Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü tarafından düzenlenen 6. Çizgi Film Festivalinde çizgi film ve çizgi film sektörü konusunda bilgiler veren Cordoba Animasyon Stüdyosu'ndan Musab Gündüz ve Hasan Aşık, öğrencilerin ufuklarını açtılar.
TRT Çocuk Kanalında yayınlanan kendi yapımları Nane Limon ve Gille adlı çizgi filmler ile yapım aşamaları konusunda da bilgiler veren Musab Gündüz, TRT'nin çocukları ekrana bağlayabileceği, 9-12'nin yakalanabileceği, kendimize ait değerlerin olduğu bir dizi serisi istediğini belirterek şunları söyledi: "Bunun içerisinde bize ait değerler olsun. Genelde son on yılda Türkiye'nin aslında önemli ve anlamlı yönü bence. Bize ait değerlerin birçok şeyin içerisine konuluyor ve harmanlanıyor. Bu o kadar güzel işleniyor ki yurt dışına gönderildiği zaman kimseyi rahatsız etmiyor."
Cille çizgi filmiyle ilgili sekiz ay çalıştıklarını, İslam öncesi ve İslam sonrası Türk-Arap Farisi mitolojilerinden etkilendiklerini, Şah Name'den, Varoluş destanından, Kur'andan zaman zaman İncil'den, Ortadoğu mitolojilerinden yararlandıklarını anlatan ve animasyon kültürü oluşturduklarını söyleyen Gündüz, "Avrupa'nın, kendine özgü animasyon stili var, bir Fransız'ın animasyonu ve tasarımı ne kadar farklılık arz ediyorsa, Türkiye'nin ve bizim yapmış olduğumuz animasyon ve tasarımlarda bu tarz farklılıklar gösterecektir ve bunun içinde en önemlisi bundan on yıl sonra hepimiz bizler bu coğrafyada bir animasyon kültürünün oluşmasını ve başlangıcını sağlıyor olacağız. Bunları düşünüyor olmak bunları hissediyor olmak gerçekten heyecan veriyor" şeklinde konuştu.
Animasyon sektörünün gelecekte ulaşacağı noktaya işaret ederek firma yöneticisi ve yapımcısı olarak öğrencilere seslenen Musab Gündüz, "Sizlere ihtiyacımız var, yeni firmalara ihtiyacımız var, yeni creative fikirlere ihtiyacımız var. Fakat bunların hazırlanmasında da en önemli nokta sizlerin kendinizi geliştirmenizde bitiyor" dedi.
Musab Gündüz, en çok eksikliğini ve yokluğunu hissettikleri konunun senaryo yazımı olduğunu ve sektörde senaryo yazacaklara ihtiyaç bulunduğunu kaydederek şunları söyledi: "Senaryonun pedagojik olarak uygunluğu, bu gerçekten çok önemli. Piyasada çok tutan işler var 3-6'ya hitap eden fakat o işlerin içerisinde hakikaten çok tehlikeli şeyler var. Çocukların çok erken öğrendiği, öğrenmemesi gereken, pedagogların bunların olmaması gerekir dediği şeyler var. Bir yandan Türkiye'de animasyon sektörünün gelişmesi heyecan verici, mutluluk verici, fakat bunlar gelişirken de bir şeyleri yıkmadan geliştirmek gerekiyor. Bunun için de bizlerin, burada bulunanların bu konularda kendimizi daha da geliştiriyor olmamız gerekecek.
İş sadece animasyonu yaparım, güzel fikir bulurumla bitmiyor"
Musab Gündüz, öğrencilerin yaptığı animasyonları başarılı bulduğunu ancak piyasaya girildiğinde, iş görüşmesine gidildiğinde firmaların animasyondan başka donanım taleplerinin de olacağını söyledi.
Gündüz, girişimci olmak isteyen veya büyük firmalarda çalışmak isteyen öğrenciler olabileceğini ifade ederek, kendilerini işin başında hazırlayarak gelmeleri durumunda zorluk çekmeyeceklerini kaydetti.
Gündüz, konuşmasında Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun üç kişiyle beraber çalıştıklarını söyledi.
Gündüz'ün konuşmasının ardında Cordoba Animasyo Stüdyosundan Hasan Aşık'ta çalışmaları konusunda teknik bilgileri dinleyicilerle paylaştı.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Mahmut Ayhan, Musab Gündüz ve Hasan Aşık'a bilgi ve tecrübelerini paylaştıklarından dolayı teşekkür ederek günün anısına üniversite anı tabağı takdim etti.
(EFE)
30.04.2012 12: 02: 27
TSI
NNNN - KÜTAHYA
Son Dakika › Yerel › Musab Gündüz Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?