Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve Kırım Tatar Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosunca fahri doktora unvanı verildi.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, ÇOMÜ İÇDAŞ Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarihte kahramanların boş yere kahraman, kimsenin doğuştan kahraman, büyük olmadığını kaydetti.
Onları büyük kılanın, yaşadıkları hayat içinde yaptığı işler olduğunu vurgulayan Çınar, "Mustafa Aga" diye hitap ettiği Kırımoğlu hakkında şunları söyledi:
"Bizim lise, üniversite çağlarımızda Kırımoğlu, o zaman 'Mustafa Aga' demeyi de bilmezdik, Mustafa Cemiloğlu derlerdi. Bir masal kahramanı gibiydi. Bunu abartmıyorum. Hakikatten yaptıklarıyla masallardan çıkmış, gelmiş bir dev gibiydi. Türkiye'de kitaplara, şiirlere konu oldu. Onun adına tiyatrolar yazıldı, oynandı. Daha ilginci oldu. Kırımoğlu'nu 'şehit ettiler' diye Türkiye'de gıyabi cenaze namazları kılındı. Hala o aramızda yanımızda ve dimdik. En zor zamanlarda hayatını her türlü tehlikeye atacak, milleti, vatanı için hakikatten yüzde 100'e yakın ölüm riskini göze alarak milletinin önderliğini yapmıştır. Bu yönüyle de büyük bir kahramandır, büyük bir insan halkalı savunucusudur."
"En çok isteğim şu diplomayı alıp, anne babama göstermekti"
Kırımoğlu ise Kırım Tatarları'nın tarihinin facialarla dolu olduğunu belirterek, "20. yüzyılda en büyük facia 2. Dünya Savaşı sonrasındaki sürgün, soykırım oldu. O sürgün ve soykırım esnasında Kırım Tatar halkı yüzde 46'sını kaybetti. Hayatta kalan insanlar da hiçbir zaman eşit vatandaş olmadı" dedi.
Ailesinde 7 çocuk olduğunu aktaran Kırımoğlu, "Anne ve babamız bizleri okutmak için çok çaba sarf etti. Ailemizde hep çocuklar üniversite bitirdi. Bir tek bana kısmet olmadı. Bana 'antikomünist' dediler, hapishaneye attılar. Diploma alsam ne olacak, almasam ne olacak? Aslında bunun benim için pek farkı yoktu. En çok isteğim şu diplomayı alıp, anne babama göstermekti ama kısmet olmadı. Şimdi bugün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin fahri diplomasının bana verilmesinde aklıma ilk gelen şey keşke anne ve babam hayatta olsaydı da ben onlara bu diplomayı gösterebilseydim" diye konuştu.
"Kırım, en sıcak, en yakın kanayan yaralardan biri"
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Türk dünyasının özlenilen vaziyette olmadığını bildirdi.
"Zaman zaman 'bu Arap'lar birlik olamıyorlar, hiçbir sorunlarını çözemiyorlar' şeklinde serzenişler duyarız ve üzülürüz" diyen Laçiner, şunları kaydetti:
"Maalesef Türk dünyası da istediğimiz, özlediğimiz vaziyette değildir. Baktığınız zaman Kerkük'ün hali çok fazla cümle kurmayı gerektirmeyecek kadar insanın yüreğini burkmakta. Suriye'de 1 milyonu aşkın Türkmen'in durumunun konuşulduğunu dahi görmüyorum. Bakıldığında Sincan bölgesine, Türk dünyasının ana yurdu, ata yurdu, Türkler en temel ibadetlerini dahi gerçekleştiremeyecek durumdalar. Ne yazık ki sadece esaret altındaki ülkelerde değil, kendi yöneticileri altında da Türklerin vaziyetinde sorunlar var. Örneğin Özbekistan'a baktığım zaman sanki işgal edilmiş bir ülke gibi. Yani en temel insan haklarının çiğnendiği yerler arasında Türk dünyasındaki bazı devletlerinin adının geçiyor olması, en sert yönetimler sıralanırken ilk beşte birkaç Türk devletinin adının geçiyor olması ayrı bir üzüntü kaynağıdır."
Konuşmaların ardından, Kırımoğlu'na cübbesini Rektör Laçiner giydirdi, "fahri doktora" beratını ise Vali Çınar verdi. - Çanakkale
Son Dakika › Yerel › Kırım Tatar Türklerinin Lideri Kırımoğlu'na Çomü'den Fahri Doktora - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?