman yüzde 13. Bu da tabii bizim sektörümüz açısından iyi" diye konuştu.
Sektörde ihracatın yanı sıra iç pazara da bakmak gerektiğini vurgulayan Sabuncu, sektörün toplam ihracatının ya da AB'ye yapılan dış satımın artığını, buna karşılık iç pazarda büyük bir daralma yaşandığını vurguladı.
Sabuncu, otomotivde iç pazarın yılın ilk çeyreğinde yüzde 24 daraldığını, bu daralmanın ocak, şubat ve mart aylarında artarak devam ettiğini belirterek, "Bu sebepten dolayı, AB'ye ihracatımız artsa da maalesef ilk 3 ayda yüzde 8'lik üretimde de gerileme var. Bunlar tabii ki arzu etmediğimiz şeyler. Ümit ederiz ki; önümüzdeki günlerde ihracat biraz daha artar. Özellikle iç piyasanın süratle eksi değil, artı duruma geçmesi lazım. Bu olduğu taktirde bu seneyi biz geçen seneye nazaran, üretim açısından artıda tamamlayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
"Sanırım 23 milyar dolarlık bir rakama yaklaşırız"
Sabuncu, AB pazarındaki düzelmenin, hedeflerini olumlu yönde etkilediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Biz bu sene, AB'deki düzelmenin çok iyi olmayacağını, 2013 gibi devam edeceğini öngörerek, 21,5 milyar dolarlık bir hedef koyduk. Sektör 2013'ü de ihracat olarak 21,3 milyar dolarla bitirmişti. Son 3-4 aydır, geçen senenin sonunda başlayıp ocak, şubat, martta da devam eden bu iyileşme, ihracatımızı ilk 3 ayda yüzde 8 artırdı. Bu böyle devam ederse umut ediyoruz ki devam eder, bu hedefin üzerine çıkıp sanırım 23 milyar dolarlık bir rakama yaklaşırız. Tabii ki bunun böyle devam etmesi lazım."
"Kurların artık stabil hale gelmesi lazım"
İhracatçılar olarak rekabetçi bir kurdan yana olduklarını ve bunu her fırsatta açıkladıklarını ifade eden Sabuncu, 1-2 yıl öncesine kadar gerçek değerinden düşük seyreden kurların ihracatçıyı zorladığını hatırlattı. Sabuncu, kurlarda daha sonra birden sıçrama olduğunu, şimdi de yeniden aşağı yönlü hareket başladığı belirterek, "Tabii böyle yükselmesi, düşmesi iyi bir şey değil. Firmalar, maliyetlerini ya da fiyatlarını hangi kura göre yapacaklar, onu tam olarak belirleyemiyorlar. Bir yerde artık stabil hale gelmesi lazım. Şimdi de düşmeler olduğuna göre, inşallah belli bir noktada stabil hale gelir. Bizim düşüncemiz; avronun 3.00'ler civarı olması ihracatçı açısından iyi bir değerdir" dedi.
"Hurda Teşvik Yasası Yasasının tam zamanı"
Sabuncu, kapasite kullanımı açısından maliyetlerin, üretim arttıkça olumlu, azaldıkça olumsuz etkilendiğine de değinerek, bu yüzden iç pazarın süratle eksiden artıya dönmesinin önemini vurguladı.
Bunun için birtakım tedbirler alınması gerektiğini belirten Sabuncu, "Bizim aklımıza gelen şu an, bekleyen bir 'Hurda Teşvik Yasası Yasası' var. Belki de tam zamanı bunu çıkartmak için. Bu geçiş sürecinde (iç pazarda) eksiden artıya geçmek için bu teşvik süratle uygulamaya alınması çok faydalı olur. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 1600 cc'nin altındaki araçlarda 5 puan artırıldı. Belki buradan da bir gerileme, düşürme yapılabilir. Bunlar olursa, iç pazar biraz iyi bir hale gelirse sektör için iyi olur" değerlendirmesine yer verdi.
"ÖTV kademeli olarak düşerse eğer iç pazarda bir genişleme olur"
Sabuncu, Türkiye'de yerleşik bazı otomotiv firmalarının üretimlerini artırdığını ya da önümüzdeki yıllar için artırma planlarının olduğunu, ancak yeni yatırımın gelmesi için iç pazarın çok daha genişlemesi gerektiğini belirtti.
Yabancı yatırımcının sadece ihracat için değil, aynı zamanda iç pazarı dikkate alarak o ülkeye yatırım yaptığını anlatan Sabuncu, şunları kaydetti:
"Yani buraya gelen bir yatırımcı, sadece ihracat için gelmeyeceği için iç pazar için de geleceği için iç pazarın genişlemesi lazım. Bunun olması için de ÖTV'nin düşmesi lazım. Hep söylüyoruz; ÖTV kademeli olarak düşerse eğer iç pazarda bir genişleme olur. Tabii ithal araba da artacak belki ama sonuçta iç pazarda bir genişleme olacaktır. O zaman yeni yatırımcılar muhakkak daha çok Türkiye'ye gelmek için hesap kitaplarını yapacaklardır. Zaten Türkiye'nin 2023 yılı vizyonu var; otomotivde de 4 milyon adet üretim. Böyle bir vizyon ortaya konulduğunda biz bir yol haritası çıkartmıştık. Bu yol haritasına göre, 4-5 büyük yatırımın Türkiye'ye gelmesi lazım ki bu değerlere ulaşabilelim. 4-5 büyük yatırımın da Türkiye'ye gelmesi için iç pazarın genişlemesi lazım." - Bursa
Son Dakika › Yerel › İç Pazarı Düşen Otomotiv, İhracatta Hedef Büyüttü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?