Limak Holding, Çimento İhracatını Artırmayı Hedefliyor - Son Dakika
Yerel

Limak Holding, Çimento İhracatını Artırmayı Hedefliyor

Nurten Aslan - Limak Holding, geçen yıl üretiminin yüzde 14'ü olan çimento ihracatını bu yıl yüzde 22'ye çıkarmayı hedefliyor.

13.04.2012 15:21

Nurten Aslan - Limak Holding, geçen yıl üretiminin yüzde 14'ü olan çimento ihracatını bu yıl yüzde 22'ye çıkarmayı hedefliyor.

Limak Holding Çimento Grubu Koordinatörü Gültekin Aksüyek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Limak Holding'in çimento sektörüne 2000 yılında Kurtalan Çimento Fabrikası'nı satın alarak girdiğini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sırasıyla Kurtalan, Ergani, Gaziantep, Şanlıurfa Çimento fabrikaları ile Bitlis ve Mardin Öğütme Paketleme Tesisleriyle gelişimini sürdürdüğünü belirtti.

Holdingin geçen yıl mart ayında SET Çimento Fabrikalarının Ciments Français S.A. hisselerini satın almasıyla Ankara, Balıkesir ve Trakya Çimento fabrikaları ile Ambarlı Öğütme Paketleme Tesisi'ni de bünyesine kattığını kaydeden Aksüyek, böylece İç ve Batı Anadolu Bölgesi'nde de varlık göstermeye başladığını bildirdi.

Aksüyek, "Grubumuz toplam 7 entegre çimento fabrikası ve 3 öğütme paketleme tesisi ile yıllık yaklaşık 12 milyon ton çimento üretim kapasitesine ulaşarak, yurt içinde çimento üretim kapasitesinde ikinci, klinker üretim kapasitesinde ise üçüncü sıraya yükselmeyi başardı" dedi.

Set Grup Fabrikalarının devriyle birlikte 12 hazır beton tesisi ile hazır beton alanında da faaliyete başladıklarını anlatan Aksüyek, yılda yaklaşık 2,5 milyon metreküp üretim kapasitesine sahip olduklarını vurguladı.

- Van depremiyle acil çimento ihtiyacı arttı

Van depremi ile beraber bölgenin acil olarak artan çimento ihtiyacına hassasiyetle cevap verebilmek amacıyla ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yatırımlara olan bakış açıları paralelinde acil bir yatırım planı oluşturduklarını bildiren Aksüyek, Bitlis Öğütme ve Paketleme Tesisi'nde yaklaşık 6,5 milyon liraya mal olacağını düşündükleri 2. çimento değirmeni yatırımına başladıklarını, bunu önümüzdeki ay devreye almayı planladıklarını bildirdi.

- Suriye'ye ihracat durdu

Çevre ve insana verdikleri önemin bir göstergesi olarak Ergani Çimento Fabrikası'nda geçen yıl ileri teknoloji torbalı filtre yatırımını tamamladıklarını anlatan Aksüyek, bölge halkının bundan son derece memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Aksüyek, 1 Nisan 2010 tarihinde Şanlıurfa Çimento Fabrikası'nda başlayan kapasite artışına yönelik yatırımlarını geçen yıl mayıs ayında tamamladıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Fabrikamız şu an günlük 4 bin 500 ton kapasite ile klinker üretimi yapmaktadır. Fakat Suriye'de yanı başımızda yaşanan sıcak gelişmeler maalesef bizleri de olumsuz etkiledi. Suriye'ye olan yıllık yaklaşık 25 milyon dolarlık ihracatımız tamamen durdu. Yaşanan bu olumsuz gelişmelere rağmen Şanlıurfa Çimento Fabrikası'nda yine çevre bilinci ve duyarlığımızın bir örneği olarak fabrikada mevcut bulunan bir klinker stok holüne ilave olarak, klinker tozunu tamamen ortadan kaldırmaya yönelik ikinci bir kapalı klinker stok holü yatırımına başlanılmış, 3 milyon avroya mal olması beklenen bu yatırım devam ediyor."

-60 milyon dolarlık ihracat cirosu-

"Geçen yıl toplam çimento üretimimiz 6,5 milyon tondu. Tüm grupta geçen yıl yaklaşık 60 milyon dolarlık ihracat cirosu gerçekleştirdik" diyen Aksüyek, üretimin yaklaşık yüzde 14'ünün ihraç edildiğini, satışların yüzde 78'ini yurt içi, yüzde 22'sini de ihracat olarak planladıklarını ifade etti.

İhracatı Irak, Bulgaristan ve Makedonya'ya yaptıklarını kaydeden Aksüyek, tüm üretimin yaklaşık yüzde 63'ünün Doğu Grup Fabrikalarında olduğunu, bu yıl Doğu Grup Fabrikalarında toplam klinker üretimini 3,6 milyon ton, çimento üretimini ise 4,7 milyon ton olarak hedeflediklerini sözlerine ekledi.

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Limak Holding, Çimento İhracatını Artırmayı Hedefliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement