Opr. Dr. Gürer, Böbrek Nakli ve Organ Bağışını Anlattı - Son Dakika
Yerel

Opr. Dr. Gürer, Böbrek Nakli ve Organ Bağışını Anlattı

Opr. Dr. Gürer, Böbrek Nakli ve Organ Bağışını Anlattı

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Orhan Gürer, Böbrek Nakli ve Organ Bağışı konulu bir konferans verdi.

07.11.2015 17:25  Güncelleme: 17:34

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Orhan Gürer, 'Böbrek Nakli ve Organ Bağışı' konulu bir konferans verdi.

Organ Bağış Haftası nedeniyle düzenlenen konferansta organ bağışının önemi ve tarihçesini anlatan Opr. Dr. Gürer, Türkiye'de kadavradan nakillerin yeterli düzeyde gerçekleşmediğine dikkati çekti. Kadavra organ kısıtlılığının son derece ciddi boyutlarda yaşanması ve özellikle kalp, akciğer, ince bağırsak ve son dönem organ yetmezliği yaşayan hastaların hayatta kalmalarının ancak kadavra nakliyle mümkün olabildiğini belirten Opr. Dr. Gürer, "Ülkemizde gerçekleştirilen karaciğer ve böbrek nakli ameliyatlarındaki sağkalım oranları AB ve ABD ortalamalarının üzerindedir" dedi.Organ bağışı ile gerçekleştirilen organ naklinin çok sayıda cana umut ışığı olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Gürer, "Organ bağışı ekonomiye de çok ciddi bir katkı sağlamaktadır. Örneğin, son dönem böbrek yetmezliği nedeniyle,hemodializ tedavisinde bulunan bir hastanın tedavi maliyeti yılda yaklaşık 30-35 bin TL dolayında.Buda özellikle gelişmekte olan ülkeler için çok ciddi bir kayba neden olmaktadır. Ölümünden sonra ailesinin organ bağışına izin verdiği bir kişinin organları 6-7 kişiye yaşam vermektedir. Tek bir kadavra ve verici 6-7 kişiyi hayata bağlarken, devletimizin önlenen kaybı ise 250-300 bin TL'dir" dedi.

Türkiye'de böbrek, karaciğer, akciğer, kalp, ince bağırsak, pankreas organlarıyla, kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği ve derinin nakledilebilen dokular olduğuna vurgu yapan Gürer, "Ülkemizde her yıl organ ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle de halkımızın gerek basın yoluyla, gerekse çeşitli toplantılarla bilgilendirilip organ bağışının teşvik edilmesi gerekmektedir" diye konuştu. Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleştirilen nakillerle pek çok hastanın sağlığına kavuştuğunun altını çizen Opr. Dr. Gürer "Yaşayan her can için mutlaka bir ümit vardır. Yeter ki destek olalım. 18 yaşını geçmiş akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir" diyerek konuşmasını sürdürdü.

Opr. Dr. Ahmet Orhan Gürer, konferansının sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Opr. Dr. Gürer, Böbrek Nakli ve Organ Bağışını Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement