Dünyada sadece Ardahan'ın Posof ilçesinde yetiştirilen ve son yıllarda üretim sahası giderek azalan "içi kırmızı elma", Ardahan Üniversitesi tarafından hazırlanan projeyle yaşatılacak.
Posof ilçesinde yetiştirilen ve dış kabuğunun yanı sıra içinin de kırmızı renkli olması nedeniyle "içi kırmızı elma" olarak anılan elma türünün korunması ve yaşatılması için hazırlanan "Posof-Yurtbekler Köyü Meyvecilik Projesi", kaybolmaya yüz tutan türün yaşatılması için umut oldu.
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "içi kırmızı elmanın", sadece Ardahan'ın Posof ilçesinde yetişen bir tür olduğunu ve son yıllarda gerek bilinçsiz üretim gerekse bitkisel hastalıklarla üretim sahasının giderek azaldığını belirtti.
Biyoçeşitlilik açısından çok önemli bu türün yok olmaması için Posof Belediyesi'nin işbirliği ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteğiyle hazırladıkları projeyi uygulamaya koyduklarını ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:
"Son yıllarda bütün dünyada biyolojik çeşitlilik bakımından mevcut tür ve çeşitlerin kaybolmasının önlenmesi ve koruma altına alınmasıyla ilgili çalışmalar arttı. Bizim de buradaki temel amacımız, sadece ülkemizde tarımı yapılan ve kaybolmak üzere olan içi kırmızı elmayı korumak."
Bölgenin meyve genotiplerden fidan yetiştirilecek
Kılıç, başta elma ve erik üzerine meyveciliğin yapıldığı Posof bölgesinde, hem "içi kırmızı elma" hem de diğer meyve üretimi yapılan sahalarda, bahçelerin kendi haline bırakılması nedeniyle sıkıntılar olduğunu belirtti.
Projeyle bunların önüne geçmeyi hedeflediklerini dile getiren Kılıç, şunları söyledi:
"Bu proje ile Posof ilçesinde mevcut önemli elma ve erik genetik kaynaklarının belirlenmesi, genotiplerden elde edilen fidanların, modern teknikler kullanılarak pilot alanda muhafaza edilmesini amaçlıyoruz. Meyvecilikte verim ve kalitenin geliştirilebilmesi için yeni bir çalışma olacak. Bu anlamda Posof ilçemizde büyük problemler var. İlçede mevcut ağaç sayısı her geçen yıl daha da azalıyor. Bu durum büyük oranda ağaçların bakımsızlığına bağlı. Budama, sulama, gübreleme, hastalıklarla mücadele gibi temel konulara önem verilmemesinden kaynaklanıyor. Ağaçlar kendi haline terk edilmiş durumda."
Projeyle "içi kırmızı elma"da orijinal genotipten yetiştirilecek fidanların çiftçilere dağıtılarak üretim sahasının artırılacağını ve çiftçilere gruplar halinde yetiştiricilik konusunda eğitim verileceğini ifade eden Kılıç, bu özgün türün korunması için "coğrafi işaret belgesi" alınacağını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › İçi Kırmızı Renkli Elma' İçin Proje Geliştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?