Kastamonu Belediyesi Hal Müdürlüğü, 01 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren, Hal Kanunu olarak bilinen 5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile getirilen yeni uygulamalara geçişte sorun yaşanmaması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Kanunun yürürlüğe girmesinden önce gerekli hazırlıklarını yapan Hal Müdürlüğü, toptancı hal girişinde bir kontrol noktası oluşturdu. Toptancı halinde bulunan idare merkezindeki bilgisayarlarını yenileyen ve gerekli ekipmanlarını güçlendiren Hal Müdürlüğüne yeni personel takviyesi de yapıldı. Hal Kanunu gereğince görevini Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nün gözetiminde yerine getiren Hal Müdürlüğü, yeni Hal Kanununun yürürlüğe girmesi dolayısıyla toptancı hali esnaflarıyla sık sık bir araya gelerek esnaflara yönelik bilgilendirme çalışmaları yürütüyor. Geçtiğimiz hafta Kastamonu Belediyesi hizmet binasında düzenlenen toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nce görevlendirilen iki eğitmen tarafından yeni Hal Kanunu kapsamında uygulamaya geçirilen Hal Kayıt Sistemi hakkında Hal Müdürlüğü personelleri ile kayıt sistemi içinde yer alan esnaflara eğitim verildi. İki gün süren eğitim çalışmasında Hal Kayıt Sisteminin özellikleri anlatılarak, sistemin nasıl kullanılacağı hakkında detaylı açıklamalar yapıldı. Bu eğitim seminerlerinin genişletilerek ileride pazarcı esnaflarına da verileceği bildirildi. Yeni yürürlüğe giren 5957 Sayılı Kanun ve bu Kanuna göre çıkarılan Sebze ve Meyve Ticareti ile Hal Kayıt Sistemi Hakkında 2011/1 No'lu Tebliğ gereğince organik ve iyi tarım uygulamaları kapsamında üretilen sertifikalı ürünler dahil toptan satış miktarı veya üzerindeki sebze ve meyvelerin her ne şekilde olursa olsun alımı, satımı ve devrini yapan gerçek veya tüzel kişilerin Hal Kayıt Sistemine kayıt olmaları zorunlu hale geliyor.
Kastamonu Belediyesi Hal Müdürlüğü'nce toptancı halde faaliyet gösteren esnafların Hal Kayıt Sistemine kayıtlarının yapıldığı ve sistemin kullanılmaya başlandığı bildirildi. Kanun gereği bildirim yükümlülüğü olan diğer esnaf ve tüccarların, faaliyet gösterdikleri yerdeki Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinde, üreticilerin ise Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinde sisteme kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Bildirimciler, sisteme kayıt olduktan sonra alım satıma konu olan malları hangi üreticiden aldığını, malın cinsi, miktarı ve fiyatı ile ilgili bilgileri bildirmek zorunda. Bildirimciler, Toptancı Haline doğrudan başvurarak, internet sayfası üzerinden veya çağrı merkezinin 444 0 425 numaralı telefonuna bildirimde bulunabilecek. Diğer taraftan son günlerde gündemi işgal eden semt pazarlarının kaldırılması konusunda Kastamonu Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, semt pazarlarının kaldırılmasının söz konusu olmadığı bildirildi. Yeni Hal Kanunu gereğince ilgili Bakanlık tarafından hazırlanan, henüz taslak halinde olan ve önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi beklenen Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik'te semt pazarlarının kapatılacağına dair bir hüküm bulunmadığı ifade edilen açıklamada, yönetmelik gereğince pazaryerlerinin daha çağdaş, nitelikli ve sağlıklı bir ortam haline getirilmesi, pazaryerlerinde bulunan üretici ve pazarcıların faaliyetlerinin düzenlenmesi ve hizmet kalitesinin artırılması yönünde çeşitli yeniliklerin gündeme gelebileceği, ancak pazaryerlerinin kapatılmasının düşünülmediği kaydedildi.
Yapımı devam eden Kuzeykent kapalı pazaryerinin de önümüzdeki aylarda tamamlanarak faaliyete geçirileceği belirtilen açıklamada bu pazaryerinin modern tasarımıyla bir örnek teşkil edeceği belirtildi. - KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › Kastamonu'da Yeni Hal Kanunu Uygulamaları Başlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?