Karabük İl Özel İdaresi tarafından kırsalda içme suyu için açılan sondajlardan depoya suyun taşınmasında ve su depolarının otomatik olarak klorlanmasında kullanılmak üzere güneş enerjisinden üretilen elektrik projesinin ilki Ovacuma beldesinde hayata geçti.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hakan Eski, Karabük'te daha önce "Faturanı Güneş Enerjisi Ödesin" projesi başlattıklarını ve bununla ilgili yaptıkları çalışmalarda sona gelerek ilk uygulamayı Safranbolu'nun Ovacık beldesi Kehler köyünden start verdiklerini söyledi. Hayata geçirdikleri proje ile güneş enerjisinden elektrik üreterek, içme suyu terfili sistemlerde bu çalışmayı yapacaklarını belirten Eski, projenin Türkiye'de birkaç ilde uygulandığını, Batı Karadeniz'de ise ilk uygulayan il olduklarını ifade etti. "Faturanı Güneş Enerjisi Ödesin" projesinin startını Kehler köyünden verdiklerini ve projenin 6 bin 500 TL'ye mal edildiğini kaydeden Eski, "Kırsalda içme suyu için açılan sondajlardan terfili olarak depoya kadar suyun taşınmasında, su depolarının otomatik olarak klorlanmasında, kanalizasyon hizmetlerinde fosseptik kuyularının arıtılmasında kullanılmak üzere ihtiyaç olan bölgelerde uygulamaya konulan güneş enerjisinden üretilen elektrik sayesinde köylülerimiz elektrik parası ödemeyecek. Burada Kehler köyüne bağlı Yağmurlu ve Bulamaç mahallerinde yaşayan yaklaşık 80 kişinin su ihtiyacını güneş enerjisi panelleri ile evlere su basacağız. Bu projeyi Karabük'e getirmemizin amacı 100'ün üzerinde köyün içme suyunu elektrikle çözüyoruz. Bu da köylüye artı bir külfet getiriyordu. Bizde bunu ortadan kaldırmak için bir çalışma yaparak güneş enerjisinden elektrik üretme sistemleri kurmak istedik. Bunla ilgili Türkiye'de birkaç il bu projeyi kullanıyor. Bunlardan bir tanesi de Malatya ilimizi ve orada geçtiğimiz aylarda bir dizi ziyaretler ve incelemelerde bulunmuştuk. Şimdi Karabük olarak ilk etapta bir köyde bunun projesini yaparak, uygulamayı alıp diğer köylere yayacağız. KÖYDES paraları geldiğinde ise ilçelere gerekli ödenekleri ayırarak bu sistemi oralara da yaygınlaştıracağız. Bizim bu projeyi uygulamaya aldığımızı öğrenen Kastamonu'da bunla ilgili bizlerden görüş isteyerek, yapacağımız uygulamayı kendi köylerine yapacaklar. Bu projeyi şuan çevre illerden hiçbiri kullanmıyor ve aynı sorun onlarda da var. Bizim bu projemiz Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Çankırı illerine de öncülük yapacak" dedi.
Proje sayesinde vatandaşların elektrik parası ödemediğini belirten Eski, "Karabük ilinde güneş enerjisinden elektrik üreterek, içme suyu terfili sistemlerde bu çalışmayı yapmak istiyoruz. Malatya bu hususta öncülük yaptığı için bu çalışmaları yerinde görmeye gittik. Burada yapılan çalışmaları ve uygulama yöntemleri bilgilerini alarak Karabük ilinde uygulamaya çalışacağız. Vatandaşımıza daha güzel hizmet götürmek için bu projeleri incelemekteyiz. Özellikle içme suyu terfili sistemlerde vatandaş elektrik enerjisine çok para ödemekte, güneş enerjisi sitemini Karabük kırsalında bulunan köylerimizde hayata geçirirsek içme suyu için elektrik parası ödemekten kurtulmuş olacaklar" diye konuştu.
Projeye "Faturanı Güneş Ödesin" adını verdiklerini söyleyen Genel Sekreter Hakan Eski, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Projenin amacı sonsuz enerji kaynağı olan Güneş'i, köylerimizin içme suyu tesislerinde elektrik enerjisine dönüştürerek, kırsalda oturan gelir düzeyi düşük vatandaşlarımızı elektrik faturası yükünden kurtarmaktır. Kehler köyüne bağlı Yağmurlu ve Bulamaç mahallerinin suyu bulunduğumuz yerin 30 metre aşağısında bulunan su kaynağını 140 waatlık 3 panel ile 420 waat enerji üretiyoruz. Yağmurlu havada bile bu panellerimiz çalışıyor. Güzel bir sistem oldu. Bu bölgede içme suyunda bu projemiz ilk olacak. Kastamonu, Zonguldak, Bartın ve Çankırı illerine örnek olacak. Bu ilk olarak burada ama Türkiye'de bu sistem 3-5 ilde var. Batı Karadeniz bölgesinde ilk olmuş olacak. Bölge illere de Karabük öncü olacak. Bu proje ciddi bir şekilde ekonomi sağlıyor. Vatandaşa külfet olmayacak artık."
Eski, ayrıca yeni projelerinin ise güneş enerji sistemini bu sene yapacakları okul projelerinden birinde bu panel sistemi kullanacaklarını belirterek, "Projemizi Milli Eğitim Müdürlüğü ile paylaştık ve onlar da olumlu baktı. Bu sene yapacağımız bir okulun çatısına kuracağımız güneş enerji panelleri ile okulun elektriğini bu proje ile sağlamayı hedefliyoruz. Amacımız maliyetleri ve harcamaları en aza indirmek. Ayrıca ileride aydınlatma sistemlerine de bunu panel sistemlerini kullanmayı da hedefliyoruz" dedi.
Kehler Köyü Muhtar Azası Ali Aşkın ise, projenin kendileri için çok güzel olduğunu ve bu sistem gelene kadar köylerinde su sıkıntısı çektiklerini anlatarak, "Yıllardır su sıkıntısı yaşıyorduk. Köy çeşmesinden işimizi görüyorduk. Şimdi su daha güzel akıyor. Şuan hat deneniyor ve denemesi bitince evlerde suyu çok daha rahat kullanmaya başlayacağız" diye konuştu. - KARABÜK
Son Dakika › Yerel › Karabük'te 'Faturanı Güneş Enerjisi Ödesin' Projesi Hayata Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?