Mimar Sinan Edirne'de Törenle Anıldı - Son Dakika
Yerel

Mimar Sinan Edirne'de Törenle Anıldı

Mimar Sinan Edirne\'de Törenle Anıldı

Edirne’de Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), Mimarlar Odası, 06-09 Nisan Mimar Sinan Haftası etkinlikleri çerçevesinde Mimar Sinan anıtında tören düzenlendi.

10.04.2016 10:59

Edirne'de Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), Mimarlar Odası, 06-09 Nisan Mimar Sinan Haftası etkinlikleri çerçevesinde Mimar Sinan anıtında tören düzenlendi.

Program çerçevesinde Edirne Belediyesi ve TMMOB, Mimarlar Odası Edirne Şubesi tarafından çelenk sunumunda bulunuldu. TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilcisi Mehmet Emin Parlakçı, yaptığı konuşmada, Mimar Sinan'ın mimarlığın yanı sıra yapı mühendisliği alanında da bir deha olduğunu söyledi. Parlakçı, etkinlik çerçevesinde, Mimar Sinan'a saygılarını belirtmek için toplandıklarını belirterek, "Mimar Sinan'ı daha etkin anmak için, Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği olarak bir araya geldik. Mimar Koca Sinan'ı 428. ölüm yıldönümünde bir kez daha saygı anıyoruz" dedi.

İlk olarak 6 Nisan günü Mimar Sinan'ı anma etkinliği çerçevesinde oluşturulan seçici kurulun, fotoğraf yarışmasını sonuçlandırdığını ifade eden Parlakçı, şöyle devam etti:

"7 Nisan günü Edirne Belediyesi meclis salonunda düzenlenen toplantı ile sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. 8 Nisan 2016 günü düzenlediğimiz panelle Mimar Sinan'ı ve eserlerin akademik düzeyde yurtdışından da bir misafirin katkısı ile yeni bir bakışla yorumlanmış ve değerlendirilmiştir. Mimar Koca Sinan'ın, yapı estetiği alanında nasıl bir deha olduğu vurgusu çok önemlidir ancak yapı mühendisliği alanında da bir o kadı dehadır. Bu yanı atlanır mı, yoksa yapı estetiği yanının ağır bastığı düşünülür tam olarak bilemiyorum. Ancak yapı mühendisliği konusunda bir deha olduğu Ayasofya'yı güçlendirmesi ile şahit olmaktayız."

"Mimar Koca Sinan'ın tamamen ve farklı bir tasarımla yeniden ayaklandırdığı kemer, günümüzdeki pek çok meslektaşı tarafından ölümsüz mimarın en önemli üç eserinden biri kabul edilir" diyen Parlakçı, "Mağlova Su Kemeri ayı zamanda Koca Sinan'a, 'Kemerlerin Efendisi' unvanını kazandırmıştı. Mağlova Su Kemeri, yapısal strüktürü ile sadece kemer mimarisinin, yapı mühendisliğinin yeryüzündeki en iyi örneklerinden birisidir. Bu araç Mimar Koca Sinan Edirne'ye su getirilmesi için yapmış olduğu, Karayusuf ve Hıdırağa köyleri arasında kalan bölgede su kemerleri mevcuttur. Bu açıdan bakıldığında Mimar Koca Sinan'ı anma günlerine mühendis camiasının da etkin bir biçimde katılması doğru olacağı düşüncesindeyim. Buradan TMMOB bünyesindeki inşaat mühendislerini ve makine mühendisleri de önümüzdeki yıllarda bu etkinliğe katılma sorumluluğuna davet etmek istiyorum. Bu vesileyle burada hazır bulunan temsilcilerine söz vermek isterim" ifadelerini kullandı. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mimar Sinan Edirne'de Törenle Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement