Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TargeT TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) tarafından Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) desteğiyle, Anadolu'da ekonominin desteklenmesi motivasyonuyla, 'Kümelenme ve Teknoloji Transfer Yapıları' konusunda işbirlikleri geliştirmek için iki günlük bir 'durum değerlendirmesi çalıştayı' gerçekleştirildi.
Çalışmaların ilk gününde; GAÜN TEKNOPARK seminer salonunda yapılan toplantıya; GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, Leipzig Üniversitesi Öğretim Üyesi (aynı zamanda in4in 'intelligence for innovation' Proje Koordinatörü ve Conoscope GmBh Danışmanı) J. Alfredo Suvelza ile GIZ'den (Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu) uzman Endüstri Mühendisi Serdar Özgün katıldı.
Almanya'da faaliyet gösteren Uluslararası İşbirliği Kurumu'nun (GIZ) kar amacı olmayan, Türkiye'deki KOSGEB ile TİKA benzeri bir kamu kuruluşu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dereli, "Almanya'nın bu güzide kuruluşuyla birlikte işbirliği yapacağız. Girişimcilik, kümelenme, teknoloji geliştirme, teknolojinin yayılması ve adaptasyonuyla ilgili çalışmalarda bulunacağız. Bu işbirliğinden esas yararlanıcısı ise hiç kuşkusuz değerli sanayicilerimiz olacak" diyerek, Üniversite - Sanayi İşbirliği kapsamında gerçekleştirmek istedikleri birçok inovatif projeleri olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Dereli, "Almanya ile Alman üniversiteleri ile ilgili birçok kuruluş ile, 'inovasyon', 'intörn eğitim modeli', 'proje geliştirme', vb konularında hali hazırda sürdürdüğümüz ve planladığımız projelerimiz var" diyerek, 2014 yılının 'Türk - Alman Bilim Yılı' olarak ilan edildiğini ve bunun çok önemli iş birliği fırsatları doğurduğunu vurguladı.
Araştırma programlarına destek verdiklerini belirten Leipzig Üniversitesi Öğretim Üyesi J. Alfredo Suvelza, bilginin üretilmesine, üretilen bilgilerin eğitimlerle ilgili kesimlere aktarılmasına, girişimcilerin veya şirketlerin desteklenmesine katkıda bulunduklarını söyledi.
J. Alfredo Suvelza, "Özellikle küçük ve orta boyutlu işletmelerin daha iyiye götürülmesine, iyileştirilmesine yönelik çalışıyoruz. TEKNOPARK ve Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) gibi kuluçka bölgeleri ile beraber; kümelenme gibi ekonominin temelini veya iskeletini güçlendirecek araçları da önemsiyoruz" diye konuştu.
GIZ'in (Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu) yalnızca Türkiye'de değil, dünyada 140'a yakın ülkede, o ülkelerin ihtiyaçları doğrultunda ülkelerarası işbirliği yaparak kar amacı gütmeden karşılıksız desteklerle ülkelerin kalkınmasına yönelik hizmet verdiğini ifade eden J. Alfredo Suvelza, "Bu destek para şeklinde değil, bilgi ve kapasite artırımı, danışmanlık hizmetleri şeklinde gerçekleşmiştir. Avrupa Birliği'ne aday ve kalkınmış olan bir ülke olan Türkiye'de artık bu hizmetler olan ihtiyaç giderek azalmaktadır. Kalkınmaya yönelik değil de Türkiye ile işbirliği yapmaya yönelik GIZ ve Alman hükümetinin uygulayıcı kuruluşu olarak işbirliğimizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
İki gün süren çalışmalar süresince, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, GSO Genel Sekreteri Kürşat Göncü ve İntörn Takip Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram ile yapılan özel görüşmelerin yanında, masaya yatırılan konular hakkında olası işbirliği geliştirme fırsatları tartışıldı ve bir işbirliği yol haritası çıkarıldı. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › 'Kümelenme ve Teknoloji Transfer Yapıları' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?