Ödemiş Ovakent'te Alternatif Ürün "Keçi ve Keçi Sütü" Üreticiliği - Son Dakika
Yerel

Ödemiş Ovakent'te Alternatif Ürün "Keçi ve Keçi Sütü" Üreticiliği

Ödemiş Ovakent\'te Alternatif Ürün "Keçi ve Keçi Sütü" Üreticiliği

Pamuk ve tütün üretimi ile bilinen Ödemiş’in Ovakent beldesinde yeni arayışlara giren üreticiler keçi ve keçi sütü üreticiliğine yöneldi.

19.06.2014 22:08

Pamuk ve tütün üretimi ile bilinen Ödemiş'in Ovakent beldesinde yeni arayışlara giren üreticiler keçi ve keçi sütü üreticiliğine yöneldi.

Son 2 yıldır keçi üreticiliği üzerine çalıştığını söyleyen Yaşar Katkıcı geçimini keçi üreterek ve keçi sütü satarak sağladığını söyledi.

Katkıcı, "Uzun yıllar tütün ve pamuk üretimi ile geçimini sağlamış olan Ovakent son yıllarda yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle pamuktan vazgeçti. Pamukta yaşanan ekonomik krizle birlikte tütüne getirilen kota uygulamaları ile küçükbaş hayvancılık sektörüne yönelmek zorunda kaldık" dedi.

Büyük baş hayvancılık yapmak için büyük ekonomik güce sahip olunması gerektiğini vurgulayan Ovakentli keçi üreticileri Ovakent'in bundan sonra keçi ve keçi sütü üreticiliği ile anılacağını belirtti.

"PAMUK VE TÜTÜNDE YAŞANAN SIKINTI KEÇİ ÜRETİCİLİĞİNE DÖNMEMİZİ SAĞLADI"

Konu ile ilgili olarak bilgi veren Yaşar Katkıcı şunları söyledi: "Ben 56 yaşındayım Ovaketliyim. Ovakent'te uzun yıllar tarlalarımıza tütün ve pamuk ekerek geçimimizi sağladık. Eskiden pamuk ve tütün ektiğimiz zaman bizim geçimimizi sağlayacak paraları kazanıyorduk. Ama son yıllarda pamuk ve tütüne getirilen kota uygulamaları pamuğun para etmemesi girdi fiyatlarının yani tohum, mazot, gübre gibi temel ihtiyaçlarımızın pahalılığından dolayı alternatif başka bir şey yapabileceğimiz geçimizi sağlayabileceğimiz ürün arayışına girdik.

"BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞA BÜYÜK EKONOMİK GÜÇ GEREK"

Ödemiş bölgesinde hepimizin bildiği gibi patates ve karpuzda yaşanan sıkıntılardan dolayı büyükbaş hayvancılığa yönelmişti. Ama büyükbaş hayvancılık sığırcılık yapmak büyük ekonomik güce ve büyük arazilere sahip olmak gerektiriyor. Bizim büyük ekonomik gücümüz ve büyük tarlalarımız olmadığı için bizde Ovakent'te küçükbaş hayvancılığa bunun içerisinde de keçi ve keçi sütü üretimine yöneldik."

"2 KEÇİ İLE BAŞLADIK ŞUAN 50 KEÇİMİZ VAR"

"Oğlum Okan Katkıcı ile birlikte 2 keçi ile başladığımız keçilerimizin sayısı bugün 50 adet oldu. Keçi üretiminden ve keçi sütü satmaktan memnunuz. Sütümüzün kilogram fiyatı şuan 1 TL 70 kuruş biz bu fiyatın günümüz şartlarında 2 TL olmasını talep ediyoruz. Bundan sonra da Ovakent'te bu işi büyüterek devam edeceğiz."

"BÖYLE GİDERSE OVAKENT KEÇİ ÜRETİM MERKEZİ OLUR"

"Böyle giderse Ovakent önümüzdeki süreçte keçi üretim merkezi olacak. Tabii ki burada yerel yöneticilerimizden ve devletimizden bu güzel üretime destekleyici politikalar projeler bekliyoruz"

Şuan için 15 ailenin keçi üreticiliğine yöneldiği Ovakent'te bir başka keçi üreticisi Hasan Nuri Sürenoğlu da şunları söyledi: "Ovakent'te tarım ürünlerinden geçinemez hale geldikten sonra keçi üreticiliğine başlayan ilk ailelerden biriyiz. Son 2 yılda keçi ve keçi sütü üreticiliği yapıyoruz. Bugün çiftliğimizde 150 baş keçimiz var."

"KEÇİ SÜTÜNÜN KG FİYATININ 2 TL OLMASINI TEMENNİMİZ"

"Tarlamızı keçilerimiz için mera haline getirerek onları tarlamızda besliyoruz. Süt fiyatlarımız şuan için 1 TL 70 kuruş tabii ki günümüz şartlarında bu fiyatın 2 TL olması bizim de temennimiz. Büyükbaş hayvancılıkla kıyasladığımızda keçi üreticiliği yapmak daha ekonomik bir iş oluyor. Bu bölgede Ovakent bu işin merkezi haline geleceğine inanıyorum. Bizler koyun keçi birliği ile bağlantılarımız sürüyor."

"YETKİLİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ"

"Ancak yetkililerden bu işin daha kaliteli daha modern olması için destek bekliyoruz. Biz üretici olarak yapılacak olan her şeyde varız"

Ovakentli keçi üreticilerinden Savaş Arda ise küçükbaş hayvancılıkta yaşanan veterinerlik hizmetleri konusuna değinerek "Ovakent artık keçi üretim merkezi olacağının altını çizdi" dedi.

Arda şunları kaydetti: "Ödemiş ve bölgesinde son 10 yılda büyük artış gösteren büyükbaş hayvancılık ile birlikte veterinerlik hizmetleri veteriner arkadaşlarımızda çoğaldı. Ama her veteriner arkadaşımız genelde büyükbaş hayvanlar üzerinde çalışma gösteriyor."

"VETERİNERLERİMİZDEN KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ"

"Küçükbaş hayvancılıkta bölgemizde azımsanmayacak kadar var. Veterinerlerimizin küçükbaş hayvancılığa yönelikte çalışma yapmalarını istiyoruz. Tabii ki bazı ilaçlar yada tedaviler keçinin kendi ücreti kadar. Bu konuda da veterinerlerimizden destek bekliyoruz. Ovakent pamuk ve tütünden aldığı sıkıntılı sonuçlardan dolayı alternatif ürün haline gelen keçi ve keçi sütü üretimine hızla geçiş yapıyor. Geçen yıldan bugüne Ovakent'te 9-10 aile keçi üreciliğine geçti. Önümüzdeki yıllarda bu sayı hızla artış gösterecektir. Ovakent keçi diyarı olabilir. Bu gelişmeyi devlet büyüklerimizden de destek bekliyoruz"

"SÜT FESTİVALİNDE KEÇİ SÜTÜ VE ÜRÜNLERİNE YER VERİLSİN"

Üretici Yaşar Katkıcı'nın oğlu üretici Okan Katkıcı ise Ödemiş'te geçen yıl yapılan süt ve süt ürünleri festivali gibi festival içeriğinde Ödemiş ve bölgesinde üretilen keçi sütü ve keçi sütü ürünleri içinde yer verilmesini rica etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ödemiş Ovakent'te Alternatif Ürün 'Keçi ve Keçi Sütü' Üreticiliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement