Milli Güvenlik İçin Yüzde 100 Yerli Motor - Son Dakika
Yerel

Milli Güvenlik İçin Yüzde 100 Yerli Motor

Milli Güvenlik İçin Yüzde 100 Yerli Motor

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından düzenlenen Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme Konferansı’nın ikinci günü yerli motor süreci ve dünyada motor oturumlarıyla gerçekleştirildi.

15.05.2014 13:19

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından düzenlenen Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme Konferansı'nın ikinci günü yerli motor süreci ve dünyada motor oturumlarıyla gerçekleştirildi.

Yerli Motor oturumunda konuşan Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Öğüt, milli güvenliğin önemine dikkat çekerek, "Herhangi bir krizde ambargoya maruz kalmamak için bugünden tedbirimizi almalıyız. Sivil sektörlerde ekonomik olmak, karlılık daha önemli. Ama savunma sanayi için bu ikinci planda. Savunma sanayi maliyeti ne olursa olsun, bu sistemleri milli yapmak istiyor. Tam milli olmak için de, tüm bu sistemlerin kalbi olan motor ve transmisyonu yüzde 100 yerli üretmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Motor geliştirme sürecinin zor ve meşaketli bir süreç olduğunu, Türkiye'deki en büyük eksikliğin geliştirme süreci olduğunu anlatan Öğüt, bu geliştirme sürecinden önce bilgi birikimi oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Öğüt, "Biz aslında yıllardan beri savaş gemisi üretiyoruz, ama tasarımı dışarıdan geliyor. Ancak ilk defa bir savaş gemisinin çizimini Türk mühendisler yaptı ve MİLGEM üretildi. Biz otomotivde, savunmada tam milli olmak için, bunların kalbini, yüzde 100 yerli motorumuzu üretmeliyiz. Milli sermayeli bir şirket kurarak, yüzde 100 milli motor üretimi sürecini başlatmalıyız" şeklinde konuştu.

Konferansın konuşmacılarından Hema Savunma Eski Genel Müdürü Koray Gökalp de savunma sanayinin önemine dikkat çekerek, "Ülke olarak, Konya'da da üretilebilecek bir vidaya 450 dolar gibi ciddi paralar veriyoruz. Sadece F16 filomuzun tamamını tanesi 150 milyon dolardan değiştirsek ortaya çok ciddi maliyetler çıkıyor. Bunları düşünmeliyiz. Devlet de bir yerlerden başlamak, bunları milli olarak üretmek istiyor" dedi.

TÜLOMSAŞ Motor Fabrikası Müdürü Nurten Dereoğlu, TÜMOSAN Ar-Ge Motor Müdürü Yüksek Mühendis Enishan Özcan, Ford Otosan Motor Tasarım Geliştirme Bölüm Yöneticisi Ömer Rüştü Ergen, Almanya kökenli danışmanlık firması Fev'in Türkiye Genel Müdürü Dr. Taner Göçmez, Avusturya kökenli danışmanlık firması AVL'nin Türkiye Motor Tasarım Müdürü Yiğit Okan katılımcılarla otomotiv sektörüyle ilgili tecrübelerini ve sektörde yaşanan gelişmeleri paylaştılar.

Konuşmaların ardından Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi Başkanı Mehmet Tekelioğlu konuşmacılara plaket takdim etti. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Milli Güvenlik İçin Yüzde 100 Yerli Motor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement